„Перфектната буря“: Високи лихвени проценти, сътресения в Китай и спадове на пазарите

Докато преминаваме през втората половина на 2023 г., световните фондови пазари изглеждат попаднали в бурна ситуация. С непоколебимата позиция на Федералния резерв на САЩ по отношение на високите лихвени проценти и колебливите икономически показатели на Китай, инвеститорите плават през неспокойни води. 

Китайският фактор: Криза отвъд Evergrande

Заявлението за фалит на китайския гигант в областта на недвижимите имоти, Evergrande, имаше своите последици. Последвалите вълнообразни ефекти доведоха до широкообхватен спад на акциите в Азиатско-тихоокеанския регион, по-специално потапяйки индекса Hang Seng в Хонконг в територия на мечи пазар. Но Evergrande не е изолиран случай; това е симптом на много по-голям проблем, засягащ китайския пазар на недвижими имоти.

Дни след подаването на документи от Evergrande, Country Garden, друг сериозен играч в китайския сектор на недвижимите имоти, спря плащанията по някои от своите облигации. Това предизвика тревога за системния риск, пред който е изправен пазарът на имоти в Китай, който допринася значително за БВП на страната.

Парализа на политиката на Пекин

Липсата на решителни действия от страна на китайското правителство за стабилизиране на колебливия сектор на недвижимите имоти е обезпокоителна. Срещата на Политбюро в края на юли не успя да осигури последователна политическа насока, оставяйки както местните, така и чуждестранните инвеститори в състояние на повишена несигурност, а свалянето на краткосрочните лихвени проценти засега не успокоява пазара.

Позиция на Федералния резерв относно лихвените проценти

Протоколът от неотдавнашното заседание на Федералния резерв на САЩ разкри ангажимент за справяне с „възходящите рискове“ за инфлацията. Комитетът сигнализира своята готовност за по-нататъшни увеличения на лихвените проценти, водейки до скок на доходността на държавните облигации на САЩ до 16-годишни върхове. Това е значителна промяна в паричната политика, която се отклонява от средата на почти нулевия лихвен процент, която наблюдавахме през последното десетилетие.

Статутът на щатския долар като световна резервна валута означава, че когато Америка кихне, светът настива. Покачващите се лихвени проценти в САЩ имат ефект на доминото върху глобалните финанси. По-високите доходи могат да привлекат капитал от нововъзникващите пазари, което води до девалвация на валутата и увеличаване на разходите за заеми за тези страни.

Сигнали от фондовия пазар

Наскоро Dow Jones Industrial Average затвори под своята 50-дневна пълзяща средна – технически индикатор, който често се счита за мечи сигнал. Това добавя още едно ниво на сложност към и без това предизвикателния инвестиционен пейзаж.

Индексът Stoxx 600 и природният газ:

Европа не е изолирана единица; тя е тясно свързана както със САЩ, така и с Китай. Паневропейският индекс Stoxx 600, който се понижи с 1% в петък и над 3% за миналата седмица, е доказателство за уязвимостта на Европа към външни икономически шокове. Цените на енергията наливат масло в огъня на опасенията на инвеститорите. Европейските цени на газа скочиха с 36% през август, а цените на петрола са близо до върховете си от девет месеца. Тези увеличения на цените сигнализират, че инфлационният натиск далеч не е приключил, което може да доведе до поддържане на по-високи лихвени проценти от централната банка за продължителен период от време.

Продажбите на дребно в Обединеното кралство: помрачени настроения

Данните за продажбите на дребно в Обединеното кралство допълнително усложняват икономическата картина на Европа. Спад от 1,2% през юли, противно на консенсусните прогнози, се дължи на влажното време, наред с други фактори. Това обаче също така означава отслабено доверие на потребителите, добавяйки още един слой несигурност към европейските пазари.

Пътят напред: диверсификация и стойностен подход

В светлината на сегашните събития Barclays предлага подход, балансиращ разпределението между циклични акции (тези, които има вероятност да се развиват добре при икономически възходи) и защитни акции (тези, които са по-малко чувствителни към икономическите цикли). Това може да предложи определено ниво на защита срещу изключителна нестабилност.

Бъдеща перспектива: за какво да следите

Предстоящият симпозиум на Федералния резерв в Джаксън Хоул и бързите PMI показания от големите икономики са решаващи събития, които биха могли да оформят пазарните настроения през следващите седмици.

Експертите предполагат, че може би виждаме само върха на айсберга. Пълният спектър от геополитически и макроикономически рискове все още не е оценен на пазарите, което означава, че настоящият спад може да продължи още повече.

Въпреки че средата е пълна с предизвикателства, тя може да предостави  и възможности.

Ивайло Чаушев,

Главен пазарен анализатор

Предупреждение за риск:

Тази статия е с информативен характер. Публикуваната тук информация не представлява предложение за покупка и/или продажба на някой от споменатите финансови инструменти. 

„Делтасток“ АД не носи отговорност за грешки, неточности или пропуски, нито за загуби, реализирани в резултат на прилагането или съобразяването с публикуваната информация.

60% от сметките на непрофесионални клиенти губят пари от ДЗР.

Posted in Пазарен обзор and tagged , , , , .

Вашият коментар