Възможно ли е все още V-образно икономическо възстановяване?

Graphic representation of COVID-19

Източник: Pixabay | Автор: MasterTux

Време за прочитане: шест минути

Светът посрещна втората половина на 2020 г. със също толкова проблеми (ако не и с повече), с колкото и започна. А с все по-мрачните финансови прогнози едно нещо започва да става болезнено ясно – може и да не видим пълно възстановяване на икономиката през 2020 г., като дори такова през 2021 г. би зависело от това много неща да минат по план.

 

Какво е V-образно възстановяване (и защо всички говорят за него)?

V-образно възстановяване е тип икономически модел, при който внезапен срив в цената на активите е последван от бързо възходящо движение. Именно такова движение някои икономисти се надяваха да наблюдават няколко месеца след началото на пандемията COVID-19. Тези очаквания бяха съвсем основателни  – в крайна сметка, централни банки и правителства отпускаха безпрецедентни суми като помощи, с цел да омекотят приземяването на пазарите и да помогнат на хората да задържат работните си места до отшумяването на вируса.

Или поне такъв бе планът.

Месеци по-късно, коронавирусът все още заразява нови хора и разби на пух и прах теорията, че по-топлият сезон ще забави неговото разпространение. През горещите дни на юли, заразените с вируса са вече близо 12,2 млн.*, над 552,000 са починали, временно загубените работни места рискуват да се превърнат в постоянни, a текущата финансова обстановка често бива сравнявана с Голямата депресия.

На фона на всичко това, инвеститори от цял свят започнаха да получават смесени сигнали:

 

– В Азия – континент, който е успял да овладее разпространението на вируса, икономическите данни са все още противоречиви.

– В Южна Корея, където броят на заразените бе редуциран преди месеци, вече постъпват нови вълни от заразени пациенти.

– Докато производствената дейност и други важни икономически индикатори на Китай се покачиха през юни, обемът на новите поръчки си остава нисък.

 

Според председателя на Търговската камара на Европейския съюз в Китай Йорг Вутке, този притеснителен развой на събитията подсказва, че в момента бизнесите плават в напълно непознати води. По тази причина, той очаква световната икономическа несигурност да се задържи още няколко години.

Всички тези противоречиви пазарни данни разделиха финансовите анализатори на два лагера – тези, които смятат, че V-образно възстановяване на глобалната икономика все още е вероятно през 2020 г. и онези, според които този кораб вече е отплавал.

 

Великото разделение

Песимистите: “Нулев шанс” за V-образно възстановяване 

 

“Бих се поколебал да нарека това възстановяване, защото в крайна сметка вирусът е този, който определя икономическия ход на развитие. В този смисъл, V-образно възстановяване със сигурност не е нещо, което очаквам”.

Мери К. Дали, президент на Федералната резервна банка на Сан Франциско

 

В САЩ, властите публикуваха една от най-песимистичните си прогнози от години насам, цитирайки “свръхзавишена” несигурност и “значителни рискове” за националната икономика. Още през юни, политици изказаха притесненията си че, ако високите нива на безработица се задържат, това би могло перманентно да навреди на икономиката, тъй като много работници ще останат без работа за дълги периоди от време. Това, от своя страна, рискува да отслаби техните познания и умения.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл вече на няколко пъти предупреди, че потребителите ще избягват дейности със засилен физически контакт, като популярни вериги за хранене, концертни зали и казина, докато здравният риск не намалее. Това би означавало, че постигането на пълно икономическо възстановяване преди разработването на ваксина срещу вируса е малко вероятно.

Неговото становище дойде дни преди да бъдат докладвани нови случаи на заразени с COVID-19 в южните и северните щати, които тъкмо бяха започнали да възобновяват дейността си. В Тексас, баровете са затворени, а едновременното присъствие на клиенти в ресторантите е силно ограничено поради достигането на максималния капацитет на някои от болниците там. Във Флорида, някои плажове са затворени и продажбата на алкохол е ограничена, докато някои калифорнийски окръзи повторно затвориха и своите барове.

