Възходът на петроюана: оспорване на господството на долара

Напоследък се наблюдават удивителни събития, тъй като Китай засилва усилията си да оспори долара и да установи юана като глобална валута, известна още като “петроюан” (PetroYuan). Тази промяна в динамиката на властта е белязана от няколко значими събития, които ще разгледаме в този анализ.

Едно от ключовите събития е предстоящото изграждане на голяма рафинерия и нефтохимически комплекс в Китай, ръководен от Aramco Joint Venture HAPCO. Строителството е планирано да започне през второто тримесечие на 2023 г. и когато бъде завършен, този проект ще помогне на Aramco да доставя на Китай до 210 000 барела суров петрол на ден.

Освен това, Saudi Aramco възнамерява да разшири още повече присъствието си в Китай, като придобие 10% дял в Rongsheng Petrochemical. Тази сделка включва поставянето на 480 000 барела на ден суров петрол в най-големия интегриран рафиниращ и химически комплекс в Китай. Партньорството между Rongsheng Petrochemical Co и HAPCO ще доведе до това Aramco да доставя общо 690 000 барела на ден суров петрол за активи с високо химическо преобразуване.

В опит да намали зависимостта от щатския долар, Саудитска Арабия наскоро обяви намерението си да влезе в търговски съюз с Китай, Русия, Индия, Пакистан и четири държави от Централна Азия. Това развитие е важно, тъй като Китай и Бразилия се споразумяха да уреждат сделките в собствените си валути, заобикаляйки щатския долар. Освен това, Китай и Франция сключиха първата си сделка за втечнен природен газ (LNG), използвайки юана.

Русия също обмисля и най-вероятно ще приеме юана като резервна валута. Междувременно, Япония започна да купува руски суров петрол над тавана от 60 долара за барел, отделяйки се от западните съюзници поради изключение, разрешено от Съединените щати. Докато европейските нации намаляват зависимостта си от руския петрол след нахлуването в Украйна, Япония увеличи закупуването на руски природен газ.

В допълнение към оспорването на господството на долара чрез възхода на петроюана, Китай активно инвестира в Африка, като ефективно разширява влиянието си и укрепва икономическите връзки в региона. Тези инвестиции обхващат широк спектър от сектори, включително инфраструктура, телекомуникации, енергетика и селско стопанство. Чрез насърчаване на взаимноизгодни отношения с африканските нации, Китай придобива и достъп до ценни ресурси, които едва ли ще продава в долари.

Тази диверсификация на глобалните търговски отношения не само помага на Китай да се утвърди като ключов играч на международните пазари, но също така допринася за постепенното намаляване на използването на щатския долар. Тъй като все повече страни се ангажират в търговия с Китай и сключват споразумения, които благоприятстват използването на юана, става все по-вероятно дългогодишната позиция на щатския долар като доминираща глобална и резервна валута да бъде оспорена. Тази промяна в динамиката на валутата има потенциала да промени глобалния икономически пейзаж.

Въпреки, че това развитие предполага ролята на долара в световната търговия постепенно да  намалява, важно е да се отбележи, че подобни промени отнемат време. Преходът към нова глобална валута включва множество сложни фактори и няма да се случи за една нощ.

Източник: IMF

Последното развитие, което си заслужава да бъде отбелязано, е новината, че множество държави от ОПЕК ще съкратят производството на петрол с общо над 1 милион барела на ден (bpd). Освен това, Русия също е намалила производството си с 500 000 барела на ден. Тъй като петролният резерв на САЩ за извънредни ситуации вече е изчерпан наполовина, този ход предполага координирано действие срещу интересите на САЩ и изпраща силен сигнал, че назрява нещо значително на световния енергиен пазар.

Тези развития със сигурност не са края на американския долар, но със сигурност са началото на нещо…

Ивайло Чаушев, 

Главен пазарен анализатор на “Делтасток”

 

Предупреждение за риск:

Тази статия е с информативен характер. Публикуваната тук информация не представлява предложение за покупка и/или продажба на някой от споменатите финансови инструменти. 

„Делтасток“ АД не носи отговорност за грешки, неточности или пропуски, нито за загуби, реализирани в резултат на прилагането или съобразяването с публикуваната информация.

76% от сметките на непрофесионални клиенти губят пари от ДЗР.

Posted in Пазарен обзор and tagged , , , , .

Вашият коментар