В търсене на чудодейното хапче за отслабване

Затлъстяването става все по-сериозен проблем и официално се смята за причина номер 1 за смърт. Според оценки на Световната здравна организация за едно десетилетие броят на затлъстелите се е утроил. Сега повече от 1 милиард души по света страдат от затлъстяване – 650 милиона възрастни, 340 милиона юноши и 39 милиона деца. Този брой продължава да расте и до 2025 г. още около 167 милиона души – възрастни и деца – ще станат по-малко здрави, защото са с наднормено тегло или затлъстяване.

Отдавна известен факт е, че някои лекарства за диабет като метформин могат да доведат до известна загуба на тегло, но през изминалата година някои сравнително нови лечения за диабет, като Ozempic на Novo Nordisk, станаха известни като чудодейното лекарство за отслабване. Като цяло те действат като регулират кръвната захар, забавят изпразването на стомаха и намаляват апетита. Но освен известните нежелани странични ефекти (гадене, повръщане, диария, болки в стомаха, ниска кръвна захар, бъбречни и чернодробни проблеми и др.), те имат още едно голямо неудобство – трябва да се инжектират. Те са предназначени за хора, страдащи от диабет тип 2 и загубата на тегло е страничен ефект, който все още не е добре проучен. И все пак те се използват от много иначе здрави хора, за да станат по-стройни.

Сега фармацевтичните компании се опитват да разработят хапчета с подобен ефект и усилено тестват нови и стари формули, чиято основна цел е загуба на тегло. Който спечели надпреварата да бъде първият, предложил достъпна опция, за предпочитане хапче, с възможно най-малко странични ефекти и най-добри резултати при отслабване, ще бъде големият победител. Цената, разбира се, също е фактор.

Печалбите могат да бъдат астрономически. По-рано тази година анализаторите от Goldman Sachs изчислиха, че продажбите на лекарства за затлъстяване могат да достигнат 30 милиарда долара за едно десетилетие, като пазарната възможност потенциално наближава 100 милиарда долара. Банката Barclays е още по-оптимистична и изчислява, че индустрията с лекарства за отслабване може да достигне 200 милиарда долара през следващото десетилетие. Анализаторите смятат, че търсенето на лекарства за отслабване е толкова голямо, че пазарът лесно би могъл да поддържа 10 конкурентни продукта.

Междувременно, британското правителство обяви пилотна програма на стойност £40 милиона за справяне със затлъстяването чрез най-новите лекарства за отслабване. В продължение на две години правителството ще проучи как одобрените в момента лекарства могат да бъдат предоставени на повече хора чрез предписания от общопрактикуващи лекари и други средства извън болничната помощ. Въпреки че £40 милиона може да не изглеждат толкова много, евентуалният договор с правителството може да бъде доста доходоносен.

Конкуренцията е огромна и залозите са високи, така че нека да разгледаме докъде са стигнали фармацевтичните компании в стремежа си към чудното хапче за отслабване.

Novo Nordisk

Датската компания, специализирана в продукти за лечение на диабет, произвежда лекарството, което стана известно през изминалата година – Ozempic (семаглутид). Предназначено е за пациенти с диабет, които сега се борят с дефицита на лекарството, тъй като много хора го използват не по предназначение, за да отслабнат. Проучванията показват, че пациентите могат да загубят до 15% от теглото си.

Novo Nordisk предлага семаглутид и като хапче. Нарича се Rybelsus и е предназначено за диабетици. През 2022 г. то генерира продажби от 1,7 милиарда долара и повече от удвои приходите от него спрямо 2021 г.

Сега компанията е променила леко формулата и тества Wegovy (още една търговска марка за семаглутид), която първоначално е била предназначена за инжектиране, като хапче за отслабване за хора без диабет. Проучване показва, че пациентите са загубили средно 15,1% от теглото си за 68 седмици лечение. Но компанията е изправена пред производствени проблеми и неотдавна спря рекламата му, за да намали търсенето. Novo Nordisk заяви наскоро, че ще кандидатства за одобрение от FDA по-късно тази година.