Тази тенденция не се наблюдава само в Съединените щати. Съвсем наскоро, Австрия затвори повечето си граници, а Гърция се изолира от Сърбия, тъй като последната докладва нови пикове на заразени с COVID-19. В Австралия, два от най-населените щата – Нови Южен Уелс и Виктория, се подложиха на самоизолация. От тези два щата, Виктория бе този, който наскоро отчете 127 новозаразени за едно денонощие, или най-големият ръст там от началото на пандемията.

 

“Бих казал, че има нулев шанс от V-образно възстановяване. Рискът сега е дали икономиката ще продължи да се свива. Възобновяването на хода на коронавируса изтри всякаква възможност за V-образен икономически модел”.

Макр Занди, старши икономист в Moody’s Analytics

 

Оптимистите: V-образно възстановяване все още е напълно възможно

От другата страна на монетата, председателят на Chatham House Джим О’Нийл заяви, че все още има шанс да видим този икономически модел в действие, като се позова на данни от ранни индикатори, според които е “пределно ясно”, че много от световните икономики са в по-изгодна позиция, отколкото някои анализатори прогнозираха.

Бившият главен икономист на Goldman Sachs също допълни, че инвеститорите, следящи по-динамичните индикатори за икономическа активност навярно вече са разбрали, че “положението е в пъти по-сериозно в САЩ и по някои други места на континента”.

Не на последно място, О’Нийл се позова и на напредъка, постигнат от фармацевтичната компания AstraZeneca. Наскоро компанията обяви, че очаква да произвежда 2 млрд. дози, съдържащи ваксина против COVID-19, в рамките на идните месеци. По думите на нейния главен изпълнителен директор Паскал Сойрот, ваксината се очаква да бъде налична в САЩ и Великобритания през септември или октомври месец тази година, като балансът на доставките (оценката на всички налични количества) се очаква да бъде направен до началото на 2021 г.

Икономисти на Morgan Stanley също подкрепят този икономически модел, като се позовават на скорошните изненадващо силни икономически данни и особено на тези, във връзка с финансовото представяне на САЩ и европейския сектор. Въпреки че анализатори на Goldman Sachs занижиха първоначално прогнозираните стойности на американската икономика за текущото тримесечие, те все пак очакват тя да се завърне обратно в релси през септември.

 

Световната икономическа обстановка към момента

Въпреки оптимистичните прогнози на някои анализатори, пълно възстановяване на икономиката към нива отпреди COVID-19 пандемията вероятно са почти невъзможни без преди това вирусът да бъде овладян. Тази прогноза е с особена тежест за сектори като туризма, транспорта и сферата на забавленията, където противовирусните мерки се очаква да се задържат.

Това, което допълнително влошава глобалната икономическа картина, е че трудовите борси по света претърпяха много по-големи загуби от очакваното. По данни на Международната организация на труда, дори сбъдването на най-оптимистичната икономическа прогноза не би възстановило нормалния им ход през втората половина на 2020 г. Въпреки че компании в САЩ са наели 4.8 млн. души само през юни, това са само 3 на 10 възстановени работни места. Междувременно, нивото на безработица в страната продължава да бъде високо.

Съществуват и други пречки по пътя към глобалното възстановяване. Рекордните нива на заемите ще ограничат възможността на правителствата да отпускат помощи в момент, в който те всячески се опитват да балансират разходите покрай противовирусните мерки и да осигурят заплатите на служителите, за да предпазят бизнесите от фалит. Междувременно, централните банки смъкнаха лихвените проценти до рекордно ниски стойности, а някои от тях дори навлязоха в отрицателна територия.

Дори при тези безспорно смели и безпрецедентни действия, шансовете за това световната икономика да излезе от 2020 г. “на чисто” стават все по-малки.

*Официална COVID-19 статистика за 9 юли 2020 г.

***

Желаете да търгувате на световните пазари, но имате малко или никакъв опит? Открийте демо сметка в Delta Trading и изпробвайте най-дръзките си стратегии в реална пазарна среда, без риск от загуба на вашите средства.

 

Posted in Пазарен обзор and tagged , , , , , , , , , , , .

Вашият коментар