Още 5 „дебели пръста“, които (почти) сложиха прът в колелото на пазарите

Седнал на пода натъжен мъж

Източник: Pixabay.com | Фотограф: Holgers Fotografie

Както вече разгледахме в предишната ни статия по темата, понякога внезапните пазарни сривове са предизвикани от необмислени действия, било то поради алчност или небрежност.

В настоящата статия ще разгледаме още 5 такива случая, породени от припряните действия на трейдърите, както и от сериозни неизправности в автоматизираните софтуери за търговия. Но преди да направим това…

Защо тези инциденти продължават да се случват?

В днешно време, голяма част от пазарите и платформите за търговия разполагат с процедури и системи, които да предотвратят (или поне да сведат до абсолютния минимум) щетите от фатална грешка или техническа неизправност. Така например повечето водещи борси позволяват период от 30 до 60 минути, в рамките на който погрешно зададените поръчки могат да бъдат успешно отменени при поискване.

Ако това не помогне, някои платформи могат да задействат и т.нар. „прекъсвачи“ и напълно да преустановят търговията докато проблемните заявки не бъдат отменени. Такива предпазни мерки са взети от регулаторните органи още след срива през 1987 г., по-известен сред търговската общественост като “Черният Понеделник”.  

Това, че тези мерки се оказаха недостатъчни бе проверено на практика от пазарния крах през 2010 г. – конвулсия, породена от умишлените и умело дирижирани действия на един-единствен трейдър. Благодарение на този човек днес мерките за безопасност са по-затегнати отвсякога с цел по-навременното предпазване на пазарите от резки еднодневни спадове.

Но никоя система не е в състояние да предвиди всички форми на човешката глупост и има случаи, в които обърканите заявки все пак успяват да преодолеят защитите и да причинят големи поразии. Точно какви ще разберете от няколкото документирани примера по-долу.

Дебел пръст #1: На косъм от провала

През октомври 2014 г. японски брокер погрешно пуска поръчка за акции на 42 компании на обща стойност $167 млрд. Най-голямата заявка – акции на Toyota Motors в размер на $1.96 млрд., или около 57% от всички акции на фирмата. В пакета са включени и акции на други големи японски компании като Nomura и Honda. Поръчката, обаче, е отменена навреме и не е с катастрофални последствия нито за брокера, нито за пазарите. Ето на това му се казва късмет!

Дебел пръст #2: Автоматизирай това!

Американският маркет-мейкър Knight Capital Group няма късмета на японския си колега. През 2012 г. фирмата, която дотогава се слави като водеща в сферата на финансовите услуги, решава да тества нов софтуер за автоматизирана търговия. Въпреки всички взети предпазни мерки, само една компютърна грешка довежда до почти мигновеното пускане на огромен брой заявки за акции на стотици компании, търгувани на нюйоркската фондова борса.

Не е нужно да казваме, че заявка от такъв мащаб, направена от един от най-големите играчи в сектора, сериозно разтърси пазарите. Но още по-лошото е, че заради този гаф Knight Capital Group отчита загуба на стойност $460 млн. – поръчките са изпълнени на пазарни цени и за повечето било невъзможно да бъдат отменени. Подкосена от съкрушителния удар, през декември 2012 г. Knight Capital Group е закупена от дотогавашния си конкурент Getco LLC.

Дебел пръст #3: Игра на пазари

Япония се явява домът на още един „дебел пръст“. Този път грешката произлиза от програма за автоматизирана търговия в местния клон на швейцарската банка UBS. През 2009 г., при търгуване на облигации на компанията за компютърни игри Capcom, програмата пуска грешна заявка на стойност $31 млрд. За щастие, това се случва извън часовете за търговия и на другия ден заявката бива отменена.

Дебел пръст #4: Кому са нужни индекси?

През 2001 г. дилър в Lehman Brothers без да иска затрива значителна част от стойността на индекса FTSE (The Financial Times Stock Exchange). По погрешка той пуска заявки за продажба на акции на големи компании като BP и Astra Zeneca, които са 100 пъти по-големи от планираното. Безспорно амбициозно начинание което, обаче, не завършва добре – след поръчките индексът се срива с цели £30 млрд.!

Дебел пръст #5: Пазарен пинг-понг

Един слънчев ден през 2013 г. стойността на основния индекс на Китай неочаквано скача с 5.6%, а търгуваните обеми – с 50%. До края на деня цените се коригират след също толкова драматичен спад. Причината за странните движения на китайския пазар? Множество заявки за покупка, пратени от една от най-големите брокерски компании в Китай – Everbright Securities. Последвалото официално разследване заключва, че пазарният пинг-понг е плод на грешка, а не на умишлени действия от страна на компанията, както се предполагало до този момент.

***

Готови ли сте да се впуснете в отговорна търговия на световните пазари? Търгувайте 1000+ финансови инструмента и тествайте стратегиите си в безопасна среда с демо сметка с €10 000.

 

Posted in Инвестиции and tagged , , , , , , , , , , , , , , .