Walgreens: “Първоначалният скок в продажбите ни се изпари, след като вирусът затвори клиентите вкъщи”

През първите 21 дни на месец март компанията се е радвала на по-висока посещаемост и ръст в продажбите от 26%, в следствие на масовото презапасяване с медикаменти и други стоки от първа необходимост. Сега, след като коронавирусът вече носи статута на пандемия, този ръст е съкратен почти наполовина.

По думите на главният финансов директор Джеймс Кехоу, този рязък спад може да обезсмисли първоначалните постижения на Walgreens, особено след като все по-малък брой хора посещават магазините им, а още по-малък пазаруват второстепенни стоки като продукти за красота. В тази връзка Кехоу коментира, че компанията не може да предостави надеждна прогноза за финансовото ѝ представяне по време на пандемията.

Въпреки това, той наблегна, че Walgreens е подготвена за подобен сценарий и счита, че пробойната в продажбите по време на карантината ще бъде само временна с оглед на това, че в магазините се зареждат и стоки от първа необходимост.

 

“Бизнесът ни е здраво стъпил на краката си и вярваме, че ще излезем от тази глобална криза в силна финансова позиция”, добави още Кехоу.

 

Публикуваният в четвъртък тримесечен отчет на Walgreens даде някои насоки за това как би могло да изглежда финансовото представяне на търговците на дребно, оставащи да работят по време на пандемията. Бордът на директорите коментира  сложността на това да се направят каквито и да било пазарни предвиждания поради бързото изменящите се поведенческите модели у потребителите във времена на глобална криза. 

Така например, някои клиенти са се презапасили с медикаменти за месеци напред или са се консултирали с фармацевти, а често посещавани обекти на компанията, като тези във Las Vegas Strip, почти не генерират приходи поради затворените в близост казина, ресторанти и други бизнеси.

 

Едно от най-важните неща, които научихме е, че не бива да се поддаваме на паниката”, коментира главният изпълнителен директор Стефано Песина. “Просто трябва да приемем тези временни разходи и да се стремим да поддържаме работното темпо на организацията”.

 

Все пак, Песина призна, че е възможно да настъпи дългосрочно изменение в начина, по който хората пазаруват и по който бизнесите оперират, в случай че пандемията се задържи за много месеци напред.

 

Едно по-добро от очакваното второ тримесечие

Walgreens би прогнозата на Уолстрийт за периода от $1,46 за акция (компанията генерира $1,52) и общи приходи от $35,27 млрд. (компанията генерира $35,82 млрд.). Веригата магазини съобщи и че приходите от фармацевтичния ѝ бизнес са се повишили с 3,8% на годишна база до $27,2 млрд. За всички останали продукти, ръстът е бил 0,6% на годишна база.

Предстоящи доклади през идната седмица

Пълния списък с отчети за периода 6 – 10 април можете да разгледате в таблиците по-долу.

Понеделник, 6 април 2020 г.

ДържаваИме на компаниятаПериод
ВеликобританияSmiths Group Plc
Шестмесечен отчет за 2020 г.

Вторник, 7 април 2020 г.

ДържаваИме на компаниятаПериод
САЩLevi Strauss & CoПърво тримесечие на 2020 г.

Сряда, 8 април 2020 г.

ДържаваИме на компаниятаПериод
ВеликобританияTesco Plc
Пълен годишен отчет за 2020 г.

Четвъртък, 9 април 2020 г.

ДържаваИме на компаниятаПериод
ГерманияGerresheimer AGПърво тримесечие на 2020 г.

***

Желаете да търгувате, но все още прохождате в света на глобалните пазари? Отворете демо сметка в Delta Trading и изпробвайте най-дръзките си стратегии в реална пазарна среда, без риск от загуба на вашите средства.

 

Posted in Пазарни новини and tagged , , , , .

Вашият коментар