Жителите на Великобритания отново в шок от достигналата 40-годишен връх инфлация в страната

Силна инфлация разтърсва британския паунд

Източник: Dreamstime | Автор: Kontakt5956

Време за прочитане: 1 минута

След като още близо 250 000 домакинства в страната вече са на прага на бедността въпреки най-ниското ниво на безработица за последните близо 50 години, повечето икономисти са единодушни – съществува 40% шанс страната да навлезе в рецесия до края на тази година.

Месец май е вече тук, но ситуацията във Великобритания сякаш единствено продължава да се влошава. През април индексът на потребителските цени в страната отчете ръст от 9% – с 2% повече от стойностите за март. И докато тези данни са под първоначалната прогноза на икономистите за увеличение от 9.1%, това все пак не променя факта, че нацията в момента преживява най-високата си инфлация от 1982 г. насам.

Казано с други думи, инфлацията в момента е над двойно по-висока от средния ръст на заплатите в страната, което чувствително свива покупателната способност на тамошните потребители. В резултат, според изчисленията на Bloomberg Economics, това ще увеличи годишните разходи на едно средностатистическо домакинство с още близо £2400.

По данни на Националния статистически институт в страната, значителна заслуга за скока в инфлацията имат поскъпналите сметки за комунални услуги вследствие на негативния икономически отзвук на войната в Украйна. Това означава, че инфлационният ръст на природния газ за последните 12 месеца възлиза на 95.5%, този на електроенергията – 53.5%, докато петролът и дизелът отчетоха рекордни стойности през април.

След отшумяването на пандемията, правителството възстанови първоначалния данък добавена стойност върху продуктите и услугите в страната, което навреди и на други бизнес сектори. Сред тях са:

 

– Храни и безалкохолни напитки: инфлация от 6.7%

– Културна и развлекателна индустрия: инфлация от 5.9%

– Ресторанти и хотелиерство: инфлация от 8% (най-високата от 2006 г. насам)

– Мебели и оборудване за дома: инфлация от 10.7%

 

Думите на Английската централна банка също не подействаха успокояващо, след като според нейни предвиждания, инфлацията в страната тази година се очаква да достигне 10%, и особено след като губернаторът Андрю Бейли заяви, че банката е безсилна пред инфлацията и че може да овладее едва около 20% от нея.

По-рано този месец, банката покачи лихвения си процент от 0.75% на 1% – най-високото ниво от 2009 г. Въпреки това, данните от сряда сочат, че тя ще трябва да продължи с покачванията, ако иска да има какъвто и да било шанс да потуши инфлацията в дългосрочен план.

***

Възползвайте се от движенията на пазарите – търгувайте GBP/USD и близо 80 други основни и екзотични валутни двойки като CFD с тесни спредове, без скрити такси, и атрактивен ливъридж.

 

Posted in Инвестиции and tagged , , , , , , , .

Вашият коментар