Сривът на медта – сигнал за рецесия?

Пътен знак с надпис "Предстои рецесия"

Източник: Dreamstime | Автор: Waingro

Време за прочитане: 2 минути

Цената на медта достигна 17-месечно дъно и спадна до $350 за 100lb, продължавайки срива от миналото тримесечие и засилвайки страховете на инвеститорите от настъпваща рецесия. 

През това тримесечие цената на червения метал, считан за един от барометрите за състоянието на световната икономика, спадна с 20% и отбеляза най-слабото тримесечие за последното десетилетие. Освен това, изглежда сривът ще продължи. “Разпродажбата на метали се ускорява в началото на юли”, отбеляза Едуард Меир, анализатор на компанията ED&F Man, цитиран от Bloomberg. 

Инвестиционната компания Goldman Sachs споделя същото мнение. “Всички сме съгласни, че когато глобалната икономика е в рецесия, търсенето на метали отслабва и цените спадат”, коментира анализаторът от Goldman Sachs Джефри Къри, цитиран от Business Standard. “Но все още не сме достигнали тази фаза. Засега търсенето само се забавя, но все още не е напълно спряло”. 

Освен това, отбелязва Bloomberg, в следващите две години на пазара на мед ще има излишък от около 10% заради забавянето на икономиките на САЩ и Европа и твърде бавното възстановяване на Китай.

Медта е третият по икономическа значимост метал след стоманата и алуминия. Благодарение на добрата му електропроводимост, той се използва основно в енергетиката и производството на електрически и електронни компоненти, но също и в строителството, производството на електрически автомобили и в много други индустрии.

Други икономически значими метали като алуминий, цинк и никел също бележат спад – най-резкият от икономическата криза през 2008 година насам.

***

Възползвайте се от движенията в цената на метала. Купете CFD върху фючърси на мед с тесни спредове и без комисиони през мощна платформа с над 80 инструмента за пазарен анализ.

 

Не сте съгласни с Goldman Sachs? Научете как да спекулирате със спада в цените на пазарните активи (търговия на късо):

 


Търгувайте къси позиции

Posted in Пазарни новини and tagged , , , , , , , .

Вашият коментар