СЗО: Маймунската шарка може да се превърне в риск за общественото здраве

Банер, олицетворяващ маймунската шарка

Източник: Dreamstime | Автор: Pojoslaw

Време за прочитане: 2 минути

Маймунската шарка може да се превърне в истински риск за общественото здраве, ако не се вземат навременни мерки за ограничаването ѝ. Това предупреди в изявление д-р Ханс Клюге, регионален директор на Световната здравна организация (СЗО) миналата седмица, цитиран от сайта на организацията. 

“Размерът на разпространението представлява истински риск. Колкото по-дълго циркулира вирусът, толкова повече ще разшири обхвата си и толкова по-стабилни позиции ще заеме болестта в страните, за които не е характерна”, каза Клюге. “Правителствата, здравните власти и гражданското общество трябва да се задействат спешно и заедно да контролират този взрив”.

Към средата на месец юни в 25 европейски страни са регистрирани над 1500 случая, което представлява 85% от всички заболели извън Африка, където обикновено се разпространява маймунската шарка. Така Старият континент се превръща в епицентър на болестта, която се предава при близък физически контакт и по въздушно-капков път. 

Клюге очерта пакет от мерки, които трябва да бъдат предприети веднага, за да се ограничи разпространението на шарката: засилено наблюдение, проследяване на контактите, контрол на инфекцията, по-ясна комуникация и спешно и дългосрочно регионално взаимодействие. 

От думите на директора на СЗО също стана ясно, че тази седмица организацията ще проведе извънредна среща, на която да обсъди дали да обяви маймунската шарка за международен проблем за общественото здраве.

Маймунската шарка е инфекциозно заболяване, подобно на едрата шарка (вариола), което, за разлика от нея, не протича особено тежко и рискът от смърт е между 1 и 15%, най-вече при малките деца. Здравните власти считат, че ваксината срещу едра шарка, която се е прилагала масово до 80-те години на миналия век, когато болестта е официално обявена за изчезнала благодарение на ваксинацията, предпазва на около 85% и от маймунска шарка. 

***

След COVID-19, акциите на производителите на ваксини като Pfizer, Johnson & Johnson и Novavax се изстреляха с няколко хиляди процента, като през 2021 г. този ръст е изчислен на над 1000%. Търгувайте CFD върху акциите на тези и на още много други нашумели компании в здравния сектор с Delta Trading: мощна платформа за търговия с над 80 инструмента за подробен пазарен анализ. 

Тествайте безплатно още днес с демо сметка за търговия с виртуални €10 000.

 

Posted in Пазарни новини and tagged , , , , , , , , , .

Вашият коментар