Инфлацията в еврозоната достигна невиждани от 1997 г. стойности, докато от ЕЦБ търсят правилния подход

Снимка на банкнота от 10 евро с зачеркната с червен маркер цифра

Източник: Dreamstime | Автор: Michaeljayberlin

Време за прочитане: 1 минута

Проточилата се война в Украйна, в комбинация с ред икономически усложнения вследствие на пандемията, доведоха до невиждан досега от европейците подем в потребителските цени. Това, обаче, е едва началото.

Инфлационният пожар продължава да се разпространява за седми пореден месец в момент, в който ЕЦБ все още се двоуми дали да заеме по-ястребова позиция. През май, инфлацията достигна впечатляващите 8.1% спрямо отчетените 7.4% през април, или с над 0.3% от прогнозираното от анализаторите. Ето как този ръст бе усетен в някои от водещите страни на ЕС според проучване на Евростат:

 

– Германия: 8.7% спрямо очакваните 8%

– Испания: 8.5% спрямо очакваните 8.1%

– Франция: 5.8%

 

Също както и през предходните месеци, значителна част от това увеличение се дължи на упорито нарастващата цена на електроенергията, която вече е с 1.7% по-висока (39.2%) спрямо април, както и поради също толкова неуморния ръст в стойността на храните, алкохола и тютюневите изделия, които са поскъпнали с 1.2% спрямо април.

Но дори и да оставим електроенергията и хранителните продукти настрана, налице е инфлационен ръст от 0.3% до 3.8% спрямо предходния месец – стойност, значително надвишаваща средния ръст на заплатите в региона от 2%. Друга неприятна за всички новина дойде от бензиностанциите, които повишиха котировките си след като късно в понеделник ЕС взе решението да забрани 90% от вносния руски петрол до края на тази година.

Изгледите инфлацията да приключи скоро се стопяват и инвеститорите все повече насочват вниманието си към ЕЦБ с надеждата, че тя ще забърза покачването на лихвения си процент. В скорошно изявление председателят Кристин Лагард сподели, че очаква следващата насрочена през юли среща на банката да завърши с поредно повишение на процента, но пропусна да уточни с колко базисни пункта.

Според главния европейски икономист на Goldman Sachs Яри Стен, ЕЦБ се очаква да покачва лихвения си процент с 25 базисни пункта след всяка от насрочените си срещи, като до юни 2023 г. той се предвижда да нарасне от настоящите -0.5 до 1.5%. Дали, обаче, това темпо ще бъде достатъчно за потушаването на инфлацията или вместо това ЕЦБ ще бъде обвинена в бездействие, тепърва предстои да разберем.

***

Възползвайте се от мечите пазари – търгувайте EUR/USD и близо 80 други основни и екзотични валутни двойки като CFD с тесни спредове, без скрити такси, и на атрактивен ливъридж.

 

Posted in Пазарни новини and tagged , , , , , , , , .

Вашият коментар