В какво да инвестираме през 2020 година?

Източник: Делтасток

Изминалата 2019 година бе всичко друго, но не и спокойна. Пазарите бяха разтърсени от търговски войни (главно между САЩ и Китай, но не липсваше и враждебност между САЩ и ЕС), туитове на американския президент Доналд Тръмп, растящото напрежение между САЩ и Иран, непрестанната драма около Брекзит и притеснения от предстояща глобална криза.

***

По всичко личи, че и през 2020 година финансовите пазари ще бъдат сериозно повлияни от геополитическите събития и темите ще бъдат доста подобни на тези от предходната. Според анализаторите през тази година глобалната икономика ще продължи да расте, но с бавни темпове. Публикация на Morgan Stanley предвижда за глобалния БВП ръст от 3.2% през 2020 г. и 3.5% през 2021 г. Швейцарската инвестиционна банка UBS, обаче, очаква, че към края на тази година глобалната икономика ще навлезе в рецесия.

Въпреки че има признаци на разведряване в търговските отношения между САЩ и Китай, все още нищо не е сигурно и не се знае дали в крайна сметка преговорите между двете страни няма да се провалят.

Около Брекзит също продължава да има несигурност. Макар че британският премиер Борис Джонсън си осигури солидно мнозинство в парламента и обяви, че Великобритания напуска ЕС на 31 януари, бъдещите търговски отношения между двете страни са далеч от договорени.

Предстоят и президентски избори в САЩ, което предполага, че Доналд Тръмп, който ще се бори за преизбиране, ще бъде още по-непредвидим и неудържим, както у дома, така и на международната сцена.

Първият предвестник за предстоящите геополитически проблеми беше убийството на иранския висш военен Касем Сулеймани от американски дрон в Багдад и ескалацията на напрежението между Иран и САЩ. Двете страни си размениха люти заплахи, Иран обеща жестоко отмъщение, а Доналд Тръмп се закани, че ще бомбардира стратегически и културни обекти в Ислямската република. Пазарите реагираха с притеснение и цените на петрола станаха нестабилни, с тенденция към покачване.

Само времето ще покаже дали напрежението между САЩ и Иран ще ескалира до война или ще се ограничи до отделни прояви на враждебност, дали търговската война между САЩ и Китай ще утихне и какво ще се случи между Великобритания и ЕС.

Едно, обаче, е сигурно: през 2020 г. инвеститорите ще трябва да се справят с неравномерно възстановяване, евентуална висока волатилност и тревожни финансови пазари. Андрю Шийтс, главен стратег на Morgan Stanley съветва инвеститорите да бъдат гъвкави и по-предпазливи, тъй като геополитическата ситуация може да бъде твърде непредвидима.

Но в какво, все пак, да инвестираме през 2020 г.?

 

Злато и сребро

Ценните метали като злато и сребро са считани от мнозина за „убежище“ в несигурни времена. Когато светът е застрашен от евентуална война, висока инфлация, пазарите са несигурни или се очаква рецесия, инвеститорите предпочитат да подсигурят част от активите си и купуват злато.

Подобна е ситуацията и в началото на 2020 г., когато растящото напрежение между САЩ и Иран изстреля цените на златото нагоре.

Gold price chart

Източник: Delta Trading

Част от купувачите на злато предпочитат да придобият физическия актив под формата на инвестиционно злато като кюлчета, но това е свързано с известни неудобства. Съхранението на физическото злато, особено ако е в по-големи количества, изисква наличието на сейф, а и ликвидността не е толкова голяма – т.е. ако искате да продадете златото бързо на дадена цена, е възможно да не успеете да намерите купувач.

Подходяща алтернатива е търговията с договори за разлика (CFD) върху злато. Това са деривативни инструменти, които позволяват спекулация с цената на метала и/или застраховане срещу прекалена волатилност и рискове, без да притежавате физическия актив и свързаните с него неудобства. Делтасток предлага тази възможност и през двете си платформи – Delta Trading и популярната MetaTrader 4. Необходимо е единствено да се регистрирате и да си отворите реална сметка. Ако не се чувствате достатъчно уверени в трейдърските си умения, първо можете да си откриете безплатна демо сметка с виртуални €10 000, за да се упражнявате без риск от загуба на реални средства.

 

Форекс

Източник: Delta Trading

И през 2020 година форекс пазарът ще остане най-големият, най-ликвидният и най-популярният пазар сред трейдърите. Поради стотиците възможни комбинации от валутни двойки, стои въпросът кои от тях ще са най-подходящи за инвестиции и търговия. Ето някои от тях:

EUR/USD е най-популярната валутна двойка и обикновено е с най-тесен спред. Освен това, не е прекалено волатилна и това я прави подходяща за начинаещи трейдъри, защото не носи прекалено големи рискове. Тя представлява две от най-големите икономики в света – на САЩ и ЕС и, съответно, се влияе от тяхното представяне и геополитическите събития. Според някои анализатори през 2020 г. цената на еврото срещу долара ще се покачи и единната валута ще се нареди между най-добре представящите се валути.

GBP/USD е друга популярна валутна двойка. Тя, за разлика от EUR/USD, е по-волатилна и това я прави привлекателна за онези трейдъри, които са готови да поемат по-голям риск. Вероятно през новата година тази двойка, както и други, съдържащи британската лира, ще представлява интерес за трейдърите, предвид очаквания Брекзит.

