Струва ли си да влагаме пари в стартъп компании? Предимства и недостатъци на стартъп инвестициите

Табела с надпис иновация

Източник: Pixabay.com

Instagram. Uber. Pinterest. Airbnb. Това е само малка представителна извадка от километричния списък на т. нар. стартъп (start up) компании, които успяха да превърнат една своя оригинална идея в повече от доходоносно начинание. 

Но с оглед на това, че стартъп пазарите са на път да бъдат пренаситени от новосъздадени компании, заслужава ли си все още да бъдат пренебрегвани множеството рискове, които една такава инвестиция неизменно крие?

За последното десетилетие стартъп финансирането бързо се превърна в предпочитана от много инвеститори стратегия благодарение на потенциала за висока възвращаемост. Друга причина за успеха на тези инвестиции бе предлаганият от тях новаторски подход, а именно подпомагането на първи по рода си продукти и услуги, насочени към разрешаването на наболели проблеми на модерното общество.

Но с появата на десетки обещаващи компании по нашите родни ширини всяка година (успешни стартъп компании в България към този момент са например Melissa Climate, Elvis.bg и Listen Up) и хилядите такива в глобален мащаб, отсяването на зърното от плявата се превръща в едно изключително обезсърчаващо начинание.

Никак не помага и фактът, че повечето стартиращи компании изискват мащабни първоначални инвестиции, които биха им осигурили развитието за 12-18 месеца напред. Затова, преди да инвестирате каквито и да било средства, нека първо разгледаме какво всъщност представлява един стартъп бизнес.

Какво е стартъп?

Стартъп, или стартъп компания, е инициатива (enterprise), задвижвана от една-единствена цел – да се създаде продукт или услуга, която да разреши важен проблем чрез практичен и иновативен подход. Вследствие на това нейният бизнес модел често е базиран върху иновативна и неизпитана идея, с която компанията цели да запълни несъществуваща до този момент пазарна ниша.

Въпреки условната класификация “стартъп”, компанията не е задължително да е новосъздадена или пък да работи в сферата на технологичния сектор. Това, което един стартъп трябва да притежава обаче, е потенциал за стремителен растеж. А за да осигурят този потенциал, много прохождащи предприемачи (entrepreneurs) прибягват до стартъп програми за набиране на средства.

След като вече знаем какво представлява един стартъп, време е да погледнем и какви са плюсовете и минусите в подкрепата на такова начинание.

Млад авантюрист

Източник: Pixabay.com

Плюсове при инвестирането в стартъпи

Стартъп пазарът е по-предвидим

В началните си фази на развитие много малки частни бизнеси не са обвързани от традиционни и силно волатилни пазарни активи като дялове или полици. И докато прехвърлянето на всичките ви инвестиции в една такава компания е меко казано неразумно то чрез заделяне на, да речем, 5% от средствата си вие ще имате възможността да диверсифицирате портфолиото си в по-безопасна пазарна среда.

Думите ви носят тежест

Чрез проактивното финансиране на избраният от вас стартъп ще можете да присъствате на ключови за управлението на компанията срещи, ще можете да я представяте пред влиятелни лица в индустрията, както и да напътствате основателя (или основателите) паралелно с разрастването на компанията.

Вие инвестирате в бъдещето

Много стартъп инвеститори често влагат парите си в идеи, които разбират и в които самите те дълбоко вярват. Инвестицията в един стартъп проект би ви донесла възможността да подпомогнете идейни пионери да реализират представите си за бъдещето, а с това и качествено да подобрите живота на безчет хора.

Разбира се, с известна доза късмет този ход ще ви позволи и да увеличите първоначалната си инвестиция десетократно (или дори двадесетократно) само за броени години, в случай че компанията успее да пусне своите стартъп идеи в ход или пък бъде закупена от водещ съперник в нейната пазарна ниша.

Минуси при инвестирането в стартъпи

Рискувате безвъзвратно да изгубите инвестицията си

Освен ако не сте се сдобили с одобрена компания (такава, която предлага защита на инвестиционните средства и е проверена от регулаторните органи за защита срещу кражби, технически проблеми и т.н.) вие имате сравнително малък шанс да възстановите инвестицията си и много по-голям шанс да се озовете с празни ръце.

На този етап сигурно вече се чудите точно колко често новосъздадените компании се провалят, преди да реализират замисъла си. Е, според скорошно проучване 50% от всички стартъпи не успяват да просъществуват след четвъртата година.

Онези от тях, които някак си успяват да се адаптират и да преминат през филтъра на времето, пък едва ли ще ви донесат дивиденти в близкото бъдеще, тъй като всички приходи моментално ще бъдат инвестирани обратно в развитието на компанията.

Закупените от вас акции са неликвидни

Голяма грешка, която много инвеститори на новосформирани компании допускат, е като си мислят, че ще могат лесно да продадат активите си, щом цената им бележи скок. Грозната истина обаче е, че стартъп инвестициите често са неликвидни, тъй като е много възможно все още да не съществува търсене на пазара за предлаганите от компанията продукти или услуги.

С течение на времето може да се окажете жертва и на т. нар. разреждане на акционерното участие (shareholder dilution) – феномен, при който броят акции, с който вие разполагате, драстично намалява (понякога дори наполовина) поради решението на основателите да продадат още дялове на пазара.

Инвестицията ви може да е изкуствено завишена

Много стартъпи имат неблагоприличието да оценяват идеите си доста по-високо, отколкото е реалната им пазарна стойност. И много инвеститори са склонни да се съгласят с изкуствено завишената цена от притеснение да не изпуснат възможността да подпомогнат следващия Facebook или Apple.

Именно затова е много важно да заемете активна позиция и да убедите основателите да ви предоставят реални данни във връзка с представянето на компанията им. В противен случай рискувате да повярвате на нереалистични самооценки, вдъхновени от най-успешните стартъпи в Силициевата долина.

В заключение

Както може би и сами заключихте досега, за момента не съществува инвестиционна стартъп формула, с която магически да избегнете всички опасности и да поместите подкрепената от вас компания на кориците на видни бизнес списания – такива фантазии се разиграват единствено в света на киното.

Както и при дългосрочните инвестиции единственият начин, по който можете да подобрите шансовете си за успех, е като направите обстойно проучване, инвестирате рано и при наличие на благоприятни пазарни условия си спомните, че минали резултати и прогнози за даден стартъп не гарантират подобно представяне за в бъдеще. И разбира се, да убедите късмета си да бъде на ваша страна.

Искате вместо това да инвестирате в утвърдили се имена на пазара? Открийте реална сметка в DeltaStock и търгувайте CFD върху акции на известни компании през интуитивна и надеждна онлайн платформа.

Posted in Инвестиции and tagged , , , , , .

Вашият коментар