Треска за канабис – какво вещае масовото изкупуване на акции на марихуана за бъдещето на глобалната икономика?

Листа на марихуана

Източник: Unsplash.com | Фотограф: Roberto Valdivia

Съвсем доскоро на канабиса се гледаше по два начина – като на медикамент и като на поощряващ мързела опиат. Но тази представа рязко промени очертанията си, когато Канада изненадващо обяви, че ще легализира марихуаната отвъд пределите на медицината.

Само за ден зелената субстанция се превърна от незаконно растение в популярен метод за диверсификация за много начинаещи и опитни инвеститори, които съзряха възможността да бъдат част от бизнес на стойност милиарди долари.

Но дали тази индустрия е пуснала корени толкова надълбоко, колкото изглежда на пръв поглед?

Юли 2018 – официалното откриване на канабисния сезон

През януари, министърът на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс се закле, че ще отмени политиката на предишния президент Барак Обама, позволила на няколко щата в САЩ да легализират марихуаната за забавление.

Въпреки това, напоследък някои щати, като например Масачузетс и Ню Джърси, пренебрегнаха забраните на министъра и предприеха стъпки за узаконяване на тревата за забавление. А този им ход вдъхна на много инвеститори увереност да вложат пари в компании от този сектор.

Това, естествено, съществено покачи цените на канабисните акции в момент когато много хора се впуснаха в надпревара да изкупуват акции на канадски компании, желаещи да разширят дейността си и на американска почва.

Но дори тези събития не оказаха такова осезаемо влияние върху младата и разрастваща се индустрия, каквото имаше официалното изявление на Канада през юли.

През август всеки искаше да получи парче от зеления пай

Вълненията покрай предстоящата легализация на канабиса незабавно се отразиха на световните пазари. Още в първите дни на август цената за акция на канадската фирма Tilray Inc. се покачи с впечатляващите 34%, а към 15 август компанията вече бе достигнала пазарна капитализация от $2.1 млрд.

По горе-долу същото време инвестиционната компания Acreage Holdings, ползваща се с нарастващо влияние в канабисната индустрия, успя да се споразумее за частна инвестиция в размер на $119 милиона – най-мащабното до този момент вложение в американска компания от марихуанения сектор.

Акциите на Cannabis Growth Corporation (CGC) също се радваха на голям ръст за периода, както можем да се уверим и от представената по-долу графика. Оттам се вижда, че цената за акция е скочила със 79.11% и е достигнала апогея си около 30 август.

 

Ценова графика на CGC акции за периода юли-август

Източник: Deltastock

Един от основните конкуренти на CGC пък, Cronos Group (CRON), отбеляза ръст от впечатляващите 3.94 пункта или 66.86% (повече подробности вижте в графиката по-долу), като акциите са се търгували най-скъпо около 28 август.

 

Ценова графика на CGC акции за периода юли-август

Източник: Deltastock

На 27 август, акциите на марихуанените компании бяха благотворно повлияни от носещи се слухове, че водещи производители на алкохол искат да произвеждат напитки, съдържащи канабис. Ето как това се отрази на някои от фирмите в сектора:

Акциите на Tilray Inc. скочиха с 21.84% и компанията постигна нов рекорд от $53,44 за акция;

Акциите на канадския производител на лечебна марихуана Aphria Inc. белязaха увеличение от 6.85%.

Пазарът за марихуана бе една идея по-слаб през септември

Въпреки силния старт в началото на месеца, канабисният бизнес рязко забави хода си когато Американската служба за митническа и гранична защита излезе с категоричното изявление, че пограничната политика на страната няма да бъде съобразена с предстоящата легализация на канабиса в Канада.

Иначе казано, сега всеки жител на Канада който открито пуши марихуана, работи в сектора или активно инвестира в този продукт, рискува завинаги да му бъде отнето правото да пребивава на територията на САЩ.

И макар тези новини да поохладиха първоначалния ентусиазъм на инвеститорите, на канабисния пазар не му отне много време да се възстанови от нанесения удар. Към края на месеца, общата пазарна капитализация на всички канадски производители на марихуана вече можеше смело да се конкурира с тази на Twitter или CBS.

Изненадващо, своя принос за ръста на акциите направи и Администрацията по борба с наркотиците (DEA), която на 27 септември заяви, че определена съставка на канабиса, спомагаща за предотвратяването на припадъци, вече не е квалифицирана като наркотик от клас “А”.

