Как да търгувате петрол онлайн

Източник: Depositphotos.com | Автор: DeltaStock

Време за прочитане: 15 минути

През годините последвали откриването му, петролът бързо си спечелва славата на “черно злато” поради разнообразието от инвестиционни възможности, които той дава на трейдъри и инвеститори от цял свят. Затова не е никак учудващо, че днес суровината е от ключово значение не само за енергийната индустрия, но и за световната икономическа и политическа сцена.

Ако винаги сте се чудили на какво се дължат резките изменения в цената на петрола и как бихте могли да се възползвате от тях от уюта на своя дом, този наръчник е точно това, от което се нуждаете!

Няколко думи, преди да започнем

Търговията на петрол е комплексно занимание и много прохождащи трейдъри често не успяват ефективно да се възползват от пазарните движения поради непознаването на особеностите на този сектор.

В тази статия ще разгледаме:

 

– Какво представлява петролът и някои причини да го търгувате

– Кои фактори влияят на ценовите движения на петрола

– Какво са пазарните настроения и защо е важно да ги различавате

– Какви са разликите между популярните петролни сортове Brent и WTI

– Защо е важно да познавате историята на пазара

– Видовете петролни инструменти, които можете да търгувате онлайн

– Как и защо да си откриете безплатна сметка за онлайн търговия

– Някои основни стилове и принципи на търговия

– Какви са рисковете при търговията на петрол

 

Какво представлява петролът?

Източник: Depositphotos.com | Автор: DeltaStock

Петролът е вид изкопаемо гориво, добивано от земните недра във вид на нерафиниран нефт. Този нефт в последствие бива преработен (рафиниран) и се превръща в полезни за обществото продукти като бензин, пластмаса, торове, лекарства и др.

Петролът не е широко разпространен ресурс и се добива в 100 от общо 195 страни в света. Тринадесет от тези страни, сред които Ирак, Иран и Саудитска Арабия, членуват в петролната организация ОПЕК и отговарят за цели 41% от годишния добив в глобален мащаб.

При такова съсредоточаване на власт не е изненадващо, че хиляди трейдъри и инвеститори следят изкъсо всеки ход на организацията, тъй като дори намек за увеличаване или съкращаване на дневния добив може сериозно да повлияе на цената на ресурса. Разбира се, ОПЕК далеч не е единственият голям играч в сектора. Така например, Мексико, Норвегия и Русия не участват в ОПЕК и отговарят за 14% от годишния добив на черното злато

 

Защо да търгувате петрол онлайн?

Като една най-търгуваните суровини в света, петролът играе ключова роля при изграждането на най-разнообразни по вид и времетраене финансови стратегии. Ето няколко причини, поради които бихте могли да търгувате петролни активи:

 

1. Динамична пазарна среда. При нормални условия търсенето и предлагането на петрола се намират в много деликатен баланс, поради което цената на актива никога не е статична. Именно от тази динамика се възползват трейдърите, като в зависимост от конкретната стратегия те могат да отворят позиция върху финансовия инструмент когато цената се покачва или се понижава.

2. Средство за контрол на риска. Енергийният ресурс е често използван при диверсификацията (обогатяването) на дадено портфолио, както и като начин да се предпази (хеджира) друга инвестиция, в случай че някои от другите пазари в портфолиото с инструменти се обърнат срещу трейдъра.

3. Лесен достъп до пазарите. Търговията с петрол отдавна не се практикува единствено от частните инвеститори. Днес всеки може да вложи средства в енергийния ресурс от комфорта на своя дом през своя настолен компютър, таблет или смартфон. Единственото, което трябва да направите, е да си откриете онлайн сметка за търговия.

След като уточнихме какво представлява петролът и какви са предимствата на това да го търгувате, е време да обясним и как всъщност можете да го направите.

 

Разберете какво задвижва петролния пазар

Цената на петрола, както на всеки друг продукт, се влияе от търсенето и предлагането на пазара. Така например, презапасяването на пазара с петрол би довело до спад в търсенето, а от там и спад в стойността на суровината. И обратното – по-ниският добив би довел до по-високо търсене и по-висока цена.

