Прогнозата за отчетите на Tesla в сянката на дебюта на Cybertruck

Четири години след амбициозната премиера от страна на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, компанията най-сетне стартира производството на първия пикап Cybertruck, със закъснение от две години спрямо първоначалния план.

Въпреки закъснението Tesla публикува първите снимки от производството на Cybertruck в Twitter – кратко видео на своите служители в работна униформа и каски, работещи над този футуристичен автомобил. 

Първоначалната прогноза беше, че производството на пикапа ще започне през 2021 г., няколко години след презентацията на прототипа през ноември 2019 г.

Въпреки това, Илон Мъск успя да управлява очакванията за темпа на разширение на производството на Cybertruck. „Революционният” дизайн на Cybertruck, заедно с корпуса му от неръждаема стомана, правят производството сложно. Неръждаемата стомана, въпреки по-голямата си здравина и устойчивост, представя значителни предизвикателства, включително повишени разходи и проблеми при моделиране и заваряване. Мъск признава тези трудности, заявявайки: „Ще бъде предизвикателство да запазим цената достъпна, тъй като това е нов модел автомобил с нов метод на производство.“

Уникалността на Cybertruck се проявява също и в неговите различни конфигурации, първоначално обявени от Tesla. Те включват модел с един двигател и пробег над 250 мили за $39 900, модел с два двигателя и пробег над 300 мили за $49 900, и модел с три двигателя и впечатляващ пробег над 500 мили за $69 900. През октомври 2021 г., обаче, цените и спецификациите изчезнаха от страницата за поръчки на Cybertruck, което остави клиентите в с много въпроси относно крайния продукт.

Междувременно, пазарът на електрически автомобили (EV) наблюдава значително увеличение на конкуренцията. Компании като Ford Motor Co. започнаха да произвеждат електрически варианти на своите най-популярни модели, докато General Motors Co. и Rivian Automotive Inc. пуснаха на пазара своите пикапи GMC Hummer EV  и R1T камион.

Как ще се отрази Cybetruck на финансовите резултати на Tesla?

В този контекст на ожесточена конкуренция, предстоящото пускане на Cybertruck се очаква да увеличи годишния обем на доставките на Tesla. Анализаторът от Deutsche Bank, Еманюел Рознер, предвижда доставката на 2000 Cybertruck-а до края на годината, което е незначително допълнение към общо прогнозираните 1,78 милиона автомобила. Успехът на Cybertruck, обаче, ще зависи в голяма степен от способността на Tesla да оптимизира производството и да включи по-големи батерии, необходими за увеличаване на възможността на модела да тегли товари.

Рознер, който препоръчва акциите на Tesla като „за покупка“ с целева цена от $260, изрази опасения за потенциалното влияние върху рентабилността на компанията във втората половина на годината, поради допълнителните сложности, които въвежда производството на Cybertruck. Акциите на Tesla приключиха миналата седмица с цена от $281,38, отбелязвайки впечатляващо увеличение с 128% от началото на годината.

Напрежението е високо сред инвеститорите в очакване на финансовия отчет на Tesla за второто тримесечие, планиран за 19 юли. Анализаторите прогнозират годишен ръст на приходите от 47%, достигащ до $24,7 млрд., и печалба на акция от $0,81. Ключова тема за дискусии сред инвеститорите е потенциалното въздействие от ценовите намаления, приложени от Tesla през това тримесечие

Предвижда се брутният марж да спадне до 18,7% от 19,3% за първото тримесечие, като EBITDA се очаква да спадне до $4,14 милиарда от $4,27 милиарда за предходното тримесечие. Инвеститорите ще следят отблизо актуализациите относно заводите за батерии и с нетърпение ще очакват докладите за напредъка от гигафабриките в Остин, Шанхай и Берлин.

Насоките за доставка на Tesla за 2023 г. възлизат на 1,8 милиона превозни средства, което е значително увеличение от 1,37 милиона превозни средства, доставени през 2022 г. Конферентният разговор за приходите с Илън Мъск може да въведе някои актуализации, включително информация за достъпния Модел 2 под $30 000, който се очаква да започне да се произвежда в Мексико до 2025 г.

В допълнение към определянето на дата за събитието Cybertruck, Tesla може също така да даде яснота относно ползите от приемането на стандарта за зареждане NACS от други автомобилни компании. Освен това може да сподели и новини за планираното обновяване на Model 3.

Акциите на Tesla може да изменят стойността си с около 8% след доклада според данни за търговията с опции. След предишния отчет за печалбата, акциите се понижиха с 9,8%. През последните 90 дни акциите на Rivian Automotive (RIVN) и Lucid Group (LCID) показаха най-силната корелация с Tesla (TSLA).

Тъй като Cybertruck започва да слиза от производствената линия, на фона на закъснения и сложност на производството, е ясно, че успехът на това превозно средство няма да се определя само от продажбите му, но и от това колко добре успява да се интегрира в цялостния бизнес модел на Tesla и стратегическите ѝ цели. Предстоящият отчет за приходите на Tesla ще хвърли повече светлина върху тези и други критични аспекти, предоставяйки по-ясна представа за траекторията на EV гиганта в близко бъдеще.

Ивайло Чаушев

Главен пазарен анализатор на “Делтасток”

 

Предупреждение за риск:

Тази статия е с информативен характер. Публикуваната тук информация не представлява предложение за покупка и/или продажба на някой от споменатите финансови инструменти. 

„Делтасток“ АД не носи отговорност за грешки, неточности или пропуски, нито за загуби, реализирани в резултат на прилагането или съобразяването с публикуваната информация.

60% от сметките на непрофесионални клиенти губят пари от ДЗР.

Posted in Пазарен обзор and tagged , .

Вашият коментар