Сделката за дълга в САЩ: Как инвеститорите биха могли да се възползват от нея

След седмици преговори с високи залози президентът Джо Байдън и републиканците в Камарата на представителите постигнаха предварително споразумение за тавана на дълга и ограничаване на разходите. Въпреки че далеч не е финализирано, това споразумение започна да променя политическия и икономически пейзаж. Лидерите от двете партии сега са изправени пред предизвикателството да накарат своите членове да подкрепят споразумението, което включва елементи, които не са напълно в съответствие с дневния ред на нито една от страните.

Подробностите по сделката бяха разкрити в неделя вечерта. И двете партии сега са насочили вниманието си към подчертаване на елементите, които резонират с техните съответни политически виждания.

По същество споразумението има няколко ключови точки, които могат да повлияят на различни сектори на икономиката и, като цяло, фондовия пазар:

  • Лимитът на дълга ще бъде спрян до 1 януари 2025 г., което на практика ще го премахне като тема на спорове на президентските избори през 2024 г.
  • Разходите, различни от тези за отбрана ще останат до голяма степен непроменени през фискалната 2024 г. и ще се увеличат с 1% през фискалната 2025 г.
  • 886 милиарда долара ще бъдат разпределени за отбрана, като 121 милиарда долара ще бъдат отделени за медицинско обслужване на ветерани и 637 милиарда долара за други програми
  • Сделката гарантира пълно финансиране на здравеопазването на ветераните и увеличава подкрепата за фонда за излагане на токсични вещества с близо 15 милиарда долара.
  • Предлага се временно разширяване на изискванията за работа за определени пълнолетни, които получават купони за храна.
  • Споразумението включва изтегляне на 30 милиарда долара неизразходвани средства от пакетите за помощ за Covid-19.
  • Отменя се финансирането за нови агенти на IRS (данъчни служби) за фискалната 2023 година.
  • Планира кредитополучателите да започнат да изплащат студентските си заеми до края на лятото.
  • Споразумението запазва разпоредбите на Закона за намаляване на инфлацията в частта му за климата и чистата енергия.
  • Освен това има за цел да ускори изграждането на Mountain Valley Pipeline, тръбопровод за природен газ в Западна Вирджиния.

Условията на това споразумение предлагат няколко потенциални възможности за инвестиции и търговия:

Като се имат предвид предложените разходи за отбрана от 886 милиарда долара, инвеститорите биха могли да разгледат акции на компании, които имат значителни държавни договори. Компаниите, работещи в сектора на отбраната или предоставящи услуги, различни от отбраната, на правителството, може да отбележат ръст на приходите, което да доведе до потенциално поскъпване на акциите.

Lockheed Martin Coproration (LMT) – Водеща компания в областта на отбраната, особено в космическите технологии.

Northrop Grumman Corporation (NOC) – значителен доставчик на различни отбранителни технологии.

Тъй като сделката гарантира пълно финансиране на медицинското обслужване на ветераните и увеличава подкрепата за фонда за излагане на токсични вещества, акциите в здравеопазването – особено тези, свързани с грижите за ветерани – могат да бъдат готови за растеж.

UnitedHealth Group Incorporated (UNH) – компания за здравеопазване, която чрез UnitedHealthcare предоставя здравеопазване на ветерани от САЩ.

Без промени в разпоредбите на Закона за намаляване на инфлацията относно климата и чистата енергия компаниите за чиста енергия могат да продължат възходящата си траектория. Инвеститорите може да се съсредоточат върху акции в сектора на възобновяемата енергия, които вероятно ще процъфтяват при тези условия.

Enphase Energy, Inc. (ENPH) – Глобална компания за енергийни технологии, която предоставя интелигентни, лесни за използване решения за генериране и съхранение на чиста енергия.

Plug Power Inc  (PLUG)  – американска компания, която разработва водородни клетки за електромобили и различни устройства.

Финансови институции: С рестартирането на изплащането на студентски заеми финансовите институции със значително портфолио от студентски заеми може да получат увеличение на паричните потоци, което потенциално да повиши цените на акциите им.

JPMorgan Chase & Co. (JPM) – Една от най-големите банкови институции в САЩ, предлагаща различни финансови услуги, включително студентски заеми.

Bank of America Corporation (BAC) – Друга от четирите големи банки в САЩ, предлагаща широка гама от финансови услуги.

Wells Fargo & Company (WFC) – мултинационална компания за финансови услуги, Wells Fargo предоставя банкови, инвестиционни и ипотечни продукти и услуги.

Въпреки че това споразумение предоставя различни възможности, е важно да се подхожда с внимание. Компании, зависими от финансиране от фондове за подпомагане на Covid-19, може да отбележат спад в приходите си след предложените съкращения.

И накрая, споразумението носи стабилност на пазара чрез разрешаване на предстоящата криза с дълга. Това създава и по-лесна за ориентиране среда за инвестиране и търговия. 

Ивайло Чаушев

Главен пазарен анализатор на “Делтасток”

 

Предупреждение за риск:

Тази статия е с информативен характер. Публикуваната тук информация не представлява предложение за покупка и/или продажба на някой от споменатите финансови инструменти. 

„Делтасток“ АД не носи отговорност за грешки, неточности или пропуски, нито за загуби, реализирани в резултат на прилагането или съобразяването с публикуваната информация.

73% от сметките на непрофесионални клиенти губят пари от ДЗР.

Posted in Пазарен обзор and tagged , , , , , .

Вашият коментар