Водещи банки в САЩ заделят милиарди за „черни дни”, според тях най-лошото тепърва предстои

Снимка на металическо куфарче с USD

Източник: Pixabay | Автор: Maklay62

Време за прочитане: четири минути

Миналия вторник (13.07), три от водещите банки с САЩ – JPMorgan Chase & Co, Wells Fargo & Co и Citigroup Inc, заделиха общата сума от $28 млрд. като отговор на очаквания потенциален ръст в броя на просрочени заеми от страна на индивидуални и корпоративни клиенти. Според Bloomberg, последният път, когато институции са заделили подобна сума пари, за да се справят с лоши заеми, е бил по време на Голямата рецесия през 2008 г.

 

Защо този ход бе необходим

Със заделянето на парите и трите банки орязаха приходите си за последното фискално тримесечие, като Wells Fargo дори отчете най-голямата си тримесечна загуба от 2008 г. насам. Според главните изпълнителни директори на институциите, обаче, тези на пръв поглед ощетяващи мерки са абсолютно необходими за предпазването на банките от още по-големи финансови неприятности в бъдещ момент. Обществена тайна е, че във времена на пандемия световната икономика продължава да се крепи най-вече благодарение на безпрецедентните правителствени програми. Именно те омекотиха нанесения от COVID-19 икономически удар върху служители и работодатели след като градове, райони и дори цели държави временно спряха да функционират.

Помощите бяха особено щедри в САЩ, където нацията компенсира засегнатите от високата безработица граждани с $600 на седмична база. През идните месеци, обаче, тези кладенци се очаква да пресъхнат, което би оставило много хора без финансовата възможност да се издържат, а какво остава за това да изплащат заеми. Банките вече са наясно с тази тенденция и някои от тях вече заделят пари, за да покрият загубите вследствие на невърнати заеми, тъй като се предвижда все повече хора да обявят несъстоятелност поради невъзможността да погасяват месечните си вноски.

 

“През идните месеци очакваме да добием по-добра представа за нанесените от коронавируса щети върху световната икономика.”

Дженифър Пиепзак, главен финансов директор на JPMorgan Chase

 

Според доцента по икономика от Харвардския университет Габриел Чодоров-Райх, основната причина банките да започнат да спестяват пари е, че са „песимистични по отношение на хода на възстановяването“ и „не виждат бързо възстановяване през следващите шест месеца [а вместо това] продължителна рецесия”.

 

“Това не е обикновена рецесия”

Ако някой заделя милиарди долари предварително във времето, то по всяка вероятност този някой очаква възможно най-лошия възможен икономически сценарий. Именно такъв е случаят и тук.

Според експерти в JPMorgan, нивото на безработица в САЩ се очаква да остане двуцифрено до края на 2020 г. Прогнозата на банката за бъдещите загуби от невърнати заеми се базира на консервативни предположения, разглеждащи пет възможни сценария, но на този етап не изпитва нужда от това да заделя още пари, които иначе биха могли да нанесат удар по бъдещите приходи. Въпреки това, от JPMorgan очакват разходите по покриването на лоши заеми да нараснат.

Според главния финансов директор на Citigroup Марк Мейсън, банката е базирала бъдещата си прогноза за заемите върху сценарий, разглеждащ нива на безработица между 10% и 12%, както и рязко свиване в БВП на САЩ.

Wells Fargo, от своя страна, очаква безработицата да спадне до 10% тази година, както и икономиката на САЩ да се забърза през оставащата половина на 2020 г. В прогнозата се изказват и предположения, че цените на имотите в страната ще се стабилизират и ще спаднат средно с 10% до 12%. Според главния финансов директор на банката Чарлз Шарф, възгледите на институциите относно “продължителността и сериозността на рецесията значително се влошиха” през последните три месеца.

 

“Това не е обикновена рецесия. Рецесионната част на тази криза тепърва предстои да ни се разкрие.”

Джейми Димън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase

 

Финансовата ситуация на JPMorgan

JPMorgan задели близо $11 млрд. за погасяване на лоши заеми, като по този начин намали приходите си наполовина, или спад от 51 цента за акция на годишна база при общи приходи от $4.7 млрд. Към момента на писане на статията, банката е събрала общо $34 млрд. под формата на кредитни резерви, като $6 млрд. от тях са предвидени за “запушването” на потребителски заеми, в частност просрочени кредитни карти.

Все пак, от JPMorgan отчетоха ръст от 4% в заетите суми на годишна база, както и увеличение от 25% при депозитите.

 

Финансовата ситуация на Citigroup

След като задели $7.9 млрд., печалбите на Citigroup се свиха с 73 цента за акция при тримесечни приходи от $1.3 млрд. (спад на годишна база от 73%). Докато финансовото представяне на банката в средите на Уолстрийт беляза лек ръст в сравнение с миналата година, той все пак далеч не бе толкова значителен, колкото този на JPMorgan.

 

Финансовата ситуация на Wells Fargo

Wells Fargo, която не разчита толкова на приходи от страна Уолстрийт, докладва загуби от $2.4 млрд. вследствие на COVID-19. За сравнение, за същия период на миналата година банката бе отчела сумата от $6.2 млрд.

***

Желаете да търгувате на световните пазари, но имате малко или никакъв опит? Открийте демо сметка в Delta Trading и изпробвайте най-дръзките си стратегии в реална пазарна среда, без риск от загуба на вашите средства.

 

Posted in Пазарен обзор and tagged , , , , , , , , , .

Вашият коментар