Valeant: От гаражен бизнес в Пасадена до мултимилиарден фармацевтичен гигант

светлина, процеждаща се от отварящ се гараж

През 1955 г. 26-годишният сърбин Милан Панич пътува към Холандия като част от югославския олимпийски отбор по колоездене, когато имигрира в Австрия. Малко след това, с помощта на програма за релокация на мигранти, Панич заминава и се установява в САЩ.

Учи биохимия в Южнокалифорнийския университ, докато междувременно работи и практикува в различни лаборатории. През 1959 г. Панич напуска работата си и с впечатляващия капитал от $200 стартира собствена химическа компания. Фирмата му носи гръмкото име ICN (International Chemical andNuclearCorporation) и се подвизава в гараж в Пасадена, Калифорния.

Първоначалният бизнес модел се състои в синтезиране на специфични химични съединения, които Панич продава на лаборатории за изследване. През 1967 г. ICN става публична компания и започва да се търгува на Нюйоркската фондова борса – NYSE.

Няколко десетилетия по-късно ICN вече е международен фармацевтичен гигант, известен под името Valeant, а Панич се е оттеглил от кормилото след 43-годишно управление (и няколкомесечна политическа кариера като премиер на Югославияв началото на 90-те).

Разширяването на компанията преминава през придобиване или сливане с много други по-малки фармацевтични бизнеси. Между тях са Dow Pharmaceutical Sciences (придобита през 2009 г.), Medicis Pharmaceutical (2012 г.), Synergetics USA (2015 г.) и SproutPharmaceuticals (2015 г.).

Интересен факт е, че SproutPharmaceuticals са създателите на известния като ‘виагра за жени’ медикамент Addyi. През ноември 2017 г.Valeant обявява решението си да се раздели със Sprout срещу минимална компенсация, въпреки платените $1 млрд. за придобиването ѝ само 2 години по-рано.

Valeant често е обект на критики заради бизнес модела си. Според статия в New YorkTimes от октомври 2015 г., компанията инвестира едва 3% от приходите си в развойна дейност и вместо да иновира самостоятелно, предпочита да расте, като придобива по-малки бизнеси с вече разработени и доказани продукти.

Отново в края на 2015 г. Valeant попада под прицела на тогавашния кандидат-президент на САЩ Хилъри Клинтън, която обещава сериозно разследване на компанията заради рязкото увеличение на цените на продаваните от нея медикаменти. След като до лятото на 2015 г. акциите на Valeant са достигнали цена от $257, в рамките на следващата година те се сриват с 90% до $23.

Негативната вълна води до нова промяна в управлението на Valeant и през пролетта на 2016 г. за CEO е назначен опитният в бранша Джоузеф Папа. Благодарение на умелото му управление, до началото на 2018 г. Valeant отново е печеливша компания и е успяла да намали дълга си с $6.5 млрд.

Акциите на Valeant (VRX) са един от шестте нови инструмента, които можете да търгувате като CFD на 10% марджин (и като CashCFD на 100% марджин) в платформата DeltaTrading.

В тази нова шестица също попадат и акциите на:

  • Etsy (ETSY) – един от най-големите онлайн магазини за ръчно изработени изделия
  • BroadridgeFinancialSolutions (BR) – глобална финтек компания, предоставяща услуги на банки, взаимни фондове и др.
  • Canadian National RailwayCompany (CNI) – най-голямата железопътна компания в Канада, с мрежа, простираща се на повече от 30 000 км
  • Centamin PLC (CEY/u) – минна компания, фокусирана в откриването и производството на злато и други ценни метали

Както и нов ETF – Inverse VIX. Познат също като „измерител на инвеститорския страх“, ETF Inverse VIX (SVXY) има за цел да предостави обратна (-1x) пазарна експозиция към дневното представяне на краткосрочни фючърси за волатилност: търси инвестиционни резултати от намаляването на очакваната волатилност на борсовия индекс S&P500.

Можете да търгувате CFD върху ETF Inverse VIX на 75% марджин и като Cash CFD на 100% марджин.

На този линк можете да намерите пълен списък и подробни условия за търговия на всички предлагани CFD върху акции и ETFs.

Posted in Пазарен обзор, Фирмени новини.

Вашият коментар