Пътуванията след COVID-19: какво ще се промени?

Girl sitting on luggage at airport

Източник: Pexels | Автор: Anna Shvets

Време за прочитане: 10 минути

Навярно всички можем да се съгласим, че светът никога няма да е същият след COVID-19.

Счита се, че голяма част от хората по света са засегнати от ограничения за пътуване, близо 25 млн. души в авиацията и още 100 млн. в туристическия сектор рискуват да загубят работните си места, а светът все още се опитва да осмисли пропуснатите ползи на стойност милиарди долари. В безпрецедентни времена като тези, много хора разбираемо се питат дали дните на безгрижните пътувания вървят към своя край.

И докато експертите все още не са постигнали консенсус относно предстоящите промени в туристическия сектор, вече има няколко различни теории за това какво би могло да ни очаква в близкото бъдеще.

 

Високотехнологичните авиолинии са вече тук

Докато пандемията все още бушува, летища в цял свят са затворили врати за всички, освен за най-неотложните бизнес пътувания и много авиолинии са изправени пред фалит. Но дори когато глобалната икономика най-сетне се върне към нормалния си ход, експерти предвиждат, че в небето далеч няма да има толкова самолети, колкото сме свикнали да виждаме само броени месеци преди избухването на заразата.

 

“Преди ограничителните мерки авиокомпаниите превозваха над 4 млрд. пътници в глобален мащаб. След като вече всички бизнесмени се научиха да използват Zoom, бизнес анализатори предвиждат близо 25% до 30% от работната ръка да превърне дистанционните конферентни разговори в (постоянна) практика до 2021 г.”

Моника Бюшър, професор по социология в Lancaster University

 

Освен ограничаването на полетите, летищата ще предприемат допълнителни мерки с цел предпазването на пътниците от коронавируса и други въздушно преносими вируси. През февруари Fiumicino, най-натовареното летище в Италия, бе оборудвано с експериментални безконтактни скенери за отчитане на телесната температура на пътниците. Авиокомпанията Emirates, от своя страна, първa въведe бързи COVID-19 тестове с вземане на капка кръв от пръста, през които всички пътници трябва да минат преди да се качат в самолета.

Китай пък е разработила своя собствена комплексна система, която се възползва от QR кодове за сканиране, проследяващи състоянието на всеки пътник. По този начин властите лесно могат да определят дали човекът е здрав, успешно е преборил вируса, или е болен – всичко това на база цветовете, които кодовият скенер показва (зелен, жълт или червен).

Едно нещо, което вече стана ясно за всички е, че от пътниците ще се очаква да носят поне базови предпазни принадлежности, като например маски и антибактериални гелове, за да се ограничи разпространението на инфекции. JetBlue Airways, American Airlines, Delta Air Lines и United Airlines са само някои от компаниите, които вече задължително изискват от пътниците и персонала постоянно да носят маски.

 

Очакваме пътниците да носят маски поне до края на 2020 г.

Федерико Хайц, CEO на Kaelis

 

Освен да се стреми да поддържа летищата безупречно чисти 24 часа в денонощието, авиационният сектор също тества разнородни по вид технологични решения, сред които:

 

Безконтактни гишета с гласово управление, следящи телесната температура, сърдечния и респираторния ритъм на преминаващите пасажери

Невидими антимикробни покрития и други повърхности, монтирани по летищата и в самите самолети за по-добра защита от микроби, бактерии и вируси

Автономни “стерилизиращи роботи”, които дезинфекцират летищата чрез ултравиолетови лъчи

Инсталиране на по-висок клас въздушни филтри на всеки самолет (някои експерти предвиждат, че качеството на филтрите ще се рекламира усилено)

 

Пълно преобразяване на круизната индустрия

От видяното до момента по всичко личи, че препълнените с пътници круизни кораби остават в миналото. В месеците на епидемията, на множество круизни кораби бе отказано разрешение да акостират поради това, че превозват заразени пътници. Така, не след дълго оценената на $50 млрд. индустрия загуби доверието на обществото.

Не помага и фактът, че круизните кораби са най-популярни сред застаряващото население, членовете на което са най-уязвими към COVID-19 и могат да развият тежки симптоми или дори да загинат в следствие на вируса. С оглед на това експерти предвиждат, че занапред много туристически дестинации ще ограничават броя на пасажерите, на които е разрешено да напускат кораба във всеки един момент. Някои страни дори обмислят възможността да налагат тарифи.

