Златото и среброто записаха рекордни стойности, експерти прогнозират тенденцията да задържи и през втората половина на 2020 г.

Ръст в цената на златото и среброто

Източник: Depositphotos

Време за прочитане: три минути

В четвъртък (23.07) борси от цял свят отчетоха рекордно представяне на златото и среброто. Жълтият метал достигна сумата от $1 880 за тройунция – най-високата записана стойност от 2011 г. насам. Среброто не остана по-назад, като през същия ден се изстреля до $23 долара за тройунция и така достигна 6-годишен връх.

 

На какво се дължи рязкото поскъпване на металите?

Според някои експерти, изненадващият скок в цените на металите се дължи на постигнатото от Европейския съюз споразумение за основаването на фонд за икономическо възстановяване на Еврозоната на стойност €750 млрд., на оптимистичните прогнози относно планираните стимули в САЩ, както и на очакванията за скорошно възобновяване на индустриалното търсене в глобален мащаб. Резкият спад в цената на американския долар спрямо повечето валути също подейства като допълнителен тласък за златото. Разбира се, причината се крие и в засиленото търсене на активи-убежища от страна на инвеститорите, които действат по-предпазливо на фона на нарастващите случаи на заразени с COVID-19, както и поради опасения за бъдещ недостиг на металите – по данни на S&P Global Market Intelligence, към момента 275 мини по света са прекратили дейност вследствие на пандемията, като ситуацията е особено сериозна в Мексико и Латинска Америка. По данни на Ѕіlvеr Іnѕtіtutе коронавирусът може да доведе до 7% cпaд в добива нa ценни метали през 2020 г. Според Citigroup, възобновеният ръст на заразените с COVID-19 говори за дълго и неравномерно предстоящо възстановяване на световната икономика, което пък е чудесна предпоставка за златото да достигне нови рекордни стойности и да ги задържи в дългосрочен план.

 

Как изглежда бъдещето на пазара според експертите

Благодарение на рекордните стойности, в сряда златото записа ръст от над 0.7% до $1869 за тройунция, докато среброто записа ръст от над 6% до сумата от $23 долара за тройунция.

Графика на злато и сребо в платформата Delta Trading

Източник: DeltaStock

Тази тенденция се очаква да се запази поради нарастващия интерес на инвеститорите към ценните метали, които сега предвиждат изключително занижени лихвени проценти в сектора за дълъг период от време. Федералният резерв на САЩ, от своя страна, продължава да ликвидира пазарите и залива икономиката със щатски долари, което само по себе си е причина за инвестиция в ценни метали. Заедно с одобрения от Европейския съюз фонд за икономическо възстановяване на Еврозоната, ходовете на Федералния резерв създадоха изключително благоприятни условия за инвестиции в ценни метали, като се очаква този сценарий да е особено ползотворен за среброто. От началото на годината, златото се е покачило с 19.7%, или $300 за тройунция, като към момента някои анализатори спекулират, че съществува 30% вероятност за достигане на записаната през 2011 г. рекордна сума от $1 921. Те не изключват и пробив на съпротивата при $2 000 за тройунция преди края на годината. Голям скок се предвижда през тази година и в цената на среброто за тройунция. 

 

„Също като злaтoтo, cpeбpoтo cъщo ce възпoлзвa oт тъpceнeтo нa cигypнo yбeжищe пpeз гoдинaтa и пaдaщитe дългocpoчни peaлни лиxви в CAЩ“.

 Bивeĸ Дxap, aнaлизaтop в Соmmоnwеаlth Ваnk оf Аuѕtrаlіа

 

По данни на Citigroup среброто може да поскъпне до $25 долара за тройунция през следващите 6 до 12 месеца. При реализиране на прогнозирания от банката бичи сценарий тази сума би могла да нарасне и до $30 за тройунция.

***

Желаете да търгувате, но все още прохождате в света на глобалните пазари? Открийте демо сметка в Delta Trading – натрупайте солиден опит и изпробвайте и най-дръзките си стратегии в реална пазарна среда, без риск от загуба на реални средства.

 

Posted in Пазарни новини and tagged , , , , , , , , .

Вашият коментар