Великобритания на кръстопът: Борис Джонсън подаде оставка

Снимка на гледащ нагоре Борис Джонсън

Източник: Dreamstime | Автор: Frédéric Legrand

Време за прочитане: 2 минути

Британският министър-председател Борис Джонсън подаде оставка като лидер на Консервативната партия, но ще остане на позицията премиер до есента, за да има време за избирането на нов лидер, съобщава BBC.

Решението на Джонсън идва след оставките на двама от най-доверените му министри – финансовият министър Риши Сунак и здравният Саджид Джавид, по-рано тази седмица заради поредния скандал в правителството. Двамата бяха последвани от десетки членове на правителството и остри критики и призиви за оставка от страна на членове на Консервативната партия.

Според медиите по-рано днес новоназначеният финансов министър Надим Захауи и министърът на отбраната Бен Уолъс са призовали Джонсън да се оттегли.

 

“Сърцето ме боли, че не послуша”, коментира Захауи, цитиран от Business Insider. “Господин премиер, знаете кое е правилно – тръгвайте си сега”.

 

Причината за оставката на Джонсън е поредният скандал, този път от сексуално естество. Той се завихри миналата седмица, когато Джонсън назначи младшия министър Крис Пинчър на висша позиция в парламентарната група на Торите, въпреки твърденията, че неотдавна Пинчър е опипвал двама мъже в клуб и има история на сексуален тормоз и неприлично поведение. Впоследствие Пинчър подаде оставка, а Джонсън коментира, че няма вина, че “някои хора не носят на пиене”

По-рано тази година Джонсън бе забъркан и в скандали заради офисни партита на “Даунинг стрийт” в нарушение на строгите ограничения по време на пандемията от Covid-19. Паундът скочи с 0.4% спрямо щатския долар в часовете след новината. 

Възползвайте се от движенията – търгувайте CFD върху GBP/USD и върху над 80 други валутни двойки с Delta Trading.

 

Все още трупате опит? Открийте безплатна демо сметка за търговия с виртуални €10 000 и научете основите на CFD търговията върху форекс с помощта на интерактивното ни обучение.

 

Posted in Пазарни новини and tagged , , , , , , , .

Вашият коментар