Както ще се убедим от по-долната графика, акциите на CGC плътно следваха търговските настроения за периода. Така ще видим, например, че постигнатият растеж за август бе почти заличен към средата на месеца, когато американските гранични служби дадоха да се разбере, че няма да се съобразяват с новия канадски закон.

Въпреки това, обаче, акциите на компанията набъбнаха с още 16.65%, като най-доброто им представяне засега беше на 24 септември.

 

Ценова графика на CGC акции за периода август-октомври

Източник: Deltastock

Само един поглед на вълнообразното движение на акциите на Cronos Group разкрива, че и тази компания е била не по-малко волатилна от своя съперник. Tук, обаче, се наблюдава ръст от цели 40.16% в цената на акциите, като най-високата пазарна цена бе отчетена около 20 септември.

 

Ценова графика на Cronos акции за периода август-октомври

Източник: Deltastock

Двата фактора, които превърнаха канабиса в световен феномен

Канабисът като лекарствен продукт

Може би най-големият “виновник” за разпалването на инвеститорския интерес към канабиса е Tilray Inc. Докладвала по-малко от $20 млн. в приходи за първата половина на 2018 г., производителят на медицинска марихуана беляза ръст от почти 500% само за последните два месеца.

Голяма част от този скок се дължеше на официалното изявление на DEA, че ще сътрудничат с компанията, за да внасят марихуана за медицински цели в Щатите.

Канабисът като освежаваща напитка

С приближаването на деня, в който канабисът придобива легален статут в Канада, се появи и ново бизнес начинание за производството на напитки с канабидиол (CBD) – вещество в марихуаната с болкоуспокоителен ефект.

Една от първите компании, които се гмурнаха в зараждащия се пазар бе Constellation Brands, най-известна с популярната си бира Corona. На 15 август компанията обяви, че е инвестирала $4 млрд. в канадската фирма за медицинска марихуана Canopy Growth.

Разбира се, не мина много време преди и други компании да последват примера на CB. През септември производителят на Guinness, Diageo Plc обсъди с Aurora Cannabis възможността за сключване на сделка, докато на 23 септември Coca-Cola обяви, че проучва начини как да произвежда напитки с добавен канабидиол.

Съществува ли риск новата пазарна тенденция да се окаже поредният финансов балон?

Безспорно, канабисните акции са в много по-изгодна позиция спрямо началото на годината. На 12 септември общата капитализация на канадските производители на марихуана възлезе на $51 млрд. – най-мащабната сума в историята на индустрията.

Но този развой на събитията дълбоко тревожи икономистите. Към момента на публикуване на статията трейдъри и инвеститори в световен мащаб са вложили общо $1,7 млрд. в новата индустрия.

Малцина от краткосрочните инвеститори обаче са се погрижили да купят акции, за да покрият своите разходи, независимо от главоломно нарастващите цени на канабисните компании.

Вещаещи бъдещ срив в пазарните цени на растението, много от експертите са на мнение, че инвестициите в марихуана са от изключително променлив и спекулативен характер.

Като предупреждение те често дават за пример скорошната треска за криптовалути или масовите инвестиции в интернет компании през 90-те (период още известен като “dotcom бума”), когато всичко се срути под тежестта на твърде много нарушени обещания.

Измежду тези пророци е и Марк Лъст, председател и главен изпълнителен директор на CannaRoyalty – компания, активно инвестираща в марихуанения сектор, който предупреди инвеститорите да помислят добре, преди да се впуснат в това рисковано начинание:

 

“Безспорно, този бизнес донесе много печалби… Но много от компаниите на пазара са по всяка вероятност надценени и поради това крият рискове за инвеститорите. Затова е важно да правите обстойно проучване”.

 

Друг показател, че канабисните акции има вероятност да не се задържат на пазара е, че в много американски щати свободната търговия и употреба на марихуана са все още забранени.

И докато е все още твърде рано да се спекулира дали пазарът на акции на марихуанени компании ще успее да преодолеее непостоянното си поведение и ще се превърне в устойчив бизнес, ние горещо препоръчваме на всички инвеститори да проверяват обстойно всяка компания в сектора, преди да предприемат каквито и да било действия.

***

Бихме искали да ви напомним, че през месец август ние разширихме портфолиото с инструментите си като добавихме две водещи компании на пазара за медицинска марихуана: Cannabis Growth Corp. и Cronos Group Inc.

Влезте във вашата съществуваща Демо или Реална Сметка през бутона по-долу и търгувайте с най-нашумелите акции за последното тримесечие в реална пазарна среда:

 

Posted in Пазарен обзор and tagged , , , , , , , , , , , , , .

Вашият коментар