Предстои ли намеса от страна на BOJ?

Продължаващото обезценяване на йената се превърна във фокус на трейдъри и икономисти. Йената се търгува в най-тесния си месечен диапазон от повече от година и половина, като потенциалната интервенция на Японската централна банка (BOJ) надвисва над пазара, действайки като възпиращ фактор за спекулантите срещу йената.

За този месец разликата между най-високото и най-ниското ниво на долар-йена е едва 2,7%, показвайки сдържани колебания, дори когато японската валута достигна десетмесечно дъно по-рано. Тази ситуация е в контраст с юли, когато неочаквана корекция от страна на BOJ на нейния контрол върху кривата на доходността доведе до диапазон почти двойно над 5%.

Източник: Delta Trading

Представянето на йената остава сравнително стабилно, с цена от 148,36 към момента на писане на тази статия, приближавайки се по-близо до решаващото ниво от 150 спрямо долара. Непрекъснатите предупреждения от правителствени служители се опитват да успокоят пазара, въпреки голямата разлика в лихвените проценти между Япония и САЩ, което е основният двигател за обезценяването на йената.

Пазарът активно оценява прага на слабост на йената, който ще накара BOJ да се намеси, особено когато се доближаваме до пиковите нива от миналата година. Това повиши спекулацията за потенциални намеса от страна на BOJ на форекс пазара около нивата от 150.

Освен това, очакванията за предстоящо отклонение от ултра-акомодативната парична политика на BOJ се повишиха след коментари от служител на централната банка, намекнал за достатъчно натрупване на данни до края на годината, за да се преразгледат текущите отрицателни лихви. Впоследствие мнозина очакват затягане на политиката да настъпи през първата половина на 2024 г.

Въпреки че основната инфлация надхвърли целта на BOJ от 2% за седемнадесети пореден месец, служители на централната банка поддържат предпазлива позиция за оттегляне на нейната експанзивна политика. Банката подчертава липсата на устойчива инфлация и значителен ръст на заплатите, които биха подпомогнали потреблението на домакинствата и икономическия растеж, преди да обмисли промени в политиката.

Въпреки това, когато банката реши да затегне лихвите, това не е лишено от присъщи рискове. Несигурността около устойчивостта на заплатите и нивата на инфлация е значителна. Целта за постигане на инфлация от 2% със съответните нива на заплатите, според служителя на централната банка Уеда, остава непостижима.

Настоящата политика на BOJ, поддържаща подразбиращата се доходност на йената под нулата, я позиционира като предпочитан източник сред инвеститорите, които искат да придобият по-високодоходни валути. Последните данни разкриват поддържана нетна къса позиция на йената от хедж фондове и мениджъри на активи.

Премиерът Фумио Кишида потвърди, че Япония е готова да противодейства на прекомерните валутни движения. Министерството на финансите също поддържа активна комуникация със своите колеги от САЩ, като подчертава взаимния консенсус за избягване на прекомерни ходове.

Като се има предвид съгласуваната позиция на BOJ и Министерството на финансите за предотвратяване на по-нататъшно покачване на долар-йена, възможността за нови интервенции, предназначени да дадат на BOJ необходимото пространство за глътка въздух, преди да обмислят промени в политиката, изглежда е развиваща се реалност. 

Но това е само едната страна на историята, тъй като трябва да погледнем и долара.

Преобладаващата позиция сред повечето членове на Федералния резерв (Фед) изглежда показва склонност към  допълнително повишаване на лихвите преди края на годината. Ключови фигури като Сюзън Колинс и Мери Дейли, които са президенти на Федералните резервни банки съответно на Бостън и Сан Франциско, подчертаха това.

И Колинс, и Дейли отбелязаха охлаждането на инфлацията, но подчертаха необходимостта от допълнителни повишения на лихвите. Те илюстрираха, че дори при относително ниска инфлация съществува изискване за коригиране на лихвения процент в отговор на променящата се икономическа среда.

Нийл Кашкари, президент на Федералния резерв на Минеаполис, сподели изненада от устойчивостта на потребителските разходи. Той заяви, че е очаквал забележимо свиване на потребителските разходи след 500 базисни пункта (bps) или 525 bps увеличение на лихвените проценти. Въпреки това, противно на очакванията, потребителските разходи не са отбелязали спад.

Значително събитие, което ще следим тази седмица, ще бъде публикуването на индекса на цените на личните потребителски разходи (PCE) в САЩ. Това е предпочитаната мярка на Фед за потребителската инфлация. Заключенията, извлечени от това число, ще бъдат изключително важни за определяне на стойността на инфлационните тенденции на валутите.

Японският индекс на потребителските цени (CPI) в Токио за септември, заедно с индустриалното производство и продажбите на дребно, трябва да бъдат публикувани в петък. Тези данни ще бъдат внимателно анализирани, за да се прецени силата на икономиката и дали е възможно да се увеличи нестабилността на валутата.

В заключение, йената изглежда има доста проблеми спрямо долара, предвид разликата в лихвените проценти и BoJ може да не иска да затегне паричната си политика, но може да бъде принудена да го направи. Всички погледи остават насочени към нивото 150 спрямо долара и дали BOJ ще се смути или не, а намеса изглежда все по-вероятна.

Ивайло Чаушев,

Главен пазарен анализатор

Предупреждение за риск:

Тази статия е с информативен характер. Публикуваната тук информация не представлява предложение за покупка и/или продажба на някой от споменатите финансови инструменти. 

„Делтасток“ АД не носи отговорност за грешки, неточности или пропуски, нито за загуби, реализирани в резултат на прилагането или съобразяването с публикуваната информация.

60% от сметките на непрофесионални клиенти губят пари от ДЗР.

Posted in Пазарен обзор and tagged , , .

Вашият коментар