Ще продължи ли Тръмп да налага мита и да люлее пазарите?

Тръмп-налага-нови-тарифи

Източник: DeltaStock

Серия от изказвания на американския президент Доналд Тръмп миналата седмица предизвикаха сътресения на глобалните пазари, което не е необичайно явление, откакто той встъпи в длъжност.

Този път изявленията бяха на тема търговските мита срещу Китай и ЕС и, както е обичайно, бяха противоречиви.

По всичко личи, че Тръмп се готви за предстоящите президентски избори и не се притеснява да използва митата като демонстрация на сила на международната сцена. По собствените му думи, цитирани от агенция Bloomberg, той самият би предпочел да изчака с приключването на преговорите с Китай до след изборите, но китайците искали сделка сега и предстояло да се види дали тя ще бъде добра. „Аз нямам краен срок“, каза Тръмп пред репортери.

Изказването му, разбираемо, предизвика сътресения на пазарите. Липсата на яснота относно края на продължаващата вече 20 месеца търговска война между САЩ и Китай изстреля нагоре цените на американските облигации и прати към дъното цените на акциите на американските, европейските и азиатските пазари. В същото време, инвеститорите занижаваха очакванията си за финал на враждата преди 15 декември, когато трябва да влязат в сила нови тарифи. Те ще обхванат китайски стоки на стойност $160 млрд., включващи играчки, смартфони и дрехи.

Евентуалното споразумение между двете страни стои в основата на прогнозите за умерен глобален икономически растеж през следващата година. Секретарят по търговията Уилбър Рос потвърди пред телевизия CNBC, че САЩ ще добавят новите тарифи към китайски стоки, ако нищо не се промени до средата на декември. „Има шанс за сделка“, каза той и добави, че разговорите между двете страни продължават, но все още няма насрочена среща.

Междувременно, Тръмп предизвика още сътресения на пазарите с неочаквана публикация в „Туитър“, че въвежда отново вносните мита върху алуминий и стомана от Бразилия и Аржентина. Малко по-късно представител на американското правителство обяви, че САЩ обмислят въвеждането на до 100% мита върху вноса на някои луксозни френски продукти като вина, сирена, чанти и храни на стойност $2,4 млрд. Въпросът предстои да бъде обсъден от американското търговско министерство на 7 януари 2020 г.

Тарифите ще са в отговор на намеренията на френското правителство да въведе 3% „дигитален данък“ върху дейността на предимно американски технологични гиганти като Amazon, Google, Apple и Facebook, считано от юли 2019 г. Одобреният от френския сенат данък обхваща технологични компании с годишни приходи от над $750 млн., поне $25 млн. от които са генерирани във Франция. Очаква се новият данък да донесе на Франция около $400 млн. годишно и ще обхване и технологични компании от Китай, Германия и Великобритания.

Досега много от технологичните компании плащаха символичен или никакъв корпоративен данък в страните, в които нямат голямо физическо присъствие и вместо това се отчитаха в страните, където се намира главният им офис. Седалището на европейския клон на Google, например, се намира в Дъблин. Според изчисления на Европейската комисия, „традиционният бизнес“ плаща средно 23% данък върху печалбата, докато интернет компаниите плащат едва 8-9%. Ако целият ЕС въведе „дигитален данък“ върху технологичните гиганти, това би донесло приходи от около $5 млрд. годишно.

Разбира се, намеренията на Франция разгневиха Тръмп, който и без това беше подразнен от „много, много подлите“ коментари на френския президент Еманюел Макрон по време на срещата на върха на НАТО в Лондон миналата седмица. Макрон заяви, че се надява търговският спор да бъде разрешен, но е „твърдо решен да защитава интересите на страната си и ЕС“.

Също пред Deutsche Welle, френският министър на икономиката Брюно льо Мари заяви, че заплахите на Тръмп „не са достойни за един съюзник“ и предупреди, че ЕС ще отвърне на удара. Още повече, че и други европейски страни като Италия, Испания и Великобритания обмислят въвеждането на подобен „дигитален данък“ върху технологичните гиганти.

Междувременно, обаче, САЩ получиха нов коз в търговската си вражда с ЕС, след като миналата седмица Световната търговска организация (WTO) отхвърли жалбата на ЕС и одобри окончателно намерението на Америка да наложи мита върху европейски стоки на стойност милиарди долари заради продължаващата държавна подкрепа за Airbus. Търговският спор между САЩ и ЕС по темата продължи 15 години, но Тръмп си приписа лични заслуги за успеха.

Освен това, още през октомври той изказа намерения да наложи мита върху европейски маслини, сирене и малцово уиски по повод Airbus. Това, от своя страна, още повече ще ескалира враждата между САЩ и ЕС, която започна след като миналата година Доналд Тръмп наложи мита върху европейската стомана и ответните мерки на Съюза.

Какво ще последва и дали американският президент ще продължи да „наказва“ с мита различни държави, разтърсвайки пазарите и оказвайки директно влияние върху прогнозите за глобалната икономика, предстои да видим, но трябва да се има предвид, че през есента на 2020 г. в САЩ предстоят президентски избори и Доналд Тръмп е твърдо решен да бъде преизбран.

***

Желаете да търгувате, но все още прохождате в света на глобалните пазари? Отворете демо сметка в Delta Trading и изпробвайте най-дръзките си стратегии в реална пазарна среда, без риск от загуба на вашите средства.

 

Posted in Пазарен обзор and tagged , , , , , , , , , .

Вашият коментар