Ще бъдат ли акциите на развлекателния сектор големия хит на 2024 г.?

Въпреки тежката 2023 г., акциите на развлекателния сектор се очаква да се възстановят през 2024 г., тъй като вятърът започва да духа в друга посока. Услугите за стрийминг и игри се очаква да се възстановят, стимулирани от увеличението на рекламите и броя на по-евтините абонаменти с реклами, смятат анализатори. Развиващите се пазари, като Индонезия, също ще донесат растеж.

Според Deloitte „комбинираният брой абонаменти за платформи за видео по заявка, предлагани от най-добрите американски доставчици, ще се удвои между 2022 г. и 2024 г., от средно четири на осем.“

В същото време услугите за стрийминг, като Netflix, Amazon Prime, Hulu, HBO Max и др., се очаква да преминат от растеж на всяка цена към улесняване на всички техни абонати да получат повече, като предлагат по-евтини абонаменти с реклами, както Netflix вече направи, и специално съдържание за премиумни пакети с незабавен достъп.

И така, нека разгледаме по-отблизо някои от големите компании: The Walt Disney Company, Netflix, Comcast и Spotify.

The Walt Disney Company

The Walt Disney Company падна с 9,06% през изминалата година до $93,8 главно поради участие в различни съдебни дела.

Нейният стрийминг бизнес Disney+ е изправен пред силната конкуренция на Netflix, Amazon Prime, Universal и Apple, наред с други, докато компанията е обвинявана, че губи оригиналност и разчита на притопляне на стари фаворити и продължения, някои от които не са много успешни.

През 2024 г. компанията очаква да се съсредоточи силно върху своя бизнес с преживявания – тематични паркове, да стимулира спортните платформи ESPN и да продължи инвестициите си в стрийминг бизнеса.

Netflix

Netflix скочи с 53,4% през последната година. Услугата за стрийминг отбеляза увеличение от почти 30 милиона абонати през 2023 г., достигайки почти 260 милиона глобални абонати до края на годината. Това се дължи главно на въвеждането на поддържаните от реклами по-евтини абонаментни планове, предприемането на действия срещу споделянето на пароли и въвеждането на различни нива на достъп до съдържание, като по този начин повиши абонаментните такси за своите пакети без реклами.

„Когато Netflix отчете резултати през третото тримесечие, имаше известни съмнения дали ще може да се конкурира с по-богатите си конкуренти, както и дали новите абонаменти с реклами, ще намалят приходите, тъй като потребителите ще изберат по-евтин пакет“, каза Майкъл Хюсън, главен пазарен анализатор в CMC Markets, пред Euronews Business. „Страховете, че мерките срещу споделянето на пароли ще доведат до забавяне на увеличението броя на абонатите досега се оказаха неоснователни, като акциите се покачиха с над 20% до 2-годишни върхове, откакто тези данни за Q3 бяха публикувани“, добави той.

Големите предизвикателства пред Netflix през 2024 г. са запазването на инерцията от 2023 г. и напредъка в игралната индустрия. Но Netflix е доста по-напред от повечето си конкуренти с богатия си избор от оригинално съдържание и широкото разпространение.

Comcast Corporation

Акциите на Comcast Corporation, собственик на NBCUniversal и Peacock, се покачиха с 9,72% до $43,6 през 2023 г., главно благодарение на нарастващия брой абонати и силните продажби на широколентов интернет, както и възстановяването на развлекателните паркове и филмовия бизнес. Но компанията се изправи и пред някои проблеми: по-малкото работа у дома означаваше намаляване на абонаментите за широколентов интернет.

През тази година Comcast планира да продължи да инвестира сериозно в своя стрийминг бизнес, Xfinity Stream, тематичните паркове и безжичните услуги.

Spotify

Spotify нарасна със забележителните 114,26% до $212,2 през изминалата година, главно благодарение на нарастващия брой премиум абонати и активни потребители. От друга страна, компанията успя да намали оперативните разходи и да повиши както абонаментните такси, така и приходите от реклами. Подкастите също допринесоха.

За тази година Spotify планира да пусне покупки в приложението на, например, аудиокниги. Това беше в плановете от известно време, но ограниченията и високите комисиони на Apple бяха голяма пречка. С влизането в сила на Закона за цифровите пазари в Европейския съюз от 7 март се очаква това да се промени, поне за жителите на ЕС.

Дали всички тези планове и прогнози ще се осъществят, само времето може да покаже, но изглежда, че развлекателната индустрия ще бъде във възход през 2024 г.

 

Предупреждение за риск:

Тази статия е с информативен характер. Публикуваната тук информация не представлява предложение за покупка и/или продажба на някой от споменатите финансови инструменти. 

„Делтасток“ АД не носи отговорност за грешки, неточности или пропуски, нито за загуби, реализирани в резултат на прилагането или съобразяването с публикуваната информация.

59% от сметките на непрофесионални клиенти губят пари от ДЗР.

Posted in Пазарни новини and tagged , , , , , , , , .

Вашият коментар