UniCredit планира да начислява отрицателни лихви от 2020г.

Считано от 2020 г., италианската банка UniCredit възнамерява да начислява отрицателни лихви върху големи депозити – ход, с който тя цели да компенсира за занижения от Европейската централна банка негативен лихвен процент.

 

“Отрицателните лихви ще влязат в сила само за клиенти с депозити, надхвърлящи много над сумата от €100,000”.

 

Такова бе официалното изявление на главния изпълнителен директор на банката Жан-Пиер Мустие в интервюто си пред френския новинарски канал BFM. Скоро след интервюто, говорители на UniCredit потвърдиха становището на директора.

Към дадения момент европейските банки отчаяно се опитват да възстановят предишните си нетни приходи от кредитивна дейност, които сериозно пострадаха на фона на проточилата се “разхлабена” парична политика. Така например, само през последния месец ЕЦБ понижи лихвения процент върху депозирани суми от -0,4% на -0,5%.

Някои от банките в еврозоната и в Швейцария вече направиха изявления, че ще прехвърлят отрицателните лихви върху индивидуалните им клиенти. Обединената банка на Швейцария, например, планира да таксува с отрицателни лихви притежателите на депозити в размер от над 2 млн. швейцарски франка, или €500,000. Иначе казано, предстоящите промени ще засегнат много от корпоративните клиенти на ОБШ.

От коментарите на г-н Мустие става ясно, че негативните лихвени проценти ще повлияят върху дори по-широк кръг от клиенти. Този месец, директорът на UniCredit призова ЕЦБ да подобри методите, чрез които кредиторите могат да прехвърлят отрицателните лихви върху потребителите. Според него, това ще стимулира клиентите да инвестират натрупания си капитал, вместо да го държат “под ключ” в банката както правят в момента.

Миналата седмица, изпълнителният директор също заяви, че тече усилен труд по прехвърлянето на посочените от ЕЦБ негативни лихви върху депозити от над €100,000.

 

“Имаме нужда от . . . официално изявление от страна на регулатора”,  сподели г-н Мустие пред Financial Times, “с цел да се внесе повече яснота относно как [отрицателните лихви] могат да бъдат прехвърлени върху крайния потребител, като например бизнеси и богати клиенти, без при това да се ощетяват клиентите на дребно”.

 

От UniCredit уверяват, че ще бъдат предложени алтернативи

Банката уточни, че таксувани ще бъдат единствено клиентите с над €1 млн. в банковите им сметки. Според г-н Мустие, на тези хора ще бъдат предложени алтернативи, като например инвестициите в парични пазарни фондове без комисиони.

Негативният лихвен процент бе въведен в еврозоната за пръв път през юни 2014 г. С идеята да подтикне банките да заемат средства, вместо само да ги складират в централната банка, и така да стимулират отслабващата икономика. Това доведе до някои нежелани последици, които стопиха и без това ограничените резерви на европейските банки от близо €1,9 трилиона, предназначени за посрещането на посткризисните регулации.

Отрицателната лихва доведе и до силно разединение в лагера на банковите ръководители. Според г-н Мустие, политиката на ЕЦБ е “с положителна нетна стойност” за сектора, тъй като тя поддържа растежа на икономиката в рамките на еврозоната. Независимо от стопяващите се нетни приходи, които банките получават в ролята си на кредитор, според директора негативният лихвен процент има благотворен ефект върху т. нар. “провизии” – суми, които кредиторите заделят, за да покрият лоши заеми.

Въпреки това, нисколихвената политика на ЕЦБ бе силно разкритикувана от ръководителите на някои банки. Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Крисчън Сюинг наскоро коментира, че “негативните лихви съсипват финансовата система”, докато Ролф Хамърс, ръководителят на датската ING сподели, че тази политика не само не проработи, но и подтикна несигурните потребители към това да трупат още повече спестявания.

Държавният премиер на Бавария Маркус Сьодер пък предложи забрана за банките да таксуват клиенти на дребно с депозити под €100,000, към която, обаче, финансовият регулатор BaFin се отнесе с известна доза скептицизъм.

 

Posted in Пазарни новини and tagged , , , , , , , , , , .