Уорън Бъфет срещу пазарите: 3 съвета на легендарния американски инвеститор за справяне с пандемията

Портрет на Уорън Бъфет

Източник: Depositphotos | Автор: dima4to@gmail.com

Време за четене: 4 минути

В света на глобалните пазари, Уорън Бъфет е нещо като легенда. Но тази титла не е дадена даром. Съвсем наскоро, например, през март 2021 г., нетната стойност на собственика на Berkshire Hathaway се изстреля до над $100 млрд. в момент, когато повечето бизнеси и инвеститори от цял свят изпитваха сериозни финансови затруднения. 

И така, как той успя там, където други се провалиха?

В тази статия ще разгледаме трите съвета, които “Пророкът на Омаха” наскоро сподели и които считаме, че ще ви доближат крачка напред към постигането на финансова независимост.

 

1. Замислете се дали да не добавите S&P към портфолиото си 

“Когато другите са алчни – бъдете уплашени. Когато другите са уплашени – бъдете алчни.”

Уорън Бъфет

 

Индексът S&P 500 (US500 в Delta Trading) e сред любимите инвестиции на Бъфет и с право: отдавна установил се като водещ финансов бенчмарк, индексът US500 поскъпна главоломно в навечерието на пандемията COVID-19 и този ръст все още не е отслабнал. Така например, финансовият инструмент отбеляза скок от 16% през 2020 г. и постигна няколко нови рекорда през 2021 г.

Ценова графика в платформата Delta Trading на US500 за 2020-2021 г.

Ценова графика на US500 за 11.2020 г. – 10.2021 г. | Източник: Deltastock

Всъщност, милиардерът до такава степен отстоява позицията си, че е инструктирал жена си да инвестира 90% от наследените след смъртта му средства във фонд, базиран върху US500. И така, ако един от най-известните инвеститори е с две ръце за такава инвестиция, може би не е чак толкова лоша идея и други да се замислят дали да не включат индекса в портфолиото си, ако вече не са го направили.

Искате да бъдете като Уорън Бъфет, но на този етап предпочитате да не инвестирате реални средства? Тествайте стратегиите си в реална пазарна среда напълно безплатно и без да рискувате истински пари.

 

2. Не замъглявайте преценката си (особено сега) 

“Ще видиш кой е плувал гол едва когато приливът отмине”.

Уорън Бъфет

 

Заразителният ентусиазъм на Илън Мъск относно криптовалутите, популяризацията на NFT инвестициите, армията от Reddit инвеститори (случаят Gamestop), както и други подобни пазарни трендове през тази година са способни да опиянят не един или двама инвеститори, а пътят от там до допускането на критична грешка и загубата е кратък.

Именно поради това е трудно човек да не се съгласи с мнението на Бъфет, че “заемането на дълга позиция е по-практичният подход към пазарите, отколкото да се правят 30 или 40 сделки на ден и да се печелят на пръв поглед лесни пари”. Да, в началото по всяка вероятност ще спечелите немалко, но имайки предвид, че светът все още не се е отърсил от пандемията и съпътстващите я пазарни рискове, наистина ли си заслужава да се пускате по течението? Според бизнесмена далеч по-добра идея би било да си проучите добре терена и да направите информиран избор в дългосрочен план.

В подкрепа на тезата си, по време на една от инвеститорските си срещи, собственикът на BRK/B показа два презентационни слайда: един с 20-те водещи световни компании през 1989 г. по цена за акция и такъв с водещите компании в момента. Заключението бе обезпокоително – нито една от компаниите от 1989 г. не бе в списъка за 2021 г.!

 

3. Забравете за пенсионния си план – инвестирайте сега

“Пенсионната система е ужасна в голяма част от страната [САЩ]. . . . Всъщност, с времето тя изобщо не се е подобрила”.

Уорън Бъфет

 

Публична тайна е, че никой пенсионен план по света не е перфектен и това стана още по-очевидно по време на пандемията. Днес, независимо дали сте жител на Съединените щати, Европа, или на друг регион, по всяка вероятност вече сте усетили негативните последици на пандемията върху пенсионния ви план или тепърва ще ги усетите.

По данни, взети от глобалния пенсионен индекс на института Mercer CFA, само за 2021 г. пенсионният рейтинг на 11 държави, включително Индия и Корея, е отчел спад. Институтът заключи, че това се дължи на „текущата икономическа среда, изразяваща се в намален ръст на заплатите, исторически ниски лихвени проценти и свиваща се възвръщаемост в много класове активи“, като всичко това „оказва допълнителен финансов натиск върху съществуващите системи за пенсионни доходи“.

Ранглиста на Bloomberg за пенсионните планове по света

Оценка на пенсионните планове по света (A=най-добър; E=най-лош) | Източник: Bloomberg

По всичко личи, че мечтата за ранно пенсиониране се изплъзва през пръстите както на настоящото, така и на идните поколения. Каква, тогава, е алтернативата?

Според Уорън Бъфет, решението се крие в поемането на пълен контрол върху собственото си благосъстояние и инвестирането му при първа възможност в добре подбрано портфолио от активи, което сега вече включва и земеделска земя. Да, правилно сте прочели последното – по данни на инвестиционната платформа FarmTogether, средната възвръщаемост на подобна инвестиция е оценена на над 10% за последните 47 г., което на практика е по-високо ниво на възвръщаемост от повечето други активи и видове недвижимо имущество на пазара в момента.

Искате вместо това да инвестирате в по-традиционни форми на имущество? Delta Trading предлага търговия на CFD върху борсово търгуван фонд, проследяващ  представянето на публично търгувани компании в сектора на недвижимите имоти.

 

Финални думи

Едва за година, статуквото на пазарите претърпя коренна промяна и част от негативните последици от COVID-19 вероятно ще отекват дълги години след края на пандемията. Но докато мъдри хора като Уорън Бъфет са способни да разсеят мрака и да ни научат как да се адаптираме към новосъздалите се условия, все пак нищо не е сигурно и вие винаги следва да бъдете готови да реагирате мълниеносно на промените на пазарите.

Защото, във времена на пандемия, победителите днес лесно могат да се окажат победените утре, независимо дали инвестирате в индекси или във земеделска земя. Въпреки това, съветите на Уорън звучат разумно и могат да се използват като отправна точка за създаването на подходяща финансова стратегия през идните години.

***

Предупреждение за риск: Тази статия не представлява предложение за покупка и/или продажба на някой от упоменатите финансови инструменти. Информацията е взета от широкодостъпни източници и медии.

Posted in Инвестиции and tagged , , , , , , , , .