В какво да инвестираме през 2019 г.? 5 пазара, които да следим отблизо

2018 г. е вече зад гърба ни. И ако трябва да опишем каква бе тя за икономиката в световен мащаб, то най-вероятно ще се съгласите с нас ако използваме думата непредсказуема.

От проточваща се безкрайно във времето търговска война, през драстичен скок в канабисните акции, та чак до рекордните дъна на криптовалутите и мъглявините около Brexit – всичко това изпрати смесени послания на инвеститорите, които неуморно обновяваха своето портфолиото в стремежа да не изостанат от забързания ход на пазарите. Но дали същото ни очаква и с инвестициите през 2019 г.?

Не е задължително. Добрите новини са, че поне на пръв поглед новата година се очертава да бъде по-благосклонна към глобалната икономика. И докато все още е твърде рано да се каже дали последната ще успее напълно да се отърси от загубите си то има 5 пазара, за които се очаква да станат обект на повишен инвеститорски интерес в рамките на 2019 г. Нека разгледаме кои са те в редовете по-долу.

I. Канабисни акции

В момента може би си казвате “Ама почакайте малко, този бум не отмина ли вече”? А ние ще ви отговорим с “Ни най-малко!”.

Както сигурно вече знаете, през 2018 г. на водещите компании в сектора като Tilray Inc, Canopy Growth и GW Pharmaceuticals и др. инвеститорите отпуснаха общо $13,8 млрд. – в пъти повече от $3,5-те млрд. събрани през 2017 г.

Това, което може би не знаете е, че наскоро САЩ прокара ново законодателство, което легализира марихуаната за близо четвърт от населението на страната. Това от своя страна бе достатъчен стимул за много инвеститори да подкрепят компании, предлагащи лекарства, напитки и тютюневи изделия с високо съдържание на канабиноиди.

Снимка на бюро и малко стъклено бурканче с канабис

Източник: Pexels.com | Фотограф: Yash Lucid

Възобновеният интерес към канабиноидите като средство за диверсификация и спекулация значително повиши очакванията и на Wall Street, който вече предвижда ръст от $16 млрд. за 2019 г. и цели $146.4 млрд. до 2025 г. Но колкото и да изглеждат невероятни, тези оптимистични прогнози все пак не са безпочвени и се базират на две тенденции:

1. В последно време броят на заболяванията третирани с марихуана за медицински цели се увеличава, а паралелно с тях и бройката на пациентите.

2. Разхлабването на правната рамка и иновациите в сектора направи създаването на нови продукти с канабиноиди в пъти по-лесно и достъпно за крайния потребител, който пък от своя страна се очаква да стимулира растежа на индустрията.

Всичко това далеч не означава, че този пазар си няма свои слаби страни. С появата на все повече спекуланти, например, акциите имат шанс да станат още по-волатилни. Друг повод за притеснение е осезаемата липса на пазарен лидер при все по-засилваща се конкуренция, което прави почти невъзможна задачата да се прецени дали си заслужава инвестицията в една единствена водеща компания от сектора.

Все пак някои от тези трудности могат да бъдат заобиколени чрез борсово-търгуван фонд (ETF). ЕTF-ът дава възможност на всеки инвеститор да следи представянето на индустрията като цяло и му позволява да избегне някои от рисковете, които иначе биха го съпътствали при закупуването на акции на една единствена компания.

II. Ценни метали

Причината да притежаваме благородни метали не се е променила много за последните 5000 години. А тя е да си осигурим начин, по който да гарантираме стойността на парите във времето. През епохите такива метали са били и си остават златото, среброто и платината.

Графика на среброто за периода 01.01.2018-31.01.2019 г.

Източник: Deltastock.com

Исторически погледнато за този клас метали, в това число златото и среброто, е типична ниска или негативна корелация към други класове активи като акции и облигации. С други думи, дори малък процент ценни метали в едно портфолио има потенциала да намали както волатилността, така и риска от загуба на средства.

Тази корелация е възможно да се прояви и през настоящата 2019 г., когато се предвижда все повече банки и инвеститори да се отдръпнат от щатския долар в полза на инвестиционното злато и сребро.

Графика на златото за периода 01.01.2018-31.01.2019 г.