Тук отново държим да подчертаем, че цената на черното злато никога не се намира в покой. Докато цената на петрола днес варира между $20 и $30 за барел, историята познава и случаи, в които тя е скачала до $135 за барел, както и такива в които е спадала до отрицателни стойности.

Ценови движения на Брент и WTI за 2019-2020 г. | Източник: DeltaStock

Най-пресният такъв пример е пандемията COVID-19, поради която през месец май 2020 г. цените за барел във фючърсните договори за доставки паднаха под $-37. Причината за този срив е комбинация от няколко фактора, сред които:

 

– Опустошителният ефект на коронавируса върху световната икономика, довел до рекордно ниско търсене на петролни продукти на пазара.

– Някои производители предпочитат да плащат на купувачите си, за да избегнат преразходи, свързани с търсенето на допълнително място за съхранение, както и необходимостта от преустановяване на дейност поради достигнат складов капацитет. В конкретния случай купувачи трудно се намират, което принуждава компаниите да смъкнат цените до рекордно ниски стойности.

– Пренаситеният петролен пазар прави откриването на свободни места за съхранение на петрол във все по-трудно и скъпо начинание. Така например, през месец април 2020 г. петролните складове в САЩ докладваха най-големия обем съхранявани барели от 1946 г. насам.

– Агресивната ценова война, водена от по-големите производители на петрол, която доведе до наводняването на пазара с барели и изчерпването на оперативния капацитет на складовете, съхраняващи енергийния ресурс. 

Ценови движения на Брент и WTI за март-май 2020 г. | Източник: DeltaStock

В допълнение към търсенето и предлагането, диктувани предимно от мащабите на глобалния добив, цената на петрола се влияе и от други фактори, по-важните от които са:

 

– Производствената политика на ОПЕК и другите големи производители

– Размерът на субсидиите, предоставени на петролните компании

– Ежемесечното потребителско търсене на петролни продукти

 – Геополитическата обстановка в или в близост до находищата на петрол (споразумения, военни конфликти, природни бедствия и т.н.)

– Действията на конкуренцията в лицето на възобновяемата енергия и другите енергийни сектори

 

Проучете пазарните настроения

Петролните пазари и по-конкретно пазарите за енергийни фючърси обикновено са доминирани от професионални трейдъри и институции, разполагащи с огромен капитал. Обикновено хората с по-скромен бюджет решават да инвестират в петрол едва когато е налице ясно изразен бичи (позитивен) ценови тренд. Тази финансова инжекция често води до значително подсилване на пазарната инерция и достигането на исторически пикове. Разбира се, когато прекалено много хора инвестират в един и същ актив, рано или късно пазарите регистрират и също толкова запомнящи се сривове.

Разпознаването на тези и други типични за пазара настроения са от ключово значение за успеха ви в този сектор и на финансовите пазари въобще, тъй като тези познания биха ви помогнали по-добре да определите кога една позиция е печеливша и кога е по-добре просто да изчакате вълнението на пазарите да премине.

 

Сортове петрол: Brent срещу WTI

Източник: Depositphotos.com | Автор: DeltaStock

Петролът идва в най-различни разновидности, но безспорно най-популярните бенчмаркове за търговия на петрол са сортовете Брент (Brent) и West Texas Intermediate (WTI). Двата сорта се отличават с различно съдържание на сяра и плътност, като от 2010 г. насам равностойните цени на двата сорта започват да се разминават поради съществени изменения в динамиката на двата пазара. 

Така например, добивът на Brent все повече забавя своя ход, което оскъпява цената му, докато производството на щатския WTI продължава да се разраства благодарение на технологичния напредък, но за сметка на по-занижена себестойност.Познаването на особеностите на Brent и WTI ще ви помогне да изберете онзи инструмент, който най-добре подхожда на финансовите ви цели и стил на търговия. Нека разгледаме какви са основните разлики между двата сорта.