Eli Lilly

Американската фармацевтична компания има няколко кандидата за вълшебното лекарство за отслабване. Първият е Mounjaro (тирзепатид) – инжекция за страдащи от диабет тип 2, която също помага на хората да отслабнат с около 15%. Наскоро Eli Lilly подаде молба до FDA за одобряване на Mounjaro за отслабване и очаква той да получи одобрението на агенцията в края на 2023 г. Анализаторите от Moody’s казаха, че неговата „силна ефикасност“ вероятно ще доведе до силен ръст, очаквайки продажби за около 4 милиарда долара през 2025 г. Moody’s изчисли, че Mounjaro ще удвои продажбите на Lilly, като ги повиши до около 8 милиарда долара до 2025 г., а продуктите за затлъстяване ще представляват около 24% от общите продажби на компанията, предвид по-ранното излизане на пазара.

Друг кандидат на Eli Lilly е веществото ретатрутид под формата на седмична инжекция, която помага на пациентите да загубят до 24% от теглото за почти една година. Това е най-значителното намаление на теглото, наблюдавано до момента. Тези данни предполагат, че ретатрутид на Eli Lilly е „най-ефективното лекарство срещу затлъстяване до момента“, по думите на Майкъл Вайнтрауб, ендокринолог в NYU Langone Health, в публикация в Twitter.

Проучванията в средната фаза на третия кандидат на Eli Lilly – експерименталното хапче орфоглипрон демонстрират до 14,7% загуба на тегло след 36 седмици за хора със затлъстяване или наднормено тегло. Приема се веднъж дневно и не изисква спазването на диети. Резултатите са сравними с тези на Wegovy, но се постигат за по-кратък период от време.

Pfizer

Друг фармацевтичен гигант – Pfizer – също работи върху две лекарства за отслабване. Наскоро обаче обяви, че се отказва от хапчето, което се приема веднъж дневно заради чернодробна токсичност. Вместо това ще продължи с изпитанията на своето хапче дануглипрон, което се приема два пъти на ден.

Според изявленията на компанията тя очаква да финализира плановете за проучванията в последен етап на дануглипрон до края на годината. Досега изпитванията в средната фаза  демонстрират резултати, подобни на тези на Ozempic за пациенти с диабет тип 2. Компанията също така каза, че разработва версия на дануглипрон с удължено освобождаване за прием веднъж дневно. По думите на главния изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла едно хапче за затлъстяване може в крайна сметка да носи по 10 милиарда долара годишно на Pfizer. Това би компенсирало добре загубата на интерес към ваксината срещу Ковид на Pfizer.

Amgen

Друг участник в надпреварата за отслабване е американската фармацевтична компания Amgen. Миналия декември компанията заяви, че първите етапи на изпитванията на нейното експериментално лекарство са показали обещаващи резултати и е готова да продължи със следващите етапи с повече пациенти, включително диабетици, тази година.

Според данните от изпитването, пациентите поддържат загубата на тегло в продължение на 70 дни след получаване на най-високата тествана доза от веществото за инжектиране, понастоящем известно като AMG133. То предизвиква някои леки странични ефекти като гадене и повръщане, но те отзвучават няколко дни след първата доза.

Анализаторите смятат, че фаза III проучване на AMG133 може да започне през 2024 г., като пускането на пазара се очаква през 2026 или 2027 г., ако продуктът бъде одобрен.

Все още е твърде рано да се каже кой ще бъде големият победител в надпреварата за чудодейното хапче за отслабване. Има достатъчно място под слънцето за всички, но подобно на ваксината срещу Covid-19, компанията, която предложи първото ефективно и евтино лекарство, ще извлече най-много ползи.

 

Предупреждение за риск:

Тази статия е с информативен характер. Публикуваната тук информация не представлява предложение за покупка и/или продажба на някой от споменатите финансови инструменти. 

„Делтасток“ АД не носи отговорност за грешки, неточности или пропуски, нито за загуби, реализирани в резултат на прилагането или съобразяването с публикуваната информация.

60% от сметките на непрофесионални клиенти губят пари от ДЗР.

Posted in Пазарен обзор and tagged , , , , , , , , , .

Вашият коментар