Всичко за късите продажби и как да ги използвате

Всичко за късите продажби и как да ги използвате | Делтасток

Източник: Dreamstime | Автор: Делтасток

Време за прочитане: 6 минути

Най-напред светът бе връхлетян от пандемия. Сега война с невиждан от близо век размах заплашва отново да срине глобалната икономика, а вчерашните бичи пазари вече са на червено. Но нека за момент оставим мрачните прогнози настрана, защото съществуват немалко стратегии, с помощта на които трейдърите съумяват да печелят дори в несигурни времена като настоящите. 

Една такава стратегия е търговията на къси позиции.

 

Какво е търговия на късо (шорт селинг)?

Ако сте обръщали каквото и да било внимание на новините от последните месеци, то сигурно сте чували изрази като “шортване” или “шорт селинг” на активи. Но какво означават те и защo ги чувате сега, когато пазарите сякаш са на ръба да се сринат?

Най-общо казано, съществуват два начина, по които трейдърите могат да шортват избрани от тях пазари: чрез заемането на активи от брокер или чрез финансови деривати, като например ДЗР (Договори за разлика), по-известни с английския си акроним “CFDs”.

 

Традиционна търговия на късо

При този сценарий, търгуването на активи на късо става чрез заемането им от финансов брокер. Тези активи след това веднага биват продавани на текущата пазарна цена с надеждата, че впоследствие те ще могат да бъдат купени обратно на по-ниска стойност, като при това трейдърът ще спечели от разликата в цената. Идеята тук е проста – ако предвижданията ви се сбъднат и пазарът поеме надолу, печелите. Ако, обаче, реалността се размине с очакванията ви, то ще трябва да платите по-високата цена, с цел да се изплатите обратно на брокера си, и да се примирите със загубите.

Традиционният шорт селинг, обаче, има един основен недостатък – той се осланя на обещанието, че брокерът може да ви заеме активи по всяко време, което далеч не винаги е така, особено когато пазарите са силно волатилни. Друго нещо, на което бихте могли да се натъкнете, са активи, които поради една или друга причина брокерите отказват да ви заемат, което би могло да ви принуди да преосмислете стратегията си или изцяло да се откажете от нея.

 

CFD търговия на късо

При CFD търговията не ви е необходим брокер, от когото да заемате активи – вместо реалния актив, тук вие търгувате с разликата между цената за покупка и продажба на актива от момента, в който отворите позицията си, до самото ѝ затваряне. Ето как това работи на практика.

Представете си, че искате да продадете акции на Apple, които в момента се търгуват за $100 за акция. Ако решите да отворите къса позиция за 100 акции и цената им спадне с $10, то вие бихте могли да затворите позицията си и да спечелитe $1000 ($100 – $90) x 100).

Благодарение на този опростен модел на търговия, можете да търгувате CFD върху голямо разнообразие от пазари: от форекс, популярни акции, индекси и ценни метали, до по-специализирани финансови инструменти, като стоки, фючърси, ETFs и водещи криптовалути. Друг плюс на CFD търговията е, че повечето CFD брокери, сред които и Делтасток, предлагат безплатни демо сметки с виртуални средства, с помощта на които можете безболезнено да разучите търговията на късо в реална пазарна среда.

А най-хубавото е, че откриването на такава сметка отнема по-малко от две минути.

 

ИЛИ

 

 

Защо да търгувате къси позиции?

Масово трейдърите по света отварят къси позиции по две причини. Първата е, когато искат да “хеджират” своето инвестиционно портфолио. Казано с други думи, те търгуват къси позиции с цел да покрият потенциални загуби от по-дългосрочните инвестиции. При добре преценено хеджиране, дори ако пазарите в крайна сметка принудят трейдърите да затворят дългите си позиции на загуба, то те все пак биха могли да възстановят част от тези средства като продадат късите си позиции на печалба.

Друга популярна шорт селинг стратегия е спекулирането с активи, които трейдърите намират за изключително надценени. За целта те изчакват търпеливо ценовият балон да се спука, след което се сдобиват с активите на значително по-ниска цена. И в двата случая, обаче, е важно да се отбележи, че ключът към успешната шорт селинг стратегия изисква немалко предварително планиране и също така включва комбинация от технически и фундаментален анализ, с цел да се определят подходящи за “шортване” компании, както и да се предвидят бъдещи негативни ценови тенденции.

Търгувате отскоро? Научете основите на търговията напълно безплатно с интерактивното ни обучение.

 

Какви са рисковете при търговията на късо?