Всичко това ще принуди круизните компании цялостно да преосмислят бизнес модела си, като сега те ще трябва да гарантират, че флотилиите им спазват препоръките за социално дистанциране, както и че превозват по-малък брой пътници на борда, за да предотвратят разпространението на инфекция по вода и суша.

 

Почивките в родната страна отново са на мода

Bearded man with mask getting out of car

Източник: Pexels | Автор: Gustavo Fring

При наличието на толкова много фактори като ефикасността на противовирусните мерки и скоростта на тяхното внедряване, индивидуалното ниво на здравеопазване на всяка страна, климатични фактори и т.н. не е учудващо, че почти всеки район в света се очаква да се пребори COVID-19 със свое собствено темпо.

Въпреки това, повечето експерти са единодушни, че вътрешните пътувания първи ще се възродят навсякъде. С други думи, хората ще са много по-склонни да запалят колата или да се качат на влак, отколкото да си закупят самолетни билети. Във всичко това има известна доза логика – кой може да каже кога ще ни връхлети следващата вълна и полетът, за който имаме билети, бъде отменен? 

 

“Туризмът обикновено се възстановява на местно ниво. Хората обичайно посещават локации по-близо до дома, като например местни заведения за хранене, остават в съседен град за уикенда или пък странстват до някоя по-крайна точка на страната си докато чакат международните пътувания да възобновят ход.”

Елизабет Монахан, официален представител на Trip Advisor

 

Безопасни туристически зони

С постепенното вдигане на забраните за пътуванията, много страни обмислят създаването на т. нар. “безопасни туристически зони” – ограничена площ, която туристите могат да посещават без никакви наложени забрани. Сред първите страни, предложили идеята за подобни зони, са Нова Зеландия и Австралия.

Други страни, сред които Израел, Гърция, Кипър, Норвегия, Дания, Сингапур и Чехия също изразяват желанието си да се възползват от забавилия ход коронавирус чрез създаването на свои собствени туристически зони. Отвъд тези зони, обаче, експерти прогнозират, че в близкото бъдеще международните пътувания до други места по света ще бъдат трудно осъществими поради засилени карантинни мерки или пък поради отказ на дадена държава да допуска пътници през границите си.

 

Други туристически тенденции

Хотелите се адаптират към нови стандарти

След края на пандемията, хората по разбираеми причини ще се отнасят към всички други места, различни от домовете на семействата и приятелите си, с известно подозрение. Хотелиерските вериги са наясно с това, поради което проактивно затягат хигиената си.

Така например, в стремежа си да запазят посетителите си здрави, водещите хотелиерски брандове като Marriott, Hilton, Borgo Egnazia и други обявиха по-засилени хигиенни мерки, изразяващи се в:

 

– Дигитализиране на процеса по настаняване

– Намаляване на хартиените материали (документи по настаняване, разписки и т. н.)

– Повече пространство за гостите съобразно препоръките за социално дистанциране

– Поставяне на дезинфектанти пред входа на ресторанти, асансьори, тоалетни и т.н.

– Незабавно снабдяване на клиенти с маски и ръкавици при поискване

 

Вилите се превръщат във все по-атрактивна дестинация

Въпреки безупречната чистота, поддържана в хотелите, много хора ще изпитват дискомфорт само при мисълта да взаимодействат с хотелския персонал или останалите гости. Именно затова все повече семейства намират вилите за чудесно място за разпускане през горещите летни дни.

 

“Да, хората изгарят от нетърпение отново да пътуват, но те все пак искат да го правят без да има много други непознати около тях. В това отношение вилите са чудесно решение, въпреки липсата на персонални готвачи и почистващ персонал, които обикновено съпътстват наемането на една вила”.

Мисти Белес, управляващ директор на Virtuoso

 

По-слаб туристически трафик

Някои страни обмислят идеята да ограничат броя посетители, които могат да влизат наведнъж в обект с историческа стойност и други обекти, както и да съкратят времето им за разглеждане и снимане вътре в обекта. Всъщност, музеят Galleria Borghese в Рим вече е въвел билети с ограничено време, с цел да регулира тълпите от туристи.