Brent
WTI
ПроизходСортът се добива от над дузина находища в Северния Атлантически океан. Рафинира се предимно в
Северозападна Европа.
Абревиатура за West Texas Intermediate. Основните залежи са в Тексас, Северна Дакота и Луизиана в САЩ, като сортът се рафинира предимно в Средния запад и крайбрежието на Мексиканския залив в САЩ.
Състав
Лек, сладък и с по-високо съдържание на сяра (0,37%) от WTI, което го прави по труден за рафиниране.Сортът е по-лек и по-сладък от Brent и е със значително по-ниско сярно съдържание (0,24%), което го прави по-лесен за обработване.
Възможности за търговия
Сортът може да се търгува като фючърсни договори и CFD. Сортът може да се търгува като фючърсни договори и CFD.
СтойностПрез последните години Brent си спечели репутацията на сравнително надежден индикатор за представянето на петрола в глобален мащаб. При нормални пазарни условия сортът се търгува на по-висока цена за барел от WTI.Въпреки по-високото си качество спрямо Brent, при нормални пазарни условия WTI типично се търгува на по-ниска цена за барел поради по-засиленото предлагане за сметка на търсене на пазара, както и поради бума в добива на шистов петрол от началото на 2010 г. насам.

 

Запознайте се с историята на пазара

Когато търгувате петрол винаги трябва да сте наясно, че никой не може да ви гарантира накъде ще поеме пазарът през следващия месец, седмица, ден, час или дори минута. Един подробен анализ на историческото финансово представяне на сектора би ви дал възможност да опитате да предвидите накъде би се насочила цената на енергийния ресурс в бъдещ период от време.

Така например, ако проследим историята на сорта WTI ще установим, че след Втората световна война цената на ресурса достига над $20 за барел и задържа тази цена докато върху него не бива наложено ембарго през 70-те години. Тогава, стойността на петрола за кратко достига нов пик от $120 за барел преди да се срине до невиждано ниски стойности. 

През 1999 г., пазарът рязко преминава от мечи в бичи и WTI достига рекордна цена за барел ($157,73 за юни 2008 г.). След този рекорден скок цената попада в рейндж между този пик и около $30 долара за барел, като в крайна сметка пазарите се успокояват и стойността достига близо $55 за барел през 2017 г.

 

Как да започнете да търгувате петрол

Първото нещо, което вероятно ви идва на ум когато чуете за търговия на петрол, е покупката, съхранението и продажбата на физически барели. Поради ред причини, обаче, физическото притежаване на енергийния ресурс е не само много скъпо, но и до голяма степен непрактично (заемат много място, например).

За разлика от някои ценни метали като среброто, златото и платината, петролът е силно токсичен, поради което не можете просто да държите барелите на склад или в гаража си. Освен това ще трябва да заплатите и солидна застраховка.

Друга причина е, че пазарите са твърде динамични, поради което би било много трудно да продадете барелите в изгоден за вас момент – докато суровината достигне пазарите, ценовият тренд може вече да не бъде във ваша полза.

Добрата новина е, че инвеститорите и трейдърите в сектора разполагат с много по-безболезнени алтернативи от това да държат токсична суровина в задния си двор. Делтасток предлага търговия на петролни акции, фючърси, ETF и спот петрол като CFD (Договори за разлика). Научете всичко за предимствата на CFD търговията пред физическото закупуване на активи.

 

CFD върху акции на петролни производители

Тази стратегия включва внимателния подбор и инвестиране в компании, занимаващи се с проучване, добив и преработка на петрол. Пример за такива корпорации са Exxon Mobil Corp, Chevron Corp, Royal Dutch Shell, BP и Total SA.

Делтасток предлага CFD върху акции на Exxon Mobil Corp и Chevron Corp през Delta Trading – собствена платформа за търговия с над 50 инструмента за пазарен анализ. 

Запознайте се с условията ни за търговия.

 

CFD върху Борсово търгувани фондове на петрол

Борсово търгуваният фонд (ETF) е финансов инструмент, включващ “кошница” от активи и проследяващ финансовото им представяне. Тези инструменти, подобно на индексите и акциите, също се търгуват на борси и също пряко се влияят от пазарните настроения. 

Сред основните предимства на ETF-ите е възможността да инвестирате в няколко различни актива наведнъж, без да се налага да изграждате свое собствено портфолио. Така например, ако даден инвеститор или трейдър иска да закупи CFD върху акциите на петролни компании, но няма възможността да проучи всяка една от тях поотделно, може да закупи CFD върху ETF, проследяващ представянето на най-успешните компании в сектора.

