Условните нареждания: какво са те и защо да ги използваме?

Какво е условно нареждане

Източник: Делтасток

За никого не е тайна, че пазарните нареждания, позволяващи мигновеното купуване и продаване на активи на текущата им пазарна цена, се радват на широка популярност както сред начинаещи, така и сред по-напреднали трейдъри.

Но какво да правим ако текущата пазарна цена на избрания от нас инструмент не ни устройва? Решение на проблема намираме в лицето на т. нар. условни нареждания – гъвкави инструменти лежащи в основата на полу-автоматизираната търговия. 

В този кратък обзор ще се запознаете с най-използваните разновидности на условните нареждания и ще разберете какви са техните предимства. Ще се запознаете отблизо и с рисковете, които полу-автоматизираната търговия (semi-automated trading) крие, както и ефективни начини да им се противопоставите.

Готови ли сте да си водите записки? Чудесно, да започваме!

 

Какво е условно нареждане?

За разлика от пазарното нареждане (market order), при което трейдърът купува или продава даден инструмент по текущата пазарна цена, условното нареждане (conditional order) не се изпълнява в момента на подаването му.

Вместо това, то ви позволява предварително да зададете ценовите условия, при които искате да купите или продадете набелязания от вас актив. Веднъж приела вашите параметри, платформата за търговия зорко ще следи пазарите и ще извърши останалата работа вместо вас докато вие сте на бар с приятели, например.

 

Какви видове условни нареждания има?

Стандартни условни нареждания

Най-общо казано, условните нареждания се делят на два типа: “Стоп” и “Лимит” нареждания. Ето и малко по-подробна информация за всяка от двете разновидности.

Лимит нареждането (Limit order) инструктира платформата за търговия автоматично да закупи или продаде актив, когато той достигне предварително зададена от вас (или по-добра) цена. Предимство на лимит нарежданията е, че те се изпълняват на заявената или на по-добра цена, като те могат да бъдат поставени над и под текущата пазарна цена.

Стоп нареждането (Stop order) инструктира платформата да извърши нареждане, когато даден инструмент достигне предварително зададена от вас (или по-лоша) цена. Също като лимит нареждането, стопът може да бъде сложен над или под текущата пазарна цена.

Непредвидимостта на пазарите е наложила създаването на няколко вариации на гореописаните нареждания. Нека разгледаме кои са те:

a) Лимит “купува” (Buy limit)

Използва се когато очаквате цената на даден инструмент да се покачи след спад до определено ниво. Представлява отложено във времето нареждане за покупка, подадено под пазарната цена.

 

 

 

б) Лимит “продава” (Sell limit)

Използва се когато очаквате цената на даден инструмент да се понижи след достигане на определено ниво. Представлява отложено във времето нареждане за продажба, подадено над пазарната цена.

 

 

в) Стоп “купува” (Buy stop)

 

Използва се когато очаквате цената на даден инструмент да продължи да се покачва след достигане на определено ниво. Представлява отложено във времето нареждане за покупка, подадено над пазарната цена.

 

 

г) Стоп “продава” (Sell stop)

 

Използва се когато очаквате цената на даден инструмент да продължи да се понижава след спад до определено ниво. Представлява отложено във времето нареждане за продажба, подадено под пазарната цена.

 

 

Условни нареждания за напреднали

Възможностите тук са много, затова ще засегнем тази тема само за кратко. Към този тип нареждания, например, спадат предлаганите от повечето онлайн платформи за търговия т. нар. Едното-отменя-другото (OCO) нареждания. Това на практика са две условни нареждания, при които изпълнението на едното води до автоматичната отмяна на другото.

Един такъв пример е едновременното поставяне на лимит “купува” и стоп “купува”. В този случай, ако пазарът тръгне нагоре, стопът ще се изпълни и ще отмени лимита ви. Ако пък пазарите тръгнат надолу, лимитът ще се задейства и ще отмени стопа. Друг пример за ОCO нареждане е прикрепянето на лимит “продава” и стоп “продава” към позиция.

Условните нареждания ще функционират независимо от отворената ви позиция и ще продължат да действат дори след като тя бъде затворена.