 

По-дълги опашки пред имиграционните гишета

People waiting in line on street

Източник: Pixabay | Автор: freestocks-photos

Към настоящия момент дори страни като Китай, Южна Корея и Сингапур, които донякъде успяха да овладеят вируса, изискват от всички европейски и американски посетители да се подложат на двуседмичен период на самоизолация, дори ако резултатите от COVID-19 тестовете са отрицателни.

По-лошото в случая е, че онези от пътниците, които не могат да покажат документ за постоянно местожителство, се изпращат директно в изолационни центрове. И докато тези мерки най-вероятно ще отпаднат през идните месеци, страни от цял свят е възможно да продължат да провеждат засилен контрол или да правят тестове на граничните пунктове, което пък значително би удължило опашките пред имиграционните гишета.

 

Безконтактни пътувания

Въпреки всички взети мерки за безопасност, за пътниците все още е трудно да избегнат докосването на често срещани повърхности като стени, перила, дръжки на врати и бутони. Поради това много специалисти в сферата предвиждат пълна автоматизация на туристическия сектор в близкото бъдеще. Следващият път, когато се озовете на летище, не се учудвайте ако бъдете посрещнати от безконтактни скенери за пръстови отпечатъци, технологии за лицево разпознаване, безконтактно сканиране на документите на гишето и най-разнородни системи с гласово управление.

 

Засилени хигиенни навици

През последните няколко месеца, правителства от цял свят положиха огромни усилия да се уверят, че всеки знае как правилно да си измие ръцете и не мислят да захвърлят тази победа с лека ръка. Отсега нататък, например, ще е много по-вероятно авиолиниите да ни позволяват да носим повече от 100 мл. течности, за да можем да си вземем и дезинфектант.

Междувременно, изискването винаги да се носи маска в оживени затворени помещения като магазини, кафенета и ресторанти най-вероятно ще остане в сила задълго.  Допускаме, че няма да се мине много време преди маските да се превърнат в моден аксесоар и да срещаме хора, носещи брандирани маски на Adidas и Nike.

 

Сертификати за имунитет

Помните ли, когато по-рано споменахме, че повечето страни ще тестват пътниците за COVID-19 и други вируси на границата? Е, някои държави решиха, че тези мерки не са достатъчни и обмислят да отказват достъп на хора, които не могат да удостоверят здравословното си състояние чрез т. нар. “сертификат за имунитет”. Целта на този сертификат е да докаже, че притежателят му е бил ваксиниран или успешно се е възстановил от вирус или друго заразно заболяване.

Проблемът на този подход, обаче, е, че медицинските лица все още не могат да кажат с пълна сигурност дали хората, превъзмогнали вируса COVID-19, са имунизирани срещу него.

 

В заключение

Никой не знае със сигурност колко време ще трябва да почакаме преди туристическият сектор да се върне към нормалния си ритъм, както и дали това изобщо ще се случи. Това което знаем е, че поне в обозримото бъдеще, бизнес пътувания ще се провеждат само ако от тях има икономическа изгода, а държавите постепенно ще разхлабят границите си, запазвайки някои от въведените предпазни мерки.

От другата страна на монетата, авиокомпаниите, летищата, круизните компании, хотелиерските и ресторантьорските вериги по света ще трябва да се адаптират към дълъг списък с препоръки и изисквания, ако искат да се задържат на пазара.

Не на последно място, изместването на бизнес фокуса от тълпите туристи към по-малки групи от клиенти може да доведе до значително поскъпване на следващата ни лятна ваканция. Същевременно, постепенното навлизане на безконтактните технологии в сектора пък ще принуди компаниите да са много по-прозрачни спрямо клиентите си, с цел да ги уверят, че с техните лични данни са добре предпазени срещу злоупотреби.

Междувременно, експерти препоръчват да планираме бъдещата си почивка независимо от обстоятелствата, тъй като така ще се почувстваме по-щастливи и удовлетворени. В крайна сметка, добре е да запомним, че пътуванията не са само икономическа необходимост, но и забавна възможност да обогатим познанията си за света около нас и да изградим дълготрайни приятелства с хора от цял свят.

***

Желаете да търгувате, но все още прохождате в света на глобалните пазари? Открийте демо сметка в Delta Trading и изпробвайте най-дръзките си стратегии в реална пазарна среда, без риск от загуба на вашите средства.

Posted in Пазарен обзор and tagged , , , , , , , , , , , .

Вашият коментар