Как коронавирус епидемията във “фабриката на света” покоси глобалния бизнес, част 1

coronavirus

През 2003 година епидемията от коронавируса ТОРС (SARS) разболя 8098 души и отне живота на 774 души в 17 страни, което с 9.6% смъртност го прави значително по-смъртоносен от тазгодишния коронавирус COVID-19 и неговите около 2.8% (засега).

Както ТОРС, така и COVID-19 тръгват от Китай и се разпространяват глобално. Както ТОРС, така и новият коронавирус от Ухан се отразяват на глобалната икономика, но приликите спират дотук.

По времето, когато ТОРС разболяваше и убиваше хора, китайската икономика играеше далеч по-малка роля в глобален план (през 2003 година тя е съставлявала 4% от световния БВП). През 2020 година, обаче, икономиката на Китай е втората по мощ след тази на САЩ и допринася 16.3% от глобалния БВП.

За тези 17 години Китай се превърна във „фабриката на света“ и изнася готова продукция и компоненти за електрониката, фармацевтичната промишленост, леката и тежката промишленост, автомобилостроенето и какво ли още не. В глобализирания свят, голям брой компании – малки и големи – разчитат на Китай да произведе всичко.

В същото време, страната е един от най-големите консуматори на природни ресурси, храни, горива и луксозни стоки. И въпреки че епидемиите обикновено нямат дългосрочен ефект върху икономиката, имайки предвид мощта на Китай, няма нищо чудно, че продължаващата епидемия от COVID-19 вече предизвиква сътресения в глобалната икономика. А неяснотите докога ще продължи тя и колко още хора ще зарази и убие, напълно основателно започват да притесняват инвеститорите и анализаторите.

Тревогите са и за човешката цена, и за икономиката, като първите притеснителни сигнали са налице. Някои анализатори вече понижиха прогнозите си за развитието на китайската икономика през 2020 г. Goldman Sachs очаква ръст от 5.5%, а Oxford Economics предвижда 5.6%, но кризата се простира далеч отвъд границите на Китай.

 

Азиатските държави

Предвид географската близост, е логично азиатските държави да станат първите жертви на новия коронавирус – първите заразени извън Китай са именно там, а няколко седмици след избухването на епидемията безпокойството обзе и глобалния бизнес.

Тази седмица третата най-мощна икономика в света – Япония – изнесе данни за последното тримесечие на 2019 година, сочещи, че икономиката ѝ се е свила с 6.3% поради тайфуни, повишение на данъците и спадащ износ за Китай, който е най-големият търговски партньор на Япония. Очаква се спадът да продължи, тъй като коронавирусът пряко засяга и туристическата индустрия, която силно разчита на китайските туристи.

Освен това, самата Япония е засегната от заболяването и има най-много случаи извън Китай (над 600 към 20 февруари), а това допълнително може да засегне туризма. Притесненията поради предстоящите Летни олимпийски игри в Токио също не са за пренебрегване. Ако сривът продължи и през първото тримесечие на 2020 година, Япония ще изпадне в рецесия, смятат анализатори и очакват, че коронавирусът може да отнеме 0.2% от тазгодишния ръст на икономиката на страната.

Също тази седмица, правителството на Сингапур, където също има много случаи на заболели, понижи прогнозата си за годината до спад от 0.5 % или минимален ръст от 1.5%. Предишните прогнози бяха за ръст между 0.5% и 2.5%. В изявлението на Министерството на търговията и индустрията на Сингапур, цитирано от CNBC, се посочва, че износно-ориентираните сектори, като производството и търговията на едро, ще пострадат от слабото търсене на един от основните пазари – Китай.

Туризмът и транспортът вече „са тежко засегнати“ от спада в броя на туристите, предимно от Китай, а вътрешното потребление вероятно ще се свие, тъй като хората ще избягват да излизат, за да пазаруват в моловете и да се хранят в ресторанти. „Докато ситуацията с COVID-19 се развива, ние ще продължим да я следим и да оценяваме влиянието ѝ върху икономиката на Сингапур“, съобщи министерството.

Междувременно, правителството предприе мерки за облекчаване на секторите, засегнати от коронавируса, а министър-председателят Лий Хсиен Луун отбеляза, че ефектите от заразата ще бъдат „значителни“. Във вторник финансовият министър на страната Хенг Суий Кийт представи финансов пакет в бюджета на стойност $4.6 млрд., който да подпомогне бизнесите, здравеопазването и домакинствата, засегнати от коронавируса.

Подобни мерки обяви и Малайзия, където финансовото министерство оповести пакет от стимули за засегнатите сектори – търговия на дребно, туризъм и авиация.

Икономиката на Индия също може да пострада. Според Economic Times Китай е най-големият търговски партньор на Индия, като вносът от Китай далеч надхвърля износа. Индия разчита на електроника, машинни компоненти и техника, автомобилни части, метали, органични химикали и съставки за лекарства. „Ако (прекъсването на производството) се проточи, това може да се отрази на вноса за Индия, а намирането на заместители в кратки срокове може да се окаже проблем“, отбелязва доклад на CARE Ratings, цитиран от Economic Times.

Въпреки че епидемията в Китай има директно отражение върху съседните страни, в действителност ефектът ѝ вече се простира далеч отвъд границите им и обхваща цели индустрии по целия свят. Повече за тях – прочетете във втората част на нашата статия.

***

Желаете да търгувате, но все още прохождате в света на глобалните пазари? Отворете демо сметка в Delta Trading – натрупайте солиден опит и изпробвайте и най-дръзките си стратегии в реална пазарна среда без риск от загуба на реалните ви средства.

 

Posted in Пазарни новини and tagged , , , , .