Търговската война между САЩ и Китай – кой печели и кой губи?

Сблъсък между два транспортни контейнера в цветовете на САЩ и Китай

Източник: Deltastock.com

След месеци на относително затишие и усилени преговори между двете страни, търговската война между САЩ и Китай навлезе в нова фаза от развитието си. Разговорите приключиха без споразумение и американският президент Доналд Тръмп обяви нови тарифи на стойност $200 млрд.

Те обхващат всичко – от потребителски продукти като чанти и текстил до хладилници, полупроводници, химикали и т.н. Китай, разбира се, не остана със скръстени ръце и на свой ред обяви мита на стойност $60 млрд. върху американски продукти като соя, стомана, уиски, медицинска техника, плодове, въглища, горива и др.

Новите тарифи ще влязат в сила на 1 юни, като Тръмп заплашва, че може да наложи и допълнителни мита. Вместо от Китай, Тръмп предложи да се купува от други места, като например Виетнам и, още по-добре – от американски производители. Ескалацията на търговската война разтърси пазарите и доведе до срив на американските акции и индекси, както и на някои водещи европейски индекси, но те се възстановиха сравнително бързо. Тъй като търговската война между двете най-големи глобални икономики изглежда скоро няма да приключи, е време отново да си зададем въпроса кой ще загуби и кой ще спечели от нея.

Ощетените

Американските компании

Въпреки твърденията на Тръмп, че тази икономическа война е добра за Съединените Щати и че митата ще бъдат поети от Китай, по всичко личи, че те се поемат от американските вносители. Това бе потвърдено и от съветника по икономическите въпроси Лари Кудлоу. Икономисти от Федералния резерв, университета „Принстън“ и Колумбийския университет изчислиха, че митата, наложени от Тръмп на Китай през 2018 г., струват на американските компании и потребители $3 млрд. месечно в допълнителни данъчни разноски. Към тях се добавят и загуби от $1,4 млрд. в следствие на намаленото потребление.

Особено много пострадаха производителите на соя, чиято цена в последно време е най-ниската за последните 10 години и спадна още повече след налагането на новите тарифи. Китай бе един от най-големите купувачи на американска соя, но търговията почти замря след влизането в сила на първите мита през изминалата година. „Загубихме част от пазара завинаги, независимо дали тарифите ще бъдат премахнати“, коментира представител на асоциацията на производителите на соя в Уисконсин за MSNBC. „Няма комбинация от пазари, която би могла да замести китайския“.

Американските потребители

Напълно логично, американските потребители също страдат, тъй като компаниите прехвърлят повишените си разходи на тях. Публикуваното през март академично изследване със съавтор Пинелопи Голдбърг, водещ икономист на Световната банка, също сочи, че новите разходи са поети от компаниите и потребителите. Иронията в случая е, че най-пострадали от търговската война на Тръмп са фермерите и по-нископлатените работници в районите, които гласуваха за него през 2016 г.

Пазарите

Както вече споменахме, обявяването на новите митнически тарифи предизвика сътресение на пазарите, които спаднаха рязко и загубиха $1 трилион само за ден. Най-сериозно пострадаха американските пазари, като US500 спадна с 2,5%, а USTECH100 – с над 3%. Европейските акции загубиха 1,2% от стойността си, а развиващите се пазари спаднаха с 1,7%. За щастие, в дните след това те успяха да се възстановят.

Но въпреки това има индикации, че ако състезанието с налагането на нови и нови по-високи тарифи продължи, то това ще се отрази зле на икономиките и на двете страни. И първите признаци са вече налице.

Победителите

Китай

Може да е странно, че класираме Китай сред печелившите, но със сигурност компаниите в страната не са изгубили толкова, колкото щатските им съперници – поне на този етап. Китай си остава водещият търговски партньор на САЩ, като през 2018 г. износът е нараснал със 7%. Благоприятното развитие може би няма да продължи още дълго, обаче, тъй като за първото тримесечие на тази година търговията е спаднала с 9% и това вероятно се дължи на търговската война.

Въпреки всичко, д-р Меридит Краули от университета Кеймбридж отбелязва, че няма доказателства за това, че китайските компании са свалили производствените цени, за да задържат американските си клиенти. „Някои от износителите, чиито стоки могат да бъдат заменени със стоки от други страни, са напуснали пазара, защото американските фирми са започнали да купуват от другаде. Маржът им е прекалено нисък и новите мита им вредят“, коментира Краули, цитирана от ВВС. „Но тези, които продават специални стоки не са си намалили цените, защото американските вносители разчитат прекалено много на тях“.

Собствениците на криптовалути

След драматичния спад на цените на криптовалутите през 2018 г., който продължи и през тази година, новината за новите митнически тарифи на Тръмп изпрати цената на биткойн (BTC) от $8000 до $8335. Това е най-високата стойност за последните 10 месеца, като в началото на май един биткойн се търгуваше за около $5200. С  нея нагоре тръгнаха и цените на другите значими криптовалути. Възможно е това да е просто съвпадение, но е малко вероятно. Анализаторите обясняват неочаквания ръст с несигурността на пазарите и желанието на инвеститорите, най-вече китайските, да се подсигурят срещу риск.

Анди Бренър от National Alliance Securities коментира за CNBC, че въпреки че не може да се каже със сигурност каква е причината, най-логичното обяснение е, че китайските инвеститори използват биткойн, за да диверсифицират портфолиото си. „Виждаме, че последният скок на биткойн съвпада с голям спад на стойността на китайския юан спрямо долара“, отбеляза той.

Кой ще спечели и кой ще загуби най-много ако търговската война между Китай и САЩ се задълбочи тепърва предстои да видим, но е много по-вероятно и двете страни да загубят в дългосрочен план.

***

Възползвайте се от титаничния сблъсък на две от водещите световни сили. Придобийте ценен опит и тествайте стратегиите си в безопасна среда – създайте безплатна Delta Trading демо сметка още сега!

 

Posted in Пазарен обзор and tagged , , , , , , , .