Източник: Deltastock.com

Според официален доклад, изготвен съвсем наскоро от Световния съвет по златото става ясно, че само за 2018 г. търсенето на редкия метал се е покачило с 4%, или с 4 345 тона. От това число пък 651.5 тона е количеството, което централните банки са добавили към официалните си златни резерви – с цели 74% повече спрямо 2017 г.!

Тук има и друг ключов момент – в тандем с търсенето на златото нарасна и неговият добив. Така например за изминалата година Австралия отчете ръст в добива от 4%, докато Канада и Русия съобщиха увеличение от съответно 9% и 10%.

III. Селскостопански фючърси

Снимка на различни видове насипни агрокултури

Източник: Unsplash.com | Фотограф: oldskool photography

В последно време пазарът на селскостопанските стоки бе изправен пред редица усложнения като проточили се търговски войни и забавящ се икономически ръст в световен мащаб. Въпреки това 2019 г. може да се окаже повратна точка и за този пазар.

Три фактора подсказват за нарастващата роля на селскостопанските фючърси  върху хода на глобалната икономика:

1. Резки климатични промени, които потенциално могат да увредят реколтите и да завишат цените на много от стоките.

2. Бурното нарастване на населението на земята и битката за неговото изхранване е възможно да доведе до повишено търсене на този тип стоки.

3. Нестабилното състояние на пазара в момента – налице е свръхпродаден пазар с цени близки до 10-годишни дъна.

Ето и списък с най-търгуваните селскостопански фючърси към този момент:

– Пшеница;

– Царевица;

– Кафе;

– Какао;

– Захар.

IV. India 50

India50 е фючърс върху индекс, включващ в себе си 50-те най-големи и търгувани акции на Индийската национална фондова борса, която пък е внедрена в близо 22 сектора от индийската икономика.

Графика на индекса India50 за периода 01.01.2018-31.01.2019

Източник: Deltastock.com

Въпреки волатилните си движения през изминалата година, индексът отчете ръст от почти 3,5%, като по този начин не изневери на доброто си представяне през 2016 г. и 2017 г. Нещо повече, през 2018 г. той за първи път достигна нива от 11 700 пункта при търговия в рамките на деня – впечатляващ резултат предвид 10 862-та пункта, с които India50 оглави годината.

V. Индексът на страха

През предходната година станахме свидетели на резки промени на капиталовите пазари, изострени от неясната геополитическа ситуация в световен мащаб, търговската война между САЩ и Китай, Брекзит и забавянето на растежа на брутния вътрешен продукт.

Всичко това доведе до значителното поскъпване на индекса VIX, по-известен под псевдонима “Индекс на страха”. Основната функция на този индекс е да даде възможност на инвеститорите да предпазят портфолиото си по време на финансови кризи или резки спадове на фондовите борси, а с падането на пазарите – шанс да генерират и спекулативни печалби.

Комиксоподобна рисунка на уплашен бизнесмен

Източник: Pixabay.com

В интервю с Real Vision Марк Нютън, основател и главен изпълнителен директор на Newton Advisors, е на мнение, че ниската цена на VIX тепърва предстои да се покачи – събитие, от което дългосрочните инвеститори биха могли да извлекат немалка полза:

“На пазарите все още им предстои да преодолеят ред препятствия от технически, а възможно и от фундаментален характер. Напрежението между САЩ и Китай все още расте и не е ясно дали наложените мита ще бъдат премахнати. И докато първоначално индексът US 500 успя донякъде да се съвземе от разтърсващите загуби през декември, то тенденцията за неговия ръст през идните седмици и месеци си остава негативна. . . . Поради това считам, че не би била твърде лоша идеята да се закупи VIX като метод за хеджиране на дългосрочните инвестиции”.

За последните няколко седмици индексът VIX, който може да бъде търгуван под формата на опции, фючърси, или Борсово-търгувани фондове, се срина с близо 50%.

***

Желаете да обогатите портфолиото си с някоя от гореспоменатите инвестиции и считате, че сте добре запознати с рисковете? Открийте реална сметка с “Делтасток” АД днес и се възползвайте от достъп до 1000+ пазара и мощна платформа с над 80 технически индикатора.

 

Posted in Инвестиции, Пазарен обзор and tagged , , , , , , , , , , , , , , .