Виртуалното евро: всичко, което трябва да знаете

Графично изображение на дигитализацията на банкнота от 100 евро

Източник: Pixabay | Фотограф: geralt

Време за четене: 6 минути

В епохата на бързо разпространяващи се вируси и мигновени безконтактни плащания не е никак чудно, че страни от цял свят обмислят създаването на виртуални еквиваленти на своите валути. Следвайки стъпките на Китайската централна банка и шведската Riksbank, в началото на октомври Европейската централна банка бе поредната институция, предложила дигитализирането на своята валута – еврото.

 

Какво представлява дигиталното евро?

През октомври EЦБ публикува подробен доклад, в който коментира възможността да издаде виртуален еквивалент на еврото. Според банката той ще представлява “електронна алтернатива на парите на централната банка, достъпна за всички граждани и фирми” и ще бъде приемана навсякъде, също както и парите в брой. По думи на ЕЦБ това ще направи паричните преводи в еврозоната по-бързи и по-безопасни от преди.

Централната банка също посочи, че не планира напълно да замести физическите пари, а вижда виртуалното евро като алтернативна форма за разплащания и инвестиции, която да допълва ролята на банкнотите и монетите. Освен това, с тази валута всеки би могъл да съхранява своите средства директно в ЕЦБ. Поне на теория, последното би предложило на инвеститорите допълнителна защита, тъй като, за разлика от търговските банки, централната банка не може да фалира.

Виртуалната валута ще може да се съхранява и отделно от банковата система в т. нар. “виртуални портфейли”. Що се отнася до осъществяването на тази идея, от ЕЦБ планират да използват блокчейн система, наподобяваща тези на криптовалутите, като например популярния Bitcoin. За разлика от криптовалутите, обаче, стойността на виртуалното евро ще бъде гарантирана от самата централна банка.

 

Каква е причината зад създаването му?

“Еврото принадлежи на европейците и нашата мисия е да го опазим. Хората в ЕС все повече започват да изразходват, спестяват и инвестират пари във виртуалното пространство. Поради това наш дълг е да подсигурим еврото срещу рисковете на дигиталната епоха”.

Кристин Лагард, президент на ЕЦБ

 

ЕЦБ смята, че причините, поради които Европа би следвало да се подготви да създаде виртуална версия на валутата си, са няколко. Една от тях е увеличеното използване на електронни методи за разплащане в рамките на еврозоната, което подчертава нуждата от по-защитени трансфери – защита, която базираната на блокчейн технология валута би следвало да предостави.

На второ място, ЕЦБ твърди, че макар да имаме изобилие от разплащателни методи в еврозоната, като пари в брой, виртуални банкови депозити и кредитни/дебитни карти, все още нямаме единна виртуална валута, с която да извършваме всички ежедневни плащания, независимо от техния вид и размер. Друга тенденция, която по всяка вероятност е подсилена от COVID-19, е значителният спад в кешовите разплащания на територията на ЕС. Тя е забележима дори в страни, като Германия и Испания, където доскоро гражданите носеха предимно пари в брой.

Не на последно място, възможно е решението на ЕЦБ да е продиктувано и от усещането, че изостава спрямо “конкуренцията” – Централната китайска банка, която започна тестови период на виртуалния си юан в четири големи града в началото на годината, и шведската Riksbank, която вече от няколко месеца провежда експерименти с виртуалната си крона. Сред основните притеснения на централната банка е ситуация, при която хората масово започват да използват виртуална валута извън пределите на Европа. Такъв сценарий значително би отслабил монетарната политика на ЕЦБ и би дестабилизирал еврозоната.

 

Плюсовете нa виртуалното евро

“Технологичният напредък и иновациите промениха потребителските ни навици, работните ни дейности и възприятията ни един за друг. Виртуалното евро ще даде тласък на европейския ни устрем към иновации, ще подсили финансовия суверенитет на валутата и ще затвърди международната му роля”.

Фабио Панета, член на изпълнителния борд на ЕЦБ

 

Когато виртуалното евро стане достъпно за всички, по мнение на банката то ще може да се използва за всякакви цели, също както и физическите пари. Освен това, опростеният му дизайн ще направи алтернативата достъпна и разбираема за всеки човек, независимо от възрастта или социалната му принадлежност. Ще бъде и значително по-удобно средство за съхранeние на пари – ще ни е необходим единствено мобилен телефон, който всички вече имаме навика да вземаме със себе си, където и да отиваме.

Тъй като валутата ще бъде подкрепена от самата ЕЦБ, към нея ще се прилагат и всички мерки срещу изпирането на пари, финансирането на тероризма и укриването на данъци. Друг плюс на виртуалната валута е, че ще предложи по-добра защита на личните данни на потребителя, тъй като, за разлика от частните доставчици на платежни услуги, ЕЦБ няма да има търговски интерес от това да събира личните ви данни.

 

Минусите на виртуалното евро

Сред по-големите притеснения е потенциалната склонност на хората да предпочетат електронните пред физическите сметки, когато виртуалното евро стане реалност, което би отслабило ролята на търговските банки в еврозоната. ЕЦБ счита, че този риск може да нарасне във времена на криза, когато “хората със спестовни сметки могат да се изкушат да избягат от традиционните банки, за да се възползват от безопасността на виртуалното евро”. Един от начините да се разреши проблема би бил налагането на ограничен лимит от виртуални евра, с които всеки един гражданин може да се разпорежда.

Друга потенциална слабост на виртуалния еквивалент на еврото е, че той може да не успее да предложи достатъчно добра защита за икономиката срещу схеми за пране на пари, а на гражданите – срещу целенасочени кибер атаки, целящи кражбата на лични данни.

 

Кога ще можем да използваме електронните си портфейли?

На 12 октомври ЕЦБ откри процедура по обществено обсъждане с продължителност три месеца, в което може да участва всеки, пребиваващ на територията на ЕС: от обикновени граждани и търговци до учени и професионалисти във финансовия сектор. Целта – да получи обратна връзка за цялостния дизайн и функционалността на виртуалното евро, както и за потенциалните усложнения, които то би могло да донесе след като бъде пуснато в обращение в настоящата финансова екосистема.

В зависимост от получените отговори и след още шест месеца на усилени тестове, към средата на 2021 г. от ЕЦБ ще преценят дали да дадат зелена светлина на проекта. При все това, не очаквайте да имате възможността да изпробвате системата в скоро време, тъй като, според сведения на източник близък до проекта в интервю пред Agence France Presse, процесът по интегриране на виртуалното евро може да отнеме “между 18 месеца и три до четири години”.

 

Заключение

Внедряването на виртуалното евро в икономиката е предизвикателство не само от техническо, но и от етично естество. Това вероятно е и причината, поради която от ЕЦБ държат да получат възможно най-многобройни отзиви от широката общественост. Но дори при сценарий, в който идеята се приема радушно от всички, ще останат още много препятствия по пътя, например проблеми, свързани със сигурността, имплементирането на достатъчно ефективни мерки срещу изпирането на пари и други казуси. Въпреки това, ако ЕЦБ успеят да пуснат в обращение виртуалната валута по начин, удовлетворяващ нуждите на всеки един потребител и същевременно предлагащ безкомпромисна защита, не е изключено да станем свидетели на следващата финансова революция.

***

Открийте безплатна демо сметка с €10 000 през Delta Trading. С демо сметка ще можете да търгувате всички основни и второстепенни валутни двойки, като EUR/USD или EUR/GBP, както и екзотични валути и други финансови инструменти, в реална пазарна среда и без да рискувате вашите средства.

 

Posted in Инвестиции and tagged , , , , , , , , , , , , .

Вашият коментар