Rolls-Royce докладва колосални загуби, анализаторите предвиждат дълго възстановяване

Снимка на самолетна турбина

Източник: Pexels

В четвъртък, интернационалната инженерна компания сподели незавидната си финансова ситуация – само за 6 месеца, британското сдружение достигна загуби от £5.4 млрд. ($7.1 млрд.) преди данъци. Новината се разпространи мълниеносно и доведе до спад в от 6% в RR/u акциите. 

Ето бърз обзор на другите по-важни цифри от доклада:

 

– Общи приходи: £5.8 млрд., спад от 26% на годишна база.

– Нетен дълг: £1.7 млрд. Rolls-Royce се е договорила за заем в размер на £2 млрд., чиято основна цел е да смекчи удара на коронавируса.

– Приравнени оперативни разходи: £1.67 млрд. срещу очаквания за £191.8 млн. Съществената разлика произлиза от свързани с коронавируса плащания и изменения в граждански договори.

– Свободен паричен поток: £2.8 млрд., отговаряйки на очакванията. Компанията запази прогнозата си, според която през втората половина на 2020 г. ще генерира свободен паричен поток от £1 млрд.

– Съществено вътрешно реструктуриране: Към момента, повече от 4 000 служители са напуснали Rolls-Royce, като още 5 000 се очаква да напуснат до края на тази година.

 

“Приключихме 2019 г. с добра оперативна и финансова инерция. Пандемията COVID-19, обаче, повлия значително на резултатите ни през 2020 г. и оказа безпрецедентно въздействие върху сектора на гражданската авиация. в който полети до всички точки на света бяха задържани. Ние реагирахме бързо, като увеличихме ликвидността си с £6,1 млрд. през първите шест месеца и договорихме срочен заем от £2,0 за втората половина, с цел да овладеем продължаващата във времето несигурност в сектора на гражданската авиация.”

Уорън Ийст, главен изпълнителен директор

 

Миналия месец, инвеститорите бяха предупредени, че на Rolls-Royce може да са ѝ необходими 7 години преди да успее да се възстанови напълно от последствията от пандемията. В момента компанията генерира приходи от ремонти и подмяна на двигатели. Тя, обаче, предвижда, че пилотите на авиокомпаниите ще бъдат с 45% по-малко натоварени през тази година, отколкото през 2019 г., като завръщане към нормалното темпо се очаква да стане не по-рано от края на 2022 година.


Предстоящи доклади

Пълния списък с отчети за периода 31 август – 4 септември можете да разгледате в долните таблици.

Понеделник, 31 август 2020 г.

ДържаваИме на компаниятаПериод
САЩZoom Video Communications Inc
Второ тримесечие на 2021 г.

Сряда, 2 септември 2020 г.

ДържаваИме на компаниятаПериод
САЩAmbarella Inc
Второ тримесечие на 2021 г.
ВеликобританияBarratt Developments PLC
Пълен годишен отчет за 2020 г.
ФранцияPernod Ricard SA
Пълен годишен отчет за 2020 г.

Четвъртък, 3 септември 2020 г.

ДържаваИме на компаниятаПериод
ФранцияCapgemini SE
Шестмесечен отчет за 2020 г.

Петък, 4 септември 2020 г.

ДържаваИме на компаниятаПериод
САЩBroadcom Inc
Трето тримесечие на 2020 г.

***

Желаете да търгувате, но все още прохождате в света на глобалните пазари? Открийте демо сметка в Delta Trading – натрупайте солиден опит и изпробвайте и най-дръзките си стратегии в реална пазарна среда, без риск от загуба на реални средства.

 

Posted in Пазарни новини and tagged , , , .

Вашият коментар