Ваксина срещу COVID-19 – инвестиционна възможност или балон под налягане?

Източник: Делтасток

Време за четене: 6 минути

С над 34 милиона заразени по света и 1 милион смъртни случая, състезанието кой пръв ще разработи подходяща ваксина срешу коронавируса е по-ожесточено отвсякога. Сега, хиляди инвеститори са отправили взор към биотехнологичния сектор където, по данни на Световната здравна организация, към месец юли разработчиците на потенциални ваксини вече наброяват 173, а разходите по проучванията възлизат на милиарди щатски долари. 

Това е напълно очаквана и разбираема пазарна тенденция – всички по света желаят да загърбят несигурността и да се върнат към стария си начин на живот час по-скоро. Вследствие на това акциите както на установили се фармацевтични гиганти, така и на прохождащи биотехнологични стартъпи, се изстреляха до главозамайващи висоти.

Така например, американската компания Moderna, чиято ваксина вече достигна третия и финален етап от клиничните проучвания, е отчела четирикратен ръст в цената на акциите си: оценена на “едва” $8 млрд. в началото на годината, стойността на компанията към края на юли вече бе $32 млрд. Други компании, като Inovio и Novavax, също се похвалиха с главозамайващи ръстове от респективно 350% и 3500%.

 

На какво се дължи апетитът за биотехнологични акции?

Традиционно, разработването на една ваксина отнема средно между 10 и 15 години. Така например, за да бъде одобрен в ЕС и пуснат на пазара, един такъв продукт първо трябва да премине през три много строги клинични етапа:

 

Етап I: проверява се дали ваксината изобщо действа и дали предизвиква нежелани реакции у пациентите

Етап II: търси се оптимална доза, описват се най-честите краткотрайни нежелани реакции и се наблюдава как ваксината влияе върху човешката имунна система

Етап III: проверява се ефективността на ваксината, кои са най-често предизвикваните нежелани реакции и дали тя е безопасна за хората

 

Резултатите от изследванията след това се предават на съответните регулаторни органи, които разрешават разпространението и употребата на ваксината, но само ако установят, че ползите от ваксината преобладават над рисковете.

С оглед на настоящата неотложна ситуация, сроковете бяха значително съкратени за разработката на COVID-19 ваксини – факт, който тревожи много специалисти, тъй като прибързаното пускане на ваксина на пазара може да доведе до неефективен (и дори опасен за здравето на потребителя) краен продукт.

 

„В исторически план би отнело 10 до 15 години, за да се разработи нова ваксина, а сега има компании в Етап 3 от проучванията само шест месеца, след като пандемията удари САЩ“.

Анди Aкър, специалист по биотехнологии в Janus Henderson

 

Анализатори: пазарът започва да наподобява финансов балон

В момента хиляди инвеститори подпомагат фармацевтичната индустрия с надеждата, че секторът ще им се отблагодари с бърза възвращаемост. Според финансови експерти, обаче, акциите в сектора отдавна са прехвърлили разумната граница. Немалко от тях са и на мнение, че тези инвестиции, също както тези в електроавтомобили и соларни технологии преди тях, започват да се превръщат във високорисков финансов балон, който заплашва скоро да се спука.

 

„Когато си купувате биотехнологична компания, все едно си купувате лотариен билет. Винаги ще има инвеститори, които търсят лесна печалба. Същото беше с интернет балона, със соларната енергия, с електромобилите, а сега и с COVID-19”.

Грегъри Волокайн, мениджър на портфолио в Meeschaert Financial Services 

 

По думи на Адам Баркър, анализатор в Shore Capital, разработката и дистрибуцията на лекарство или ваксина струва средно между $2-3 млрд. Същевременно, шансовете на една ваксина да премине Етап III са под 10%. Друго притеснение на експертите е, че наличието на държавно подпомагани опити за създаване на ваксина биха могли да изкривят пазара, и това би позволило на по-малки компании, да се конкурират с гиганти като AstraZeneca, Gilead Sciences, Merck & Co, Pfizer и други. Последното може да доведе до повишен риск от прибързаното създаване на неефективна ваксина

Пример за една по-малка, но държавно подпомогната компания е Moderna. По-рано тази година, американското правителство инвестира близо $2.5 млрд. в стартъпа, за да насърчи проучванията в сектора и да си запази дози от ваксината. Не на последно място, поради извънредната обстановка и стремежите да се забърза създаването на възможно най-ефикасна ваксина срещу COVID-19, пазарът е изключително волатилен. 

 

„Инвестирането във фармацевтични акции може да бъде рисковано и е трудно да се предвиди коя компания в крайна сметка ще създаде най-добрата ваксина. Цените на акциите могат да се повишат или паднат изключително бързо дори от най-незначителните слухове.”

Шийна Бери, анализатор в Quilter Cheviot Investment Management

 

Нека отново вземем за пример Moderna: въпреки че бе директно подкрепена от американското правителство, в средата на май акциите на компанията се сринаха с близо 11% само за ден поради сведения, че разработваната от нея ваксина е довела до сериозни здравословни усложнения у пациентите. По подобен начин, акциите на Gilead Sciences също отчетоха спад след информацията, че лекарството им Remdesivir, тествано от широк кръг пациенти, е довело единствено до леки подобрения в симптомите.

 

Какъв е изводът от всичко това?

По всичко личи, че инвестицията във ваксина срещу COVID-19 е високорискова стратегия, която по никакъв начин не гарантира на инвеститорите голяма възвращаемост. Една от причините е, че съществува голям риск САЩ и други правителства да се намесят и да ограничат цените и печалбите на ваксините, с цел да ги направят по-достъпни за широката общественост. 

Освен това, е малко вероятно една единствена измежду всички съревноваващи се компании да “спечели от лотарията”. Анализатори смятат, че много по-вероятен сценарий би бил няколко компании да разработят успешни ваксини и да си поделят печалбите. Така, печелившите компании могат да произвеждат ваксини под споразумение за лицензионни възнаграждения със своите производствени партньори.

Предполага се, че печалбата от ваксината ще бъде ограничена докато пандемията продължава. Една от основните причини за това е, че възстановяването на разходите по разработката на ваксината и производствените процеси се очаква да отнеме немалко време. Тук трябва да се вземе предвид и производственият капацитет, който ще бъде необходим за предоставянето на безпрецедентен обем дози в цял свят.

Нищо от това не означава задължително, че тази инвестиция не си заслужава, дори напротив. Специалисти в сферата съветват да се гледа в по-дългосрочен хоризонт, с фокус върху акции, чиято цена остава относително устойчива дори след неминуемата пазарна разпродажба, тъй като е малко вероятно която и да е компания да предостави на инвеститорите си бързи и сигурни печалби в обозримото бъдеще.

***

Готови ли сте да се възползвате от движенията на пазарите? С DeltaStock можете да търгувате CFD върху акциите на водещи биотехнологични компании като AstraZeneca, Novavax, Pfizer, Merck & Co, Gilead Sciences, Vertex Pharmaceuticals и много други. Търгувайте още сега в реална пазарна среда и без риск от загуба на средства с безплатна демо сметка, заредена с €10 000.

 

Posted in Инвестиции and tagged , , , , , , , , , , , .

Вашият коментар