3 причини да използваме условни нареждания

Ако все още се двоумите дали условните нареждания са ви необходими в ежедневната ви търговия, то се надяваме причините по-долу да ви дадат достатъчно основания да ги включите в трейдърския си арсенал.

1. Носят ви повече увереност

Един от основните козове на условните нареждания е, че те ви позволяват да планирате пазарните си ходове напред във времето. А това означава повече спокойствие за трейдъра, тъй като той знае, че има предварителна стратегия за търговия.  

При това без да се налага да прекарва дълги и изтощителни часове пред компютърния екран в опит да следи всяко едно пазарно движение.

2. Дават ви изход от напечени ситуации

Едва ли има трейдър, който да не е държал губеща позиция до последно с надеждата, че в някакъв щастлив момент в бъдещето пазарът ще обърне. Но истината е, че не всички позиции са печеливши. Условните нареждания ви позволяват да излезете от неизгодна позиция с по-малко загуби и ви дават възможност да яхнете следващия печеливш тренд.

3. Учат ви на желязно самообладание

Използването на условни нареждания при реализирането на вашите стратегии ще ви даде известно спокойствие и ще ви научи да гледате обективно както на загубите, така и на печалбите, без да позволявате на емоциите да диктуват следващия ви ход.

 

Какви рискове таи “условната” търговия?

Горски път с жълта табела, предупреждаваща за токсични отпадъци

Източник: Pexels.com | Фотограф: Nejc Košir

Основната слабост на условните нареждания се крие в трудността им да настигат пазарите в моменти на висока волатилност. Един военен сблъсък на две държави, например, би създал силна волатилност на нефтения пазар в рамките на часове или дори минути.

При това положение, съществува риск вашето стоп нареждане да не успее да закрие позицията ви на заявената цена и да претърпите по-големи загуби от очакваното. Все пак има и добри новини. А те са, че повечето от тези ситуации могат да бъдат успешно заобиколени ако неотлъчно следвате няколко основни правила, а именно:

1. Никога не позволявайте на емоциите да взимат решения вместо вас. Условните нареждания винаги трябва да се изпълняват или коригират въз основа на разумни доводи и солиден технически и/или фундаментален анализ.

2. Избягвайте да отваряте позиции без да имате предварителен план за изход. Това правило важи както за потенциалните загуби, така и за печалбите.

3. Не подценявайте волатилността на пазарите. Финансов инструмент, който ви се струва надежден днес, може да се окаже черна дупка за вашите финанси утре.

 

Как да добавите условно нареждане в Delta Trading

С настолната версия на Delta Trading* можете да прикрепяте условни нареждания към вече поставено нареждане. Това на практика ви позволява да изградите “дърво” от до 100 на брой навързани помежду си условни нареждания, с които да посрещнете нуждите на всяка ваша стратегия.

Дърво на Delta Trading с прикачени условни поръчки                                                                                    Източник: Deltastock.com

Основно предимство на тази функционалност е възможността да изпълните всеки клон от условни нареждания както веднъж, така и многократно. В дървото ще можете да видите и потенциалните приходи и загуби (Expected P/L), което всяко едно от полуавтоматизираните разклонения би могло да ви генерира.

*Тази функционалност е достъпна и за уеб версията на нашата платформа, но в различен вид от показаното тук. Моля, имайте предвид, че към всяко прикачено условно нареждане се начислява комисиона, равна на 0.007% от стойността на сделката.

Епилог

Както може би сами се убедихте, нарежданията в света на търговията се предлагат в най-различни багри в зависимост от нуждите на трейдъра. Търсенето на “перфектното” нареждане е безсмислено занимание – уви, такова все още не съществува. Всяко едно от тях, обаче, разполага със силни и слаби страни, като пълният им потенциал ще ви се разкрие единствено с натрупания опит и времето, което прекарвате в активна търговия.

***

Искате да изпробвате условните нареждания, но без рискувате средства? Открийте демо сметка и тествайте и най-дръзките си стратегии с виртуални €10 000 през мощна платформа с над 80 технически индикатора.

 

Posted in Технически анализ and tagged , , , , , , , , , .