Както при повечето стратегии, и тази не идва без своите недостатъци. Така например, сумите, които шорт селърите биха могли да загубят, са на практика неограничени. Това е така защото, за разлика от дългите позиции, които обикновено са по-стабилни, цените на късите активи могат да нарастват до безкрай – а с тях и загубите. Трейдърите, чиито късмет временно ги е напуснал, могат да се озоват и в т. нар. “шорт скуийз” (short squeeze) ситуация. Това се случва, когато цената на търгувания на късо актив е нараснала толкова внезапно, че кара всички трейдъри да затворят позициите си наведнъж, което пък допълнително натежава на пазара, надува цената още повече и води до по-големи загуби.

Добрата новина тук е, че всичко това може лесно да бъде избегнато ако имате адекватно изградена стратегия за управление на риска на пазарите. Така например, един добър навик е поставянето на т. нар. изчакващи нареждания за търговия под формата на стопове и лимити, с цел автоматично да затворите късите си позиции след като веднъж прекрачат предварително зададен от вас ценови праг. Ако инвестирате в акции, друг добър ход би бил внимателното преглеждане на всички тримесечни отчети, публикувани от любимите ви компании. Последното ще ви позволи да добиете по-добра представа за реалната им финансова ситуация, като по този начин бихте могли да предвидите бъдещи резки повишения в цената, а това, от своя страна, би ви дало достатъчно време да затворите късите си позиции, докато сте все още на печалба.

 

Как да отворите къса позиция в нашите платформи

Когато търгувате CFD върху къса позиция, вие отваряте позиция за продажба на даден актив. Както в Delta Trading, така и в MetaTrader 5, купуването и продаването на всеки вид актив е лесно и бързо занимание. Всичко, което трябва да направите, е да изберете инструмент, да го добавите в списъка с фаворити, и да кликнете върху бутона “Продай”, за да подадете заявка за къса позиция.

 

Прозорец с котировки - MetaTrader и Delta Trading

Изобразено: терминалът за покупка и продажба на MT5 (вляво) и Delta Trading (вдясно)

 

Поздравления – вие току-що отворихте първата си къса позиция, която би могла да ви донесе печалби, стига да я затворите докато цената на актива все още спада. Нещо, което трябва да се има предвид тук, е т. нар. “спред” (spread), или разликата между цените “Купи” и “Продай”. Когато решите да затворите късата си позиция, получената крайна сума ще се равнява на разликата между тези две цени към момента на затварянето ѝ.

За да потвърдите, че сте отворили къса позиция, както и за да проверите друга полезна информация, посетете панела “Позиции” в Delta Trading (“Trade” в MetaTrader 5).

Прозорец за търговия - Delta Trading

Изобразено: Панелът Позиции в Delta Trading с действаща къса позиция

Съвет: Ако колоната B/S (Купи/Продай) не е видима при първото ви влизане в платформата, то можете да я добавите чрез индикирания с червена стрелка филтър. В допълнение към B/S колоната, друг знак, че сте отворили къса позиция в Delta Trading, е отрицателният лот (-2).

Прозорец за търговия - MetaTrader

Изобразено: Панелът за търговия в MetaTrader 5 с действаща къса позиция

Заключение

Използвана правилно, търговията на късо би могла да се превърне в незаменим инструмент за хеджиране на инвестиции и за спекулация с надценени активи. В допълнение, сегашната нестабилна пазарна обстановка създаде някои интересни възможности в сферата на шорт селинга, които иначе не биха били достъпни в по-нормални условия. Все пак, всеки трейдър е толкова добър, колкото са неговите аналитични способности и умението му да запазва самообладание в тежки моменти. Ако към това добавите и добри познания за общите принципи на действие на пазарите, солидна стратегия за управление на риска и малко практика, ще имате всички шансове да се превърнете в успешен шорт селър!

***

Овладейте изкуството на търговията на късо. Открийте безплатна демо сметка с виртуални €10 000 (до €100 000 в MetaTrader 5) и тествайте стратегиите си в реална пазарна среда, без риск от загуба на средства. Изберете измежду над 1000 финансови актива като CFD и започнете да търгувате още днес!

 

ИЛИ

 

 

Предупреждение за риск: Тази статия е с информативен характер. Публикуваната тук информация не представлява предложение за покупка и/или продажба на някой от упоменатите финансови инструменти. 

„Делтасток“ АД не носи отговорност за грешки, неточности или пропуски, нито за загуби, реализирани в резултат на прилагането или съобразяването с публикуваната информация.

Posted in Пазарни новини and tagged , , , , , , , , , , .

Вашият коментар