Делтасток предлага CFD върху ETF Energy Index – Борсово търгуван фонд, проследяващ представянето на акциите на американски компании, занимаващи се с добив на петрол, въглища и природен газ. 

Запознайте се с условията ни за търговия.

 

CFD върху фючърсни контракти

Фючърсите представляват месечни контракти за купуване или продаване на даден тип актив на предварително определена стойност за фиксирана падежна дата. На практика тук залагате на каква цена според вас ще бъде петролът на падежната дата. Ако прогнозата ви съвпадне, генерирате приходи, и обратното. 

Делтасток предлага CFD върху месечни фючърсни контракти през платформата си за търговия Delta Trading. 

Ето как би изглеждала една сесия в Delta Trading на практика:

 

1. Виждате добра възможност за търговия в петрол и решавате да купите текущия фючърс (например майския USOil0520) като CFD.

2. В рамките на договорния период вие можете да закриете позицията си във всеки един момент.

3. В случай че все още държите отворена позиция към датата и часа на изтичане на контракта, вие ще разполагате със следните четири опции: 

– Да отворите следващия по падеж фючърс автоматично* (позиция за юнски петрол USOil0620) и така да запазите експозицията си в петрол; 

– Да пренесете позицията си собственоръчно като затворите USOil520 преди срока на изтичане и купите USOil620;

– Да затворите позицията си собственоръчно; 

– Да оставите платформата автоматично да затвори позицията ви след изтичане на крайния срок (възможно само ако сте изключили автоматичния пренос на позиция).

*Delta Trading поддържа автоматичното пренасяне (rollover) на позиция в следващия контракт преди изтичането на падежната дата, без да е необходимо да затваряте позицията си собственоръчно. Пренесената позиция ще бъде отворена със същия обем на търговия като на предишния контракт. Функционалността може да бъде изключена по всяко време от менюто с настройки на Delta Trading.

Запознайте се с условията ни за търговия.

 

Спот търговия на CFD върху петрол

С Делтасток можете да търгувате спот петрол на USOil (WTI) и UKOil (Brent) като CFD с минимални спредове и без комисиони през платформата MetaTrader 4. Основното, което отличава тези финансови инструменти от фючърсите върху петрол е, че те нямат фиксирана падежна дата. Цената на спот петрола се образува въз основа на разликата между текущия (напр. майския) и следващия (напр. юнския) фючърс. 

Запознайте се с условията ни за търговия.

 

Защо да откриете безплатна сметка за търговия

След като вече се запознахте с основните методи за онлайн търговия на петрол е време да ги изпробвате и на практика. Създайте демо (тестова) сметка с виртуален портфейл от €10 000. Тя ще ви позволи да изпробвате стратегиите си в реална пазарна среда, без риск за собствения ви капитал.

Как да търгувате CFD върху акции, фючърси и Борсово търгувани фондове

1. Открийте безплатна демо сметка в Delta Trading

2. Изтеглете платформата за търговия. Не желаете да инсталирате програми? Търгувайте директно през вашия браузър.

3. Въведете вашите данни, за да достъпите платформата.

4. Търгувайте!

 

Как да търгувате CFD върху спот петрол (USOil & UKOil)

1. Открийте безплатна демо сметка в Deltastock MetaTrader 4.

2. Изтеглете платформата за търговия.

3. Въведете вашите данни, за да достъпите платформата.

4. Търгувайте!

 

Как да изградите стратегия за търговия с петрол

Източник: Depositphotos.com | Автор: DeltaStock

След откриването на демо сметка идва ред на съставянето на финансов план. В зависимост от бюджета и вашите нужди можем да разграничим няколко основни аспекта при онлайн търговията на петрол.

 

Стил на търговия: основните стилове на пазара са дневна търговия (day trading), суинг търговия (swing trading) и позиционна търговия (position trading). Типично за дей трейдърите е, че използват ниски времеви рамки, т.е. търгуват с между 15-минутни и 60-минутни ценови графики. Суинг трейдърите използват средни времеви рамки, например 4-часови и дневни графики, докато позиционните трейдъри търгуват с дневни, седмични, а понякога дори и месечни графики. Научете повече за основните стилове търговия.

