NFT – странните неща, в които инвестират хората (част втора)

NFT, изобразяващ колажа на Beeple Everydays: The First 5000 Days

Източник: Dreamstime | Автор: Justlight

Време за четене: 6 минути

Ако през 2020 г. хората се занимаваха основно с колекциониране и инвестиране в картички, играчки и вино, то през 2021 г. в света на колекционерството се появи нова мода – NFT. 

Non-fungible tokens, което на български може най-общо да се преведе като “незаменяем тоукън” e уникален тоукън, записан в блокчейн, представляващ единствено дигитално копие или дигитален сертификат за автентичност на предмет, произведение на изкуството или дори публикация, изображение, видео, мем или друг артефакт на съвременната популярна култура. 

Тук следва да се отбележи, че собственикът на NFT не притежава самия предмет, а само дигитален тоукън, удостоверяващ автентичността му. Често авторските права или предметът остават при създателя на произведението, а понякога NFT може да съдържат и код, който да отделя процент от сумата от всяка последваща продажба на въпросния NFT. 

Мнозина считат NFT за бъдещето и дигиталният отговор на предметите за колекциониране, като картички, картини и други произведения на изкуството, докато други смятат, че това е поредният балон, който ще се спука в най-скоро време. Някои дори твърдят, че вече се е спукал.

 

Пазар за милиарди 

През първото тримесечие на 2021 г. оборотът на NFT пазара е достигнал впечатляващите $2 млрд. според изчисленията на уебсайта NonFungible.

През март графичният художник Beeple продаде NFT на своя колаж Everydays: The First 5000 Days за рекордната сума от $69 млн. на търг в аукционната къща Christies. Интересното е, че произведението на Майк Уинкълман, както е името на артиста, е част от проекта Everydays, започнат през 2007 г. Тогава той заявява, че ще публикува по едно дигитално произведение всеки ден до края на живота си и досега не е пропуснал нито един ден. Колажът, продаден за рекордната сума, представлява изображенията за първите 5000 дни от проекта. Той бе купен от сингапурския крипто-предприемач и собственик на виртуална изложбена зала за дигитално изкуство Вигнеш Сундаресан, който платил в ETH.

Обикновено подобни суми се броят за оригинални картини на художници, като Пикасо и Моне, а най-голямата сума, за която до октомври миналата година Beeple беше продавал свое произведение, е била $100. През ноември и декември, обаче, той започна да продава NFT на свои произведения на търг за все по-големи суми. 

Друга рекордна сума беше събрана от NFT на популярния мем Doge, с леко изненаданото куче от породата Шиба Ину, който се продаде за 1696.0 ETH или около $4 млн. по цената на криптовалутата към момента на приключване на търга. Засега това е най-скъпият мем в историята на популярната култура.

Също през март, основателят на Twitter Джак Дорси, пък, продаде NFT на своя първи туит за $2.9 млн. Съобщението, гласящо “just setting up my twttr”, е било публикувано на 21 март 2006 г. Приходите от продажбата ще бъдат дарени от Дорси на Африка за борбата с COVID-19. 

През юни създателят на world wide web сър Тим Бърнърс-Лий обяви за продан NFT на оригиналния код на мрежата. Пакетът, озаглавен “This Changed Everything” съдържаше оригинални файлове с кода, написан от Бърнърс-Лий, анимирана презентация на кода, писмо от Бърнърс-Лий и дигитален “плакат” с целия код. Всичко беше дигитално подписано от Бърнърс-Лий, а приходите от продажбата ще бъдат дарени за благотворителност. Търгът се проведе в аукционната къща Sotheby’s с начална цена $1000 и достигна $5.4 млн. 

На местна почва, седмичникът “Капитал” продаде на търг NFT на корица от началото на протестите срещу Делян Пеевски през 2013 г. и на една от скорошните си корици по повод санкционирането на Пеевски по американския закон “Магнитски”. Първата се продаде за 1.6091 ETH, а втората – за 1.2121 ETH или общо около $5300 по цената на ETH към момента на приключване на търга. Притежателят на NFT получи и луксозни репродукции на двете корици с автографи от редакционния екип на “Капитал”.

 

Балон или бъдещето на инвестирането чрез колекциониране? 

Рекордната сума за произведението на Beeple, което по същество е просто една прехвалена jpeg картинка, накара мнозина да се питат дали NFT е бъдещето на колекционерството или поредният моден балон, който ще се спука всеки момент. 

Дори самият Уинкълман е съгласен, че това е балон. “Мисля, че в момента сме в него”, казва той, цитиран от BBC и се похвали пред The New Yorker, че е осребрил криптовалутата си и я е превърнал в добрите старомодни американски долари – общо $53 млн. 

Робърт Нортън, изпълнителен директор на Verisart – компания, сертифицираща произведения на изкуството в блокчейн, също е на мнение, че NFT са просто балон. “Намираме се в трескава спекулация и не знам доколко са реални тези цени”, казва той пред The New York Times през април. “В момента живеем в колективна истерия.”

Действително, през юни ентусиазмът за плащане на огромни суми за NFT се поохлади, а пазарът на NFT се сви и като обем, и като брой участници, сочат данните на NonFungible и Dapper, цитирани от Quartz.

Но поддръжниците на новата мода твърдят, че макар и в спад, NFT далеч не са приключили и имат бъдеще. 

 

“Първите, които ще обявят нещо за балон са тези, които са изпуснали възможността”, отбелязва Доминик Фризби от Money Week. “Колко пъти медиите обявиха биткойна за спукан балон? Сега пишат, че балонът на NFT се е спукал, а пазарът се е “сринал” (винаги пишат “сринал”, а не спаднал) със 75%. Е, това е просто корекция от 75%, което е напълно нормално за крипто-активите. Цена от $1000 миналата седмица все пак е 10 пъти по-голяма от $100 преди шест месеца.”

 

NASDAQ, обаче, са по-предпазливи и предупреждават, че въпреки че NFT имат известен потенциал за печалба и биха могли да са добра инвестиция, особено за тези, които са влезли в играта сред първите, не трябва да забравяме, че светът на колекционерството се управлява от краткотрайни моди и общи увлечения.

А докато умните глави се чудят какво ще стане по-нататък, прословутата компания Marvel обяви, че се кани да пусне NFT на картички и 3D фигурки на героите си, както и комикси, с единствената цел да се възползва от тренда и да си осигури нов източник на парични средства. 

***

Предпочитате да търгувате CFD върху по-традиционни активи, като форекс, акции и индекси? Открийте демо сметка в Delta Trading и тествайте стратегиите си в реална пазарна среда, без риск от загуба на реални средства.

 

Posted in Пазарен обзор and tagged , , , , , , , , , , , , , .