След 2 години ни очаква нова криза, смята Рей Далио

Pictured: Влак преминава покрай нарисувана сянка на човек и надпис "Made in crisis"

 Източник: Unsplash.com | Фотограф:  Robert Metz

След около две години световната икономика може да влезе в нова финансова криза, смята Рей Далио, изпълнителен директор на хедж фонда Bridgewater Associates.

В скорошно интервю за популярното онлайн издание за бизнес и икономика Business Insider, Далио коментира, че ситуацията в момента е подобна на тази, предхождаща рецесията от 1937 година.

Сега, както и тогава, лихвите са изключително ниски или равни на нула. Същевременно цените на ценните книжа са високи, a банките затягат коланите и постепенно слагат край на благоприятните условия, довели до възстановяването на икономиката. С други думи банките стават по-рестриктивни, а това създава безпокойство в бизнеса.

„Има само два случая през последните сто години, в които сме имали дългови кризи и лихвите са били много ниски или равни на нула,“ коментира Далио. „И в двата случая централната банка е печатала още пари и е купувала финансови активи. Това вдига цените им и стимулира икономиката, но сваля лихвите до много ниски нива, каквито са те в момента.“

В същото време, скъпите финансови активи разширяват пропастта между богатите и бедните и създават конфликти, които ще доведат до възход на популизма, отбелязва Далио. Настоящата политическа ситуация и противопоставянето между социалните слоеве са подобни на тези през 30-те години на миналия век. „Ако погледнете по-внимателно ще видите, че сега богатството на горните 0.1% от населението е равно на общото състояние на останалите 90%“, казва той. „Подобно е било положението в края на 30-те години на миналия век“.

Приликите, обаче, не спират дотук. Растящото политическо и икономическо напрежение между големите играчи на международната сцена като САЩ, Китай, Русия, ЕС и Иран също донякъде напомнят на ситуацията, предхождаща Втората световна война.

Разбира се, отбелязва Далио, това далеч не означава, че ще избухне нова световна война, но създалата се политическа обстановка несъмнено ще доведе до отслабване на икономиката и до нова рецесия. Но макар и неизбежен, точно кога ще има нов икономически спад е все още трудно да се предвиди. В интервюто си, Далио предвижда, че вероятно това ще се случи след около две години.

„Мисля, че в момента сме в седмия ининг на (бейзболна) игра от девет ининга“, коментира Далио. „Ние сме в късния стадий на цикъла, при който валутната политика се затяга без да има какво още много да се изцеди от икономиката.“ Според него повишението на лихвените проценти ще продължи.

Ако те се покачат прекалено бързо, обаче, това може да навреди на цените на ценните книжа. „В някакъв момент ще има спад. Нищо никога не е идеално“, отбелязва Далио.

Какво е решението в такъв случай? „Трябва да направим така, че капитализмът да работи за повечето хора по света“, казва той добавяйки, че въпросът не опира само до пари, а и до възможности.

„Трябва да се обърне сериозно внимание на растящата разлика в благосъстоянието и да се направи така, че по-бедните слоеве да имат повече възможности за намиране на по-добре платена работа. Мисля, че има много неща, които могат да бъдат направени“, казва Далио. „Според мен част от решението, от филантропска гледна точка, се изразява в промени в образователната система“.

Източник: Pixabay.com | Фотограф: Dariusz Sankowski

Очила поставени върху отворена книгаРей Далио е един от най-успешните инвеститори в света и основател на най-големия хедж фонд – Bridgewater Associates. Той предрече финансовата криза от 2008 г. една година преди да започне сривът, но малцина тогава му обърнаха внимание. В навечерието на десетата годишнина от тази криза, Далио издаде най-новата си книга от серията Principles – A Template For Understanding Debt Crises. Тя е посветена именно на историята и цикличността на финансовите кризи. В книгата, която също можете да свалите безплатно в PDF формат, Далио прави и предвиждания за предстоящи кризи и рецесии.

Posted in Пазарен обзор and tagged , , , , , .

Вашият коментар