Технически анализ: Това на практика представлява краткосрочен анализ на ценови графики чрез т. нар. технически индикатори. Индикаторите ни позволяват да определим пазарните настроения, посоката на тренда, да се опитаме да предвидим бъдещи ценови движения и т. н. Научете повече за техническия анализ.

Фундаментален анализ: Този тип анализ включва подробното разглеждане на редица макроикономически индикатори като политическа активност, последните  икономически новини, финансови отчети на компании, потребителско поведение, лихвена политика на централните банки и др. с цел да се направи опит да се предвиди бъдещото търсене и предлагане на даден актив или пазар.

 

Разбира се, нищо в света на търговията не е черно на бяло и често ще видите трейдъри, които смесват стилове на търговия или пък използват комбинация от технически и фундаментален анализ, за да определят нива на влизане и излизане от пазара.

 

Кои са някои от рисковете при търговията на петрол?

Източник: Depositphotos.com | Автор: DeltaStock

Както и всичко останало в живота, и търговията на този ресурс си има своите рискове. Нека разгледаме кои са основните от тях и някои начини да се справите с тях.

 

Висока волатилност

Както споменахме по-горе, динамичната финансова природа на енергийния ресурс го прави изключително волатилен (и едновременно с това популярен) пазар. Това означава, че ако планирате по-дългосрочна инвестиционна стратегия или просто искате да опипате почвата, по-добре би било първо да практикувате уменията си с помощта на безплатна сметка за търговия. 

 

Ако все пак искате да търгувате по-високоликвидни активи от сини чипове (големи и доказали се компании в сектора) е добре да проучите какви инструменти за контрол на риска можете да използвате. Примери за такива инструменти са техническите индикатори, както и стоп и лимит поръчки (нареждания) за търговия.

Научете всичко за видовете нареждания в Delta Trading 6.

 

Геополитически фактори

Както вече знаете, повече от 40% от производството и износа на петрола се осъществява от страните-членки на ОПЕК. Това означава, че всяко напрежение (политическо или икономическо) в някоя от тях може да наруши добре смазания график на доставките, а с това и да завиши цените. Пример за такива събития са военни конфликти в близост до нефтодобивните зони или пък наложено ембарго върху важни за добива и обработката материали.

Допълнителни фактори за дестабилизиране на петролните цени са и разпространението на непотвърдени слухове, природни катаклизми, политически интервенции и резки изменения в прогнозите за глобалния икономически растеж. Периодично пазарът навлиза и в период на прекалено високо предлагане за сметка на търсене, както например се случи през 90-те години на миналия век.

Един добър начин да ограничите рисковете би могъл да бъде следенето на геополитическия климат на основните износители на петрол, като например САЩ, Русия и Саудитска Арабия, както и някои богати на залежи региони в Близкия Изток като Иран и Ирак.

 

В заключение

Създаването на печеливша стратегия за търговия на петрол е нелека задача и определено изисква известна степен на подготовка. Ако сте решили, че този пазар е за вас, вие трябва да разберете какво го движи, да се запознаете с историята на сектора и типичните за него настроения, да знаете разликите между сортовете петрол и не на последно място – да изградите добра търговска стратегия, включваща адекватни инструменти за контрол на риска.

Ако гледате на петрола повече като на дългосрочна инвестиция, едно добро начало би могло да бъде проучването и търговията на CFD върху акции на големи петролни компании и/или Борсово търгувани фондове. 

Ако пък мисълта за това да търгувате ежедневно не ви плаши, то единственото, което ви трябва, е добре обосновано мнение за това накъде ще поеме цената на петрола, подкрепено от подробен анализ на ценови графики, технически анализ, изкъсо следене на геополитическия климат и т. н.

По който и път да поемете, не забравяйте златното правило в търговията: никога не инвестирайте повече средства, отколкото можете да си позволите да загубите!

***

Все още нямате сметка за търговия? Открийте безплатна сметка в Delta Trading и тествайте всевъзможни стратегии в реална пазарна среда, без риск за реалните ви средства.

 

Имате изградена стратегия за търговия и достатъчно опит на пазарите?

ВАЖНО: Съдържанието е написано с изцяло образователна цел и не бива да се интерпретира като съвет или препоръка за инвестиция в петрол. 

Posted in Инвестиции and tagged , , , , , , , , , .

Вашият коментар