NZD/USD спада към категорията на екзотичните валутни двойки и принципно не е толкова търгувана. Като цяло, такива двойки е препоръчително да се търгуват от по-напреднали трейдъри, които са добре запознати с икономиките на съответната страна, чиято валута те търгуват. Анализаторите на Morgan Stanley предвиждат, че стабилизирането на глобалната и китайската икономика и умереният растеж могат да доведат до повишено търсене на екзотични валути като новозеландския долар.

 

„Валути-убежища“

Подобно на златото, което е предпочитан актив за инвестиция в несигурни периоди, валутите убежища като японската йена и швейцарският франк вероятно ще предизвикат интереса на инвеститорите, ако несигурността на финансовите пазари се засили.

 

Акции

Източник: Делтасток

Акциите продължават да са привлекателен актив за инвеститорите, но при изобилието от публични компании е възможно някои от тях да не успеят да се ориентират в кои сегменти да вложат парите си. Колкото акции има, толкова различни мнения и ще чуете, но все пак се забелязват някои тенденции, които обединяват консултантите.

 

Телекоми и комуникации

Рупал Бансали от Ariel Investments, цитирана от Reuters, е на мнение, че има акции на компании, които имат по-голям потенциал за стабилен ръст от т. нар. FANG акции (Facebook, Apple, Netflix, Google). Според нея, предвид неугасващата популярност на мобилните услуги, телекомите могат да бъдат считани за доставчици на жизнено необходими продукти и компании. Тук Verizon и China Mobile могат да предложат стабилен ръст, но с доста по-ниски цени на акциите от тези на голям производител на потребителски стоки като Procter & Gamble.

Не е за пренебрегване и обстоятелството, че през следващите няколко години 5G технологията ще набира все по-голяма популярност. От това ще се облагодетелстват не само телекомите, а и производителите на съответните устройства – както за изграждане на мрежи, така и за потребителска електроника.

 

Здравеопазване и биотехнологии

Други акции с голям потенциал са тези на компаниите от сектора на здравеопазването и биотехнологиите, като например GlaxoSmithKline и Gilead Sciences Inc. По думите на Бансали, въпреки регулаторния натиск в САЩ по отношение на цените на медикаменти, компаниите, които разработват иновативни лекарства ще устоят на този напор.

Популярният сайт за финансови консултации The Motley Fool дава пример с Intuitive Surgical – най-големият производител на роботизирани хирургични системи и роботите Da Vinci. „Хубавото на бизнес модела на Intuitive Surgical е, че маржовете нарастват с времето“, отбелязва сайтът и уточнява, че освен първоначалната сериозна инвестиция в закупуването на такъв хирургичен робот, разходите по експлоатацията и консумативите също не са никак малки, а тези услуги се предлагат ексклузивно от Intuitive Surgical.

Друга инвестиционна идея на The Motley Fool е производителят на медикаменти за лечение на рак на бъбреците – Exelixis, който „плува в пари благодарение на успешното лекарство Cabometyx“. Анализаторите очакват до 2022 г. медикаментът да бележи 10% годишен ръст на печалбите и до края на същата година компанията да има стойност от над $2 млрд. – 35% ръст спрямо настоящата ѝ пазарна капитализация.

 

Amazon

Анализаторите посочват, че акциите на компаниите, занимаващи се с търговия (както „традиционна“ така и онлайн, като например Amazon и Alibaba) също биха могли да донесат добра доходност.

Списание Forbes цитира данни на MasterCard за периода 1 ноември – 24 декември 2019 г., сочещи, че онлайн продажбите в САЩ са нараснали с 19% спрямо същия период за 2018 г. и са представлявали 15% от всички продажби на дребно.

През 2020 година анализаторите очакват още по-голям ръст, движен най-вече от американските потребители. Това предполага, че най-големите онлайн търговци в света – Alibaba и Amazon, ще отбележат добри резултати. Само преди няколко дни Amazon обяви рекордни продажби през изминалия празничен сезон.

Освен това, Amazon отдавна вече не е само платформа за търговия, а развива и сериозен бизнес с облачни услуги и хостинг. Поради тази причина, The Motley Fool поставя Amazon на първо място в класацията си за акции, в които да инвестираме през 2020 г. и отбелязва, че облачният бизнес на компанията е далеч по-значим от търговията, с която тя е по-известна сред потребителите.

Анализът на Шон Уилямс от The Motley Fool сочи, че през първите девет месеца на 2019 г. продажбите на Amazon Web Services (AWS) са се увеличили с 37.6%, в сравнение с 15.3% за онлайн търговията и стрийминг услугите. На AWS се дължат $6.6 млрд. в оперативен приход за Q3 в сравнение с $4.1 млрд. от е-търговията. Това показва, че именно този е по-печелившият бизнес, който ще донесе значителни приходи през първата половина на новото десетилетие.

***

Това са само някои примери за интересни варианти за инвестиции през 2020 г. Разбира се, анализаторите може и да грешат и трябва да имате предвид, че тази публикация не представлява инвестиционен съвет, а само бърз преглед на някои възможности.

Ако се чудите какво да изберете, можете да разгледате пълния списък с инструменти, които Делтасток предлага: CFD върху над 1100 различни финансови активи: форекс, акции, сребро и злато, индекси, фючърси, ETF-и и криптовалути. Те могат да се търгуват през собствената ни платформа за търговия Delta Trading.

Ако не се чувствате достатъчно уверени в уменията си, можете вместо това да откриете безплатна демо сметка и да се упражнявате с виртуални 10 000 EUR, без да рискувате собствените си средства.

Posted in Инвестиции and